Телефон МОЗ «гарячої лінії» 0 800 505 201 |Телефони реєстратур
 
» » Щеплення БЦЖ: як працює захист та чи можна вакцинуватися у дорослому віці?

Щеплення БЦЖ: як працює захист та чи можна вакцинуватися у дорослому віці?

Щеплення БЦЖ: як працює захист та чи можна вакцинуватися у дорослому віці?Понад 100 років тому французькі лікарі Альбер Кальметт і Каміль Герен створили зі збудника туберкульозу корів дуже схожу на своїх хвороботворних «родичок» бактерію, здатну викликати імунну відповідь, але не туберкульоз. Нині ми її знаємо як бацилу Кальметта-Герена, або ж вакцину БЦЖ. Саме її вводять немовлятам у шкіру, а на місці щеплення на все життя залишається ямка - наслідок атаки імунної системи на вакцину.

Дотепер це єдина вакцина від туберкульозу. Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) рекомендує одноразове щеплення цією вакциною немовлят в країнах, де досі поширені туберкульоз чи проказа - обидві ці хвороби викликають бактерії роду Mycobacterium. І тут виникає запитання: якщо всіх новонароджених вакцинують проти туберкульозу, чому на нього досі хворіють? Стисла відповідь така: бо вакцинація захищає передусім дітей до п'яти років. І це немало.

Чому важливо вакцинувати немовлят?

Туберкульоз у маленьких дітей зрідка вражає лише легені і проявляється кашлем. Натомість ця хвороба уражає внутрішні органи, лімфатичну систему, кістки і навіть оболонки мозку. Імунна система дитини не в змозі впоратися із підступним збудником туберкульозу. Власне, імунна система дорослих теж часто не може цього зробити, адже туберкульозна паличка оселяється в клітинах імунної системи і прекрасно там почувається та поширюється організмом. Аби її знищити, потрібна дуже організована імунна відповідь, більше схожа на спеціальну операцію, аніж на звичайний бій. Навіть однієї бактерії може бути достатньо, аби спричинити хворобу, що може закінчитися летально. Саме тому дітей важливо вакцинувати проти туберкульозу - ефективний захист триває щонайменше п'ять років.

Дітей вакцинують у пологовому будинку. Якщо цього чомусь не було: наприклад, дитина народилася в іншій країні - то під час повернення в Україну варто зробити це щеплення. Запитайте педіатра, як надолужити пропущене щеплення БЦЖ.

Невакцинованим проти туберкульозу дітям старше п'яти років варто зробити це щеплення - краще пізно, ніж ніколи. Перед щепленням роблять пробу Манту для перевірки, чи не хворіє дитина на виражений чи латентний туберкульоз. Це справді дуже важливо для безпеки й виживання вашої дитини.

Чому БЦЖ роблять ще в пологовому, а інші щеплення ослабленими живими вакцинами - після 6 місяців чи ще пізніше?

Спершу так повелося, а згодом науковці виявили, що БЦЖ дає значно більше, ніж захист від туберкульозу. Вона діє як свого роду імуномодулятор, при чому цей ефект зберігається довічно. Ретроспективні дослідження показали, що вакциновані проти туберкульозу діти й дорослі менше хворіють на будь-які респіраторні інфекції та мають кращий неспецифічний імунітет проти вірусів та паразитів. Нині відомо, що зустріч в перші дні життя з вакциною БЦЖ перепрограмує клітини імунної системи на рівні роботи генів - це можна порівняти зі встановленням платної версії програмного забезпечення замість безоплатної демо-версії.

На відміну від інших живих вакцин (проти вітряної віспи, кору, паротиту і краснухи (рубелли) вакцинація БЦЖ ніяк не шкодить дитині і не може викликати жодної хвороби, навіть якщо імунна система ніяк не зреагує - у бактерії БЦЖ відсутні гени, потрібні для атаки організму. Ці гени втратилися тоді, коли Кальметт і Герен 250 разів «пересівали» культуру бактерії. Зауважте, що бактерія природним та випадковим чином втратила гени, непотрібні в нових умовах існування. Генної інженерії 100 років тому ще не було. Навіть структура ДНК не була відома.

БЦЖ і Манту - це одне й те саме?

Це різне. Проба Манту, різновид туберкулінової шкірної проби, — це перевірка того, як реагує імунна система на компоненти збудника туберкульозу. В невакцинованої людини, яка контактувала з туберкульозною паличкою, реакція Манту буде потужна. У вакцинованої БЦЖ людини правильно інтерпретувати результати реакції Манту і відрізнити поствакцинальний імунітет від хвороби можливо, проте складно.

Дуже ймовірно, що міф про те, що мочити Манту не можна, пішов саме через поширеність хибно- позитивних реакцій Манту на наших теренах. Адже її робили вакцинованим людям, тож їхня імунна система часто показувала прекрасні результати — тобто пробу Манту діаметром більшу за 5 мм. Це розцінювали як хворобу, відправляли людей в туберкульозний диспансер для дообстежень... У кращому разі це завершувалося рентгеном і скасуванням хибної тривоги, у гіршому — зараженням туберкульозом по-справжньому. Нині в світовій практиці скринінгу туберкульозу пробу Манту заміняють квантофероновим тестом.

Чи треба вакцинуватися дорослим проти туберкульозу?

Це може звучати дивно, та наразі в Україні найдієвіший спосіб запобігти туберкульозу - регулярно тестуватися на ВІЛ. Адже якщо мати ВІЛ і не знати про це, а отже й не приймати антиретровірусну терапію, яка повністю пригнічує цей вірус, імунна система поволі руйнуватиметься.

ВІЛ живе в лімфоцитах, клітинах імунної системи. І щоразу при хворобі імунна система активується, що призводить до розмноження ВІЛ та до руйнування лімфоцитів. Й одного дня під час чергової випадкової зустрічі імунної системи та туберкульозної палички остання візьме верхи. Людина захворіє на туберкульоз, а активація враженої вірусом імунодефіциту імунної системи призведе до її прискореної руйнації - в такому разі уже діагностують СНІД, синдром набутого імунодефіциту.

Чи можуть дорослі вакцинуватися БЦЖ?

Дорослі в Україні, навіть якби того захотіли, навряд чи змогли б зробити щеплення вакциною БЦЖ просто так. Вакцинують лише немовлят у пологових будинках, а якщо таке щеплення не зробили в пологовому, то наздоганяють його у педіатра. Інших обставин для рутинної вакцинації проти туберкульозу поки немає.

Втім, вакцину БЦЖ використовують під час лікування раку сечового міхура. Вакцину вводять безпосередньо в сечовий міхур, і там вона знову діє на імунну систему - «перепрошиває» її і робить дуже войовничою щодо пухлинних клітин. Імунна система вбиває їх так само як і уражені вірусом клітини.

Цілком імовірно, що в майбутньому дорослі будуть робити бустерні щеплення проти туберкульозу, причому заради захисту не лише від цієї хвороби. На додачу до лікування раку сечового міхура введенням БЦЖ, вакцинація дорослих кількома дозами БЦЖ може бути помічною у нормалізації рівня глюкози в крові у людей з діабетом 1 типу, а також в зниженні ризику розвитку пневмоніїдіабету 1 типу та хвороби Альцгеймера. Наразі проходять тільки клінічні дослідження та ретроспективний аналіз даних лікування пацієнтів, тому про запровадження вакцинації БЦЖ говорити зарано.

Найголовніше, що українцям і українкам потрібно запам'ятати, - це ефективність, безпечність і безумовна необхідність вакцинації новонароджених проти туберкульозу. Вакцина БЦЖ добре захищає дітей від розсіяного туберкульозу і смерті через нього та адекватно налаштовує імунну систему дитини.

Джерело: МОЗ