За оперативними даними Держсанепідслужби України в поточному році в Україні вже зареєстровано 22 випадки отруєння дикорослими грибами, в яких постраждало 25 осіб, 6 з яких померло.
Нажаль, сумна статистика не обійшла і Кіровоградську область – померли 2 жителі обласного центру 1976 та 1952 років народження, один з них був медичним працівником. За висновками лікарів, вони отруїлися блідою поганкою. Загалом від отруєння грибами в регіоні постраждало 6 осіб, з них 4 в місті Кіровограді. Основною причиною смертельних випадків є пізнє звертання за допомогою у медичні заклади. Слід пам’ятати, що гриби не відносяться до продуктів харчування, які є незамінними в раціоні харчування людей, однак вони можуть бути чинником небезпеки для здоров'я, а то й життя. Страви з грибів важкі для перетравлення. Їх взагалі не можна вживати дітям, людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту, печінки та іншими хронічними захворюваннями внутрішніх органів.
Отруєння грибами не є суто медичною проблемою, а, в першу чергу, - соціальною, тому вона може бути вирішена лише спільними зусиллями, про що свідчить досвід попередніх років.
Пам’ятка для грибників
Україна відноситься до країн, в якій вживання дикорослих грибів є традиційним, але ця традиція таїть в собі небезпеку отруєння. Найчастіше отруєння виникає внаслідок споживання блідої поганки, хоча реєструються випадки, що пов’язані із вживанням таких видів, як рядовка тигрова, печериця жовтошкіра, сморчки, гриб-парасолька цегляно-сірочервоний, опеньок несправжній тощо.
Щоб уникнути отруєння дикорослими грибами:
1. Якщо Ви відмовились від споживання дикорослих грибів, як від продукту взагалі, і споживаєте штучно вирощені печериці, гливу (вешенка), що купуєте в магазинах, то отруєння такими грибами Вам і вашій сім’ї не загрожує.
2. Якщо Ви не можете відмовитись від цього продукту, то набагато безпечніше купувати гриби на організованих ринках, де вони проходять відповідний контроль.
3. Якщо Ви все ж таки вирушили до лісу на «тихе полювання», необхідно пам’ятати:
- ніколи не збирайте грибів, яких не знаєте;
- якщо гриб викликає хоч найменший сумнів, краще його позбутися;
- намагайтесь шукати і збирати губчасті гриби «білі», «бабки», «моховики» тощо. В наших широтах серед них найменша кількість отруйних;
- не збирайте старі, перезрілі або дуже молоді гриби, у яких чітко не виражені морфологічні ознаки;
- якщо Ви зібрали гриби і принесли їх додому, ретельно перевірте кожен гриб перед тим, як починати готувати страву або робити заготовки;
- перед пригодовуванням страв з грибів їх необхідно ретельно промити, а перед сушіння обтерти вологою тканиною;
- не вживайте сирих грибів;
- перед приготуванням будь-якої страви гриби необхідно відварити у підсоленій воді протягом 10-15 хв.;
- готові страви з грибів необхідно зберігати на холоді, бажано не більше 24 годин в емальованому посуді;
- не давайте грибів дітям, які не досягли восьмирічного віку;
- ніколи не застосовуйте «домашні» методи визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок, вони окрім помилок, нічого не дають.
4. Не вживайте спиртних напоїв під час споживання грибів, це прискорює процеси всмоктування грибної отрути.
5. Якщо отруєння все ж таки виникло, або ви його підозрюєте:
- негайно промийте шлунок слабким розчином кухонної солі;
- незважаючи на тимчасове полегшення вашого стану негайно зверніться до найближчої лікувальної установи.