Телефон МОЗ «гарячої лінії» 0 800 505 201 |Телефони реєстратур
 
» » Харчові отруєння та їх профілактика

Харчові отруєння та їх профілактика

Харчові отруєння та їх профілактикаХарчові отруєння – це захворювання шлунково-кишкового тракту з гострим перебігом, які виникають через потрапляння в організм продуктів, заражених мікробами, що виділяють дуже сильні токсини (отрути білкового походження). Це, у першу чергу, Clostridium botulinum – збудник ботулізму. Також досить часто випадки харчових отруєнь спричинені токсинами деяких видів стафілокока. Ці бактерії активно розмножуються за кімнатної температури на різноманітних харчових продуктах, що не підлягають перед їх споживанням термічній обробці (тістечка з кремом, деякі молочні продукти, паштети). Здебільшого групові харчові отруєння виникають після проведення масових заходів, пікніків тощо.

Симптоми харчового отруєння з’являються раптово та, в залежності від тяжкості перебігу, можуть бути різними у своїх проявах, з них можна виділити:

· підвищення температури;

· загальна слабкість;

· біль у животі;

· діарея;

· зниження або відсутність апетиту;

· здуття живота;

· нудота і блювота;

· запаморочення;

· низький тиск;

· прискорене серцебиття.

У разі виявлення перших ознак захворювання необхідно терміново звернутись до лікаря.

З метою профілактики харчових отруєнь необхідно дотримуватися наступних правил:

- не вживати продукти й напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з вичерпаними термінами зберігання;

- не брати в дорогу, при здійсненні подорожі та на відпочинок продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські кремові вироби або інші продукти, що потребують охолодження при зберіганні);

- продукти, що швидко псуються, зберігати лише в холодильнику, обов’язково дотримуватися термінів їх зберігання;

- уникати сусідства сирих продуктів та готових страв в холодильнику;

- не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;

- при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною проточною водою, а для споживання дітям – додатково обдати окропом;

- для пиття й приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання, кип’ячену або бутильовану питну воду;

- салати вживати тільки свіжо приготовленими;

- перед приготуванням їжі та перед її вживанням завжди мити руки з милом, обов’язково мити руки після відвідування туалету;

- вести боротьбу з мухами;

- не контактувати з хворими на інфекційні захворювання.

При появі вищезгаданих симптомів отруєння негайно звертатись до медичної установи.

 

ПАМ’ЯТАЙТЕ! Харчовим отруєнням легше запобігти, ніж їх лікувати. Бережіть своє здоров'я та здоров’я своїх близьких!

 

 

 

Кропивницьке районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Кіровоградській області