Телефон МОЗ «гарячої лінії» 0 800 505 201 |Телефони реєстратур
 
» » Сторінка 15
Сортувати новини за: датою новин | популярністю | відвідуваністю | коментарям | абеткою

Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення

За даними Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області з 11.07.2022 року набули чинності нові антитютюнові обмеження, внесені в Закон України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення».

Тепер електронні сигарети, ІQOS та glо, кальяни, як і звичайні сигарети, заборонено вживати у громадських місцях.

Головні зміни щодо заборони наступні:

заборона куріння пристроїв для нагрівання у всіх громадських місцях;

запровадження медичних попереджень на пачках електронних сигарет та рідин до них, на цигарках медичне попередження збільшилося до 65% від розміру упаковки;

заборона повідомлення про характерний смак і аромат, будь-які смако- ароматичні чи інші добавки або про їх відсутність;

заборона реклами та стимулювання продажів тютюнових виробів, електронних сигарет та рідин до них, пристроїв для нагрівання тютюну.

Забезпеченість вакцинами по лікувальним закладам міста на 26 квітня 2023 року

Назва ЛПЗ

Назва бакпрепаратів

Потреба на 2023 рік

Отримано з державного постачання

Залишок з 2023 року

Закупл за кошти місцевого бюджету

Використан

Наявна кількіст вакцин

ЦПМСД№1

БЦЖ для профілактики туберкульозу

60

 

460

 

100

360

 

АКДП (дифтерія, кашлюк, правець)

2030

160

210

 

290

80

 

АДП (дифтерія, правець)

1030

 

580

 

320

 

280

 

АДП-м (дифтерія, правець)

5990

1500

40

 

700

800

 

Поліомієлітна вакцина ОПВ

4850

1820

940

 

1760

980

 

Поліомієлітна ІПВ

263

 

1337

 

757

690

 

КПК (кір, краснуха, паротит)

2900

550

0

 

540

0

Інформація щодо потреби у лікарях по ЗОЗ м.Кропивницького станом на 21.04.2023 року

Інформація щодо потреби у лікарях по ЗОЗ м.Кропивницького станом на 21.04.2023 рокуІнформація щодо потреби у лікарях по ЗОЗ м. Кропивницького станом на 21.04.2023 року

Як уберегтися від інфекційних захворювань у період весняного паводка

Як уберегтися від інфекційних захворювань у період весняного паводкаВесняний паводок – природне явище, що може призвести до непередбачуваних наслідків. Усе залежить від погодних умов: він може пройти тихо та непомітно або наробити лиха. Поверхневий стік дощових і талих вод у межах населених пунктів може призвести до незадовільного санітарного стану територій населених місць та навіть стати причиною розповсюдження інфекційних захворювань.
Період весняної повені особливо небезпечний для тих, хто живе поблизу річки, ставка, водойми, адже існує реальна загроза попадання в талі води збудників інфекційних хвороб. Внаслідок весняного паводку, навіть при відсутності затоплення чи підтоплення, до підземних ґрунтових вод, а отже й до свердловин, колодязів, каптажів природних джерел із скотомогильників, кладовищ, вбиралень, хлівів, сміттєзвалищ та інших забруднених територій можуть потрапити збудники інфекційних захворювань: туберкульозу, лептоспірозу, черевного тифу, сибірки, вірусних гепатитів, яйця та личинки гельмінтів, цисти лямблій, дизентерійних амеб, балантидія кишкового та ін. У зв'язку з цим існує ризик спалахів інфекційних хвороб.

COVID-19 продовжує забирати здоров’я та життя людей. Як вберегтись від інфікування?

Коронавірусна інфекція так само як грип та інші ГРВІ є вірусною хворобою, тому дотримання соціальної дистанції, носіння масок в людних місцях, дотримання правил респіраторної гігієни залишаються актуальними. Зокрема при кашлі та чханні треба прикривати рот і ніс серветкою або згином ліктя, відразу викидати серветку в контейнер для сміття з кришкою, мити руки водою з милом або обробляти їх спиртовмісним антисептиком.

А щоб покращити імунітет дотримуйтеся порад щодо здорового способу життя: їсти здорову їжу, надаючи перевагу свіжим овочам і фруктам, висипатись, відмовитись від тютюнопаління, не зловживати алкоголем, гуляти на свіжому повітрі.

Що стосується COVID-19, найкращою профілактикою залишається вакцинація. Вакцини працюють, імітуючи збудника інфекції – віруси, які можуть спричинити захворювання. Це навчає нашу імунну систему швидко та ефективно реагувати на збудник. Вакцини, схвалені для використання Всесвітньою організацією охорони здоров’я, пройшли суворі тести та клінічні випробування і є безпечними та ефективними. Від COVID-19 можна вакцинуватись впродовж усього року, а також поєднувати з вакцинацією проти грипу. Адже одночасне інфікування грипом і COVID-19 у 6 разів підвищує ризик смерті.

Профілактика харчових отруєнь під час святкування Великодня

Профілактика харчових отруєнь під час святкування Великодня

Наближається пора Великодніх свят та поминальних днів. В ці дні люди зазвичай готують та споживають багато різноманітних страв. Нерідко ці страви зберігаються протягом тривалого часу у неналежних умовах, що збільшує ризик псування харчових продуктів і, як наслідок, можливості виникнення харчових отруєнь.

Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, варто дотримуватись простих правил:

-не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;

-перед приготуванням їжі та перед її вживанням, після відвідування вбиральні обов’язково мити руки з милом;

-під час приготування м’яса добре його проварювати та просмажувати, особливо вироби із фаршу;

-чітко дотримуватися технології приготування їжі та використовувати лише безпечні продукти харчування;

-готові страви необхідно вживати свіжими, зберігати не більше 2-х годин (особливо салати) при температурі

Надмірне споживання штучних харчових барвників - потенційний ризйк для здоров’я

Надмірне споживання штучних харчових барвників - потенційний ризйк для здоров’яВ період Великодніх свят та поминальних днів ми спостерігаємо, як блискучі відтінки синього, червоного, зеленого, жовтого та фіолетового перетворюють крашанки та паски на справжні витвори мистецтва. Але за барвистою привабливістю цих страв не забуваймо про їх безпечність. Адже останнім часом зростає занепокоєння щодо потенційних ризиків для здоров’я від споживання штучних харчових барвників.

На відміну від натуральних харчових барвників, які виготовляються з овочів, фруктів і спецій, штучні (також відомі як синтетичні) отримують з нафти. Барвники додають до харчових продуктів з різних причин, у тому числі для компенсації втрати кольору через вплив світла, повітря та температури, а також для корекції та посилення кольорів і створення привабливого вигляду страв.

Барвники випускаються в порошках, гранулах, рідинах і легко розчиняються у воді. Вони часто містяться у випічці, напоях і молочних продуктах.

Окрім цього замість барвників часто використовують лаки - це нерозчинні у воді форми барвників, які ідеально підходять для харчових продуктів з високим вмістом жирів і олій, зокрема цукерок, гумок, сумішей для тортів тощо.

Профілактика харчових отруєнь під час святкування Великодня

 

Профілактика харчових отруєнь під час святкування ВеликодняНаближається пора Великодніх свят та поминальних днів. В ці дні люди зазвичай готують та споживають багато різноманітних страв. Нерідко ці страви зберігаються протягом тривалого часу у неналежних умовах, що збільшує ризик псування харчових продуктів і, як наслідок, можливості виникнення харчових отруєнь.

Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, варто дотримуватись простих правил:

-не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;

-перед приготуванням їжі та перед її вживанням, після відвідування вбиральні обов’язково мити руки з милом;

-під час приготування м’яса добре його проварювати та просмажувати, особливо вироби із фаршу;

-чітко дотримуватися технології приготування їжі та використовувати лише безпечні продукти харчування;

-готові страви необхідно вживати свіжими, зберігати не більше 2-х годин(особливо салати) при температурі 2-6°С або, якщо страва готувалася заздалегідь, її слід перед вживанням перекип’ятити, просмажити тощо;

Обережно - отруєння сурогатним алкоголем!

Обережно - отруєння сурогатним алкоголем!Кропивницьке районне управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області закликає громадян за жодних обставин не купувати і не вживати алкоголь невідомого походження. Така продукція може стати причиною важких, часто непоправних порушень в організмі, що ведутьАдо смерті. Зокрема в березні поточного року в м. Кропивницький зареєстрували три випадки отруєння алкоголем невідомого походження.

Алкогольні сурогати - це рідини, не призначені для вживання в якості напоїв. До них відноситься побутова хімія, косметичні засоби (одеколони, духи, лосьйони), автомобільні рідини (омивані скла, гальмівна рідина), лікарські препарати (настоянки пустирника, глоду) та інше.

Окрема категорія алкогольних сурогатів - це фальсифіковані алкогольні напої. Горілка, коньяк, вино, настоянка, інші алкогольні напої, що виготовлені з порушенням технології, можуть бути небезпечними для здоров’я людини та викликати сильне отруєння.