Телефон МОЗ «гарячої лінії» 0 800 505 201 |Телефони лікувальних закладів |Телефони реєстратур та виклику лікаря
 
» » Отруєння грибами

Отруєння грибами

Отруєння грибами


Отруєння грибами відноситься до біологічних отруєнь, його можуть викликати власне отруйні гриби (бліда поганка, мухомори, несправжні опеньки, дощовики), та умовно їстівні гриби, що виділяють молочний сік ( дощовики, чорнильний гриб, сморчки, строчки та інші), внаслідок невмілої чи неправильної кулінарної обробки, а також їстівні гриби, отримавши назву «мутанти» (накоплення у міцелії ядовитих речовин, що надають грибам якісно нових властивостей, у тому числі шкідливих для людини продуктів розпаду білків у старих плотових тілах, а також продуктів життєдіяльності комах та черв’яків ).

Гриби відносяться до важкоперетравлюваних у кишківнику продуктів. Не рекомендується їсти гриби вагітним та жінкам, які кормлять груддю. Протипоказані також дітям до 8 років ( незалежно від способу та часу готування ).

У Кіровоградській області та місті Кіровограді щорічно реєструється понад 20 випадків отруєнь грибами, пік яких приходиться на кінець літа, 70 – 80 % від них отруєння блідою поганкою.

Перебіг гострих отруєнь грибами набагато важчий інших харчових отруєнь. Основна причина цих отруєнь – низький рівень знань населення про їстівні та неїстівні гриби. Слід пам’ятати, що діти та люди пенсійного віку переносять отруєння грибами найбільш важко.

Виділяють отруєння грибами з коротким інкубаційним періодом (менше 3 годин ), при яких швидко розвивається нейротоксична дія, подразнююча дія на шлунково – кишковий тракт. Ці отруєння викликають мухомори, несправжні опеньки, несправжні шампіньйони, сатанинський гриб, чорнильний гриб.

Отруєння чорнильним грибом розвивається тільки у тому випадку, якщо наряду з грибом вживали алкогольні напої (антабусний ефект). Клінічні прояви починаються через 2 – 3 години, ще через 1 – 2 години симптоми отруєння прогресують. При повторному вживанні алкоголю можливий рецидив отруєння. Перебіг всіх описаних отруєнь грибами з коротким інкубаційним періодом, як правило, не важкий. Летальність складає 1 %.

До отруєнь з тривалим інкубаційним періодом (більше 3 годин) відносять отруєння строчками, сморчками та блідою поганкою. Летальність при цьому отруєнні досягає 50 %.

Бліду поганку нерідко плутають з сироїжкою, що приводить до тяжких отруєнь. Бліда поганка і близькі до неї види ядовитих грибів вміщують надзвичайно токсичні сполуки. Для розвитку важкої інтоксикації достатньо з’їсти маленьку частинку гриба. Токсини, всмоктуючись у шлунково – кишковому тракті, у значній кількості накопичуються у печінці ( до 60 % ) і нирках ( до 3 % ). Інкубаційний період від 6 годин до 3 діб, токсини циркулюють у крові не більше 48 годин. Тривала та відтермінована дія токсичних речовин, що містяться у блідій поганці, викликають поступово наростаючу клінічну симптоматику з порушеннями функцій різних органів та систем організму. Потягом 2 – 3 діб з часу отруєння зміни у стані хворого непередбачувані. Розвиваються розлади роботи шлунково – кишкового тракту (блювота, діарея, дегідратація, дизелектролітемія), які продовжуються до 3 доби. Потім може наступити "світлий» проміжок, але частіше зразу настає фаза ураження паренхіматозних органів – розвивається токсичний гепатит ( безжовтушна форма ), підвищуються рівні трансаміназ (перевищення значення 1500 мг% вважається поганою прогностичною ознакою), печінкова кома, може розвинутись порушення згортання крові (ДВЗ – синдром). У разі поліпшення стану період відновлення тривалий – 2 - 5 місяців. У 20 % випадків після отруєння настає хронізація процесу (хронічний токсичний гепатит). При отруєнні блідою поганкою та її різновидами пізно розпочате лікування (на 2 – 5 добу) у більшості випадків виявляється безрезультатним. Летальність при цих отруєннях висока – 50 – 75 %.

 

При вживанні дикорослих грибів пам’ятайте, що деякі з них можна їсти тільки раз у житті!