Телефон МОЗ «гарячої лінії» 0 800 505 201 |Телефони реєстратур
 
» » Підсумки надання онкологічної допомоги населенню за 2023 рік

Підсумки надання онкологічної допомоги населенню за 2023 рік

Підсумки надання онкологічної допомоги населенню за 2023 рік13 лютого в дитячій міській лікарні відбулася оперативна нарада у начальника управління охорони здоров’я Оксани Макарук з керівниками ЗОЗ (генеральні та медичні директори), завідуючими АЗПСМ на тему: «Стан надання онкологічної допомоги населенню».

Присутні заслухали детальний аналіз стану надання онкологічної допомоги населенню від експерта управління охорони здоров’я з онкології Олени Бондар, яка наголосила на погіршенні показників, зокрема виявляємості онкологічних захворювань при профілактичних оглядах, кількості запущених випадків візуальних форм раку, смертності, проведенню спецлікування.

Протягом звітного року діагноз онкологічної патології вперше встановлений 1140хворим, що на 171 особу більше, ніж в минулому році. Таким чином відбулося зростання показника захворюваності з 431,93 до 508,2 на 100 тис населення. Велика кількість онкологічних захворювань виявлена вперше у контингенту внутрішньо переміщених осіб, переважно похилого віку, які проживають на території міста. Зросла захворюваність на рак шлунку з 17,4 до 19,2, ободової кишки з 29,9 до 33,4 на 100 тис, рак прямої кишки з 27,6 до 35,2 на 100 тис. Значно збільшилася захворюваність на рак легень , а саме з 39,2 до 45,5 на 100 тис населення. Зареєстровано зростання захворюваності на меланому шкіри та рак передміхурової залози майже вдвічі. Збільшився показник захворюваності на рак нирки з 9,4 до 12,9. Звертає на себе увагу різке зростання показника захворюваності на рак щитовидної залози - за звітній рік в місті виявлено втричі більше хворих ніж в 2022 року і вдвічі ніж в 2021 році. Зростання захворюваності на рак щитовидної залози відбулося у всіх лікувальних закладах без винятку.

За звітній період дещо збільшився показник занедбаності візуальних форм раку виявлених в ІІІ стадії захворювання серед візуальних. Питома вага занедбаних випадків в ІV стадії захворювання на рівні минулорічного показника.

Збільшилася питома вага випадків, виявлених в ІІІ – ІV стадіях захворювання з 36,4 % до 36,5 %. Тобто на ранніх стадіях захворювання (І – ІІ стадії) в м. Кропивницькому виявляється лише 62,5 % злоякісних новоутворень.

Основною причиною занедбаності онкологічної патології в розібраних на засіданнях ПРЕК випадках є несвоєчасне звернення пацієнтів за медичною допомогою, що свідчить про низький рівень санітарно – освітньої роботи з населенням, відсутність роз’яснювальної роботи з питань необхідності своєчасного обстеження і лікування із хворими на всіх рівнях надання медичної допомоги, можливо недостатнє бажання лікарів знайти індивідуальний переконливий підхід до пацієнта.

В даний час в м. Кропивницькому створені всі умови для своєчасного обстеження і лікування пацієнтів з підозрою на злоякісні новоутворення, фоновою і передраковою патологією. В місті доступні всі методи лабораторно і інструментального обстеження хворих; створені і працюють цитологічні і патгістологічні лабораторії, маммологічні та оглядові кабінети ( як чоловічі так і жіночі), кабінет патології шийки матки, досяжна діагностична апаратура в медичних закладах усіх форм власності. Завдяки програмі медичних гарантій в більшості випадків не виникає питання про високовартісність необхідного обстеження. Проблема онкологічних захворювань населення не може бути вирішена лише окремим закладом охорони здоров’я, регіоном або країною, але покращення стану онкологічної допомоги можливо лише при об’єднанні зусиль усіх лікувальних закладів, налагоджені їх взаємодії і послідовності дій лікарів усіх рівнів надання медичної допомоги, підсиленню онконастороги медичних працівників підвищенні санітарної культури населення.

За результатами наради дані відповідні доручення.