Отруєння грибами
Отруєння грибами відноситься до біологічних отруєнь, його можуть викликати власне отруйні гриби (бліда поганка, мухомори, несправжні опеньки, дощовики), та умовно їстівні гриби, що виділяють молочний сік ( дощовики, чорнильний гриб, сморчки, строчки та інші), внаслідок невмілої чи неправильної кулінарної обробки, а також їстівні гриби, отримавши назву «мутанти» (накоплення у міцелії ядовитих речовин, що надають грибам якісно нових властивостей, у тому числі шкідливих для людини продуктів розпаду білків у старих плотових тілах, а також продуктів життєдіяльності комах та черв’яків ).
Гриби відносяться до важкоперетравлюваних у кишківнику продуктів. Не рекомендується їсти гриби вагітним та жінкам, які кормлять груддю. Протипоказані також дітям до 8 років ( незалежно від способу та часу готування ).
У Кіровоградській області та місті Кіровограді щорічно реєструється понад 20 випадків отруєнь грибами, пік яких приходиться на кінець літа, 70 – 80 % від них отруєння блідою поганкою.
Перебіг гострих отруєнь грибами набагато важчий інших харчових отруєнь. Основна причина цих отруєнь – низький рівень знань населення про їстівні та неїстівні гриби. Слід пам’ятати, що діти та люди пенсійного віку переносять отруєння грибами найбільш важко.
Виділяють отруєння грибами з коротким інкубаційним періодом (менше 3 годин ), при яких швидко розвивається нейротоксична дія, подразнююча дія на шлунково – кишковий тракт. Ці отруєння викликають мухомори, несправжні опеньки, несправжні шампіньйони, сатанинський гриб, чорнильний гриб.
Отруєння чорнильним грибом розвивається тільки у тому випадку, якщо наряду з грибом вживали алкогольні напої (антабусний ефект). Клінічні прояви починаються через 2 – 3 години, ще через 1 – 2 години симптоми отруєння прогресують. При повторному вживанні алкоголю можливий рецидив отруєння. Перебіг всіх описаних отруєнь грибами з коротким інкубаційним періодом, як правило, не важкий. Летальність складає 1 %.
До отруєнь з тривалим інкубаційним періодом (більше 3 годин) відносять отруєння строчками, сморчками та блідою поганкою. Летальність при цьому отруєнні досягає 50 %.
Бліду поганку нерідко плутають з сироїжкою, що приводить до тяжких отруєнь. Бліда поганка і близькі до неї види ядовитих грибів вміщують надзвичайно токсичні сполуки. Для розвитку важкої інтоксикації достатньо з’їсти маленьку частинку гриба. Токсини, всмоктуючись у шлунково – кишковому тракті, у значній кількості накопичуються у печінці ( до 60 % ) і нирках ( до 3 % ). Інкубаційний період від 6 годин до 3 діб, токсини циркулюють у крові не більше 48 годин. Тривала та відтермінована дія токсичних речовин, що містяться у блідій поганці, викликають поступово наростаючу клінічну симптоматику з порушеннями функцій різних органів та систем організму. Потягом 2 – 3 діб з часу отруєння зміни у стані хворого непередбачувані. Розвиваються розлади роботи шлунково – кишкового тракту (блювота, діарея, дегідратація, дизелектролітемія), які продовжуються до 3 доби. Потім може наступити "світлий» проміжок, але частіше зразу настає фаза ураження паренхіматозних органів – розвивається токсичний гепатит ( безжовтушна форма ), підвищуються рівні трансаміназ (перевищення значення 1500 мг% вважається поганою прогностичною ознакою), печінкова кома, може розвинутись порушення згортання крові (ДВЗ – синдром). У разі поліпшення стану період відновлення тривалий – 2 - 5 місяців. У 20 % випадків після отруєння настає хронізація процесу (хронічний токсичний гепатит). При отруєнні блідою поганкою та її різновидами пізно розпочате лікування (на 2 – 5 добу) у більшості випадків виявляється безрезультатним. Летальність при цих отруєннях висока – 50 – 75 %.
При вживанні дикорослих грибів пам’ятайте, що деякі з них можна їсти тільки раз у житті!