
Національний портал з імунізації створений для потреб
медиків, студентів, фармацевтів, педагогів та громадськості. А також для
батьків, які планують вакцинацію своїх дітей і прагнуть дізнатися більше про
ефективність вакцин, епідеміологічну ситуацію, графік щеплень тощо. На
порталі 16 експертів-медиків здійснюють консультації стосовно рутинної
вакцинації, роз’яснюють інформацію про 24 вакцинокеровані інфекції та їхню
профілактику, ефективність вакцин.
Медики та науковці мають можливість долучитися до команди експертів порталу, а саме: публікація власних статей та відповіді на запитання українців.
Вірусний гепатит А (хвороба
Боткіна, хвороба брудних рук, жовтуха) – це гостра інфекційна хвороба з
фекально-оральним механізмом передачі інфекції, переважним ураженням печінки і
травного каналу.
Поширення вірусу відбувається переважно в теплий період року. Однак через тривалий інкубаційний та субклінічній стадії характеризується сплесками інфекцій навесні і восени.
Проблема водного фактора передачі вірусу гепатиту А стоїть дуже гостро.
Джерелом інфекції є хвора людина з будь-якими формами захворювання. Інкубаційний період становить 7-50 днів (в середньому 15-45 днів).
Вірус гепатиту А виділяється із фекаліями хворих на гепатит та передається від людини до людини (після контакту з хворим), через воду та харчові продукти, забруднені випорожненнями хворої людини, предмети побуту та брудні руки, недотримання правил особистої гігієни.
У більшості випадків хвороба починається гостро, з підвищенням температури до 38,5°С протягом перших 2-3 днів, ломота в тілі, з можливим першінням у горлі. Хвора людина відчуває загальну слабкість, погіршення апетиту, нудоту, іноді характерна блювота, біль та відчуття важкості у правому підребер`ї. На третій день захворювання сеча набуває темного забарвлення (кольору міцного чаю, пива). Можливе свербіння шкіри.
Назва ЛПЗ |
Назва бакпрепаратів |
Потреба на 2023 рік |
Отримано з державного постачання |
Залишок з 2022 року |
Закуплено за кошти місцевого бюджету |
Використано |
Наявна кількість вакцин |
ЦПМСД№1 |
БЦЖ для профілактики туберкульозу |
60 |
|
460 |
|
370 |
90 |
|
АКДП (дифтерія, кашлюк, правець) |
2030 |
360 |
210 |
|
520 |
50 |
|
АДП (дифтерія, правець) |
1030 |
1250 |
580 |
|
1130
|
710 |
|
АДП-м (дифтерія, правець) |
5990 |
2550 |
40 |
|
1860 |
730 |
|
Поліомієлітна вакцина ОПВ |
4850 |
3120 |
940 |
|
2820 |
1240 |
|
Поліомієлітна ІПВ |
263 |
800 |
1337 |
|
1869 |
300 |
|
КПК (кір, краснуха, паротит) |
2900 |
2870 |
0 |
|
1754 |
1116 |
|
Проти гепатиту В |
1842 |
90 |
268 |
|
358 |
0 |
|
Проти гемофільної інфекції |
1516 |
|
699 |
|
609 |
105 |
|
Антирабічна вакцина |
|
|
10 |
|
10 |
0 |
З настанням холодної пори
року різко зростає кількість гострих респіраторних вірусних інфекцій.
Грип – це висококонтагіозне вірусне захворювання з можливістю тяжких ускладнень та ризиком смерті. Джерелом інфекції при грипі є хвора людина. Особливо заразна інфікована людина при грипі в розпал хвороби, тобто в гарячковому стані. Передача інфекції відбувається повітряно-крапельним шляхом.
Сезонні епідемії зазвичай припадають на осінньо-зимовий період.
Симптоми грипу:
·різкий підйом температури до 38-400С;
·лихоманка;
·слабкість;
·біль у м’язах, суглобах, животі, очах.
Хворий відчуває ускладнення дихання через ніс, першіння в горлі, стиснення за грудиною, сухий болючий кашель.
Грип вкрай небезпечний своїми ускладненнями:
·легеневі ускладнення (пневмонія, бронхіт). Саме пневмонія зумовлює найбільше смертей від грипу;
·ускладнення в роботі верхніх дихальних шляхів;
·ускладнення в роботі нервової системи.
Ботулізм - це небезпечне харчове отруєння, що виникає при
вживанні продуктів, які містять отруйні речовини (токсини), вироблені
бактеріями ботулізму. Токсин є одним з найсильніших з усіх відомих отрут, що
зустрічається у природі.
Захворювання розвивається при вживанні заражених харчових продуктів рослинного і тваринного походження, які зберігалися в умовах дефіциту кисню без необхідної (достатньої) термічної обробки.
Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування м'яса, риби, рідше - овочів. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.
З метою здійснення профілактичних заходів серед населення Кропивницьке
районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській
області вкотре попереджає про небезпеку отруєння грибами.
Отруєння грибами є найбільш важким харчовим отруєнням. Тяжкість отруєння грибами обумовлюється тим, що вони містять отруйні сполуки, що вибірково діють на внутрішні органи системи людини, вражаючи шлунково-кишковий тракт, центральну нервову систему, серцево-судинну систему, печінку та нирки. Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хв. після споживання, так і протягом кількох днів. Оскільки гриби є «важкою» їжею, не рекомендується вживати страви з грибів особам, які страждають захворюваннями шлунково-кишкового тракту, бо це може викликати загострення, людям похилого віку, дітям, вагітним бажано виключити гриби з раціону харчування.