Наближається пора Великодніх свят та поминальних днів. В ці дні люди зазвичай готують та споживають багато різноманітних страв. Нерідко ці страви зберігаються протягом тривалого часу у неналежних умовах, що збільшує ризик псування харчових продуктів і, як наслідок, можливості виникнення харчових отруєнь.
Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, варто дотримуватись простих правил:
-не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
-перед приготуванням їжі та перед її вживанням, після відвідування вбиральні обов’язково мити руки з милом;
-під час приготування м’яса добре його проварювати та просмажувати, особливо вироби із фаршу;
-чітко дотримуватися технології приготування їжі та використовувати лише безпечні продукти харчування;
-готові страви необхідно вживати свіжими, зберігати не більше 2-х годин (особливо салати) при температурі
2-6°С або, якщо страва готувалася заздалегідь, її слід перед вживанням перекип’ятити, просмажити тощо;
-не підлягають зберіганню готові заправлені страви, заправляти їх необхідно
перед вживанням; ./у
-кондитерські вироби з масляним кремом зберігати при температурі+2-6°С не більше 36 годин, із заварним кремом - не більше 6 годин;
-не допускати споживання продуктів у випадку закінчення терміну придатності або при найменшій підозрі щодо їх якості;
-курячі яйця перед використанням слід обов’язково мити, молоко перед споживанням кип’ятити, непастеризований сир використовувати для стравДкі піддаються термічній обробці;
-свіжі овочі та фрукти ретельно промивайте проточною водою;
-зберігайте продукти харчування лише у спосіб, зазначений на упаковці, та протягом встановленого терміну;
-важливо уникати сусідства сирої продукції та готових страв при зберіганні в холодильнику;
не залишайте страви зі святкового столу для споживання на наступні дні.
Завжди пам’ятайте: попередити харчові отруєння значно легше, ніж їх лікувати!
Піклуйтесь про своє здоров’я та здоров’я своїх близьких!