Телефон МОЗ «гарячої лінії» 0 800 505 201 |Телефони реєстратур
 
» » Попередити захворювання ботулізмом важливо!

Попередити захворювання ботулізмом важливо!

Попередити захворювання ботулізмом важливо!Практично у кожній сім’ї традиційно споживаються консервовані овочі, м’ясо, гриби домашнього приготування. Тож треба пам’ятати, що порушення правил приготування консервованих продуктів може спричинити ботулізм.

Ботулізм - харчове отруєння, що викликається ботулотоксином – одним з найсильніших серед відомих природних токсинів. В 2023 році спеціалісти територіальних органів Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області взяли участь у розслідуванні 2 випадків ботулізму з 3 потерпілими, у тому числі дитина віком 1 рік та 8 місяців. Захворювання спричинило вживання домашньої тушонки та рибних пресервів. Летальних випадків вдалося уникнути завдяки своєчасному наданню медичної допомоги та вилученню залишків небезпечних продуктів.

Ботулотоксин виділяється мікроорганізмом, що відноситься до анаеробів, тобто тих, що розвиваються без доступу кисню. Широка розповсюдженість спор ботулізму у ґрунті, мулі, воді прісноводних водойм сприяє забрудненню ними харчової сировини рослинного та тваринного походження, яка використовується для приготування консервів. Лише стерилізація продуктів в автоклавах в умовах підвищеного тиску і тривалої експозиції вбиває не тільки вегетативні форми, а й спори ботулізму. Тому консерви промислового виробництва за дотримання технології не несуть небезпеки виникнення ботулізму.

Щодо маринованих овочевих консервів з огірків, грибів, які потенційно забруднені ґрунтом та не підлягають ретельній тепловій технологічній обробці, то вирішальним у попереджені ботулізму являється достатнє кислотне середовище продукту і тому необхідно суворо дотримуватись рецептури. Відсутність бомбажу і зміни смакових властивостей продуктів ще не свідчить про відсутність токсину.

Ботуліністичні токсини стійкі до оточуючого середовища, у тому числі до температурних умов приготування страв із домашніх консервів. Тому і після проварювання підозрілих консервів може настати смертельне отруєння (продукт має проварюватись не менше 10 хвилин від моменту закипання при товщині шматочків не більше 2 см).

Особливо небезпечним, щодо ураження на ботулізм, являється вживання в’яленої, сушеної та копченої риби крупних сортів прісноводних водойм, з якої не видалено або несвоєчасно видалено кишківник.

Отже не купуйте в’яленої, сушеної, копченої риби, ковбас, консервів виготовлених в домашніх умовах, у випадкових осіб, в місцях несанкціонованої торгівлі (уздовж доріг, на автобусних зупинках, стихійних ринках)!

Зверніть увагу, що у невеликих магазинах не виключено продаж м’ясних консервів та паштетів без етикеток або за їх наявності без інформації про виробника. Уникайте такої продукції. Запитуйте супровідну документацію про якість продукції.

Єдине ефективне лікування – введення протиботуліністичної сироватки. Тому, при появі перших ознак захворювання (загальна слабкість, головний біль, сухість у роті, двоїння в очах, опущення повік, утруднення при ковтанні та диханні) необхідно терміново звернутися за медичною допомогою.

Попередити захворювання ботулізмом можливо! Пам’ятайте – ботулізм небезпечний для життя!