Телефон МОЗ «гарячої лінії» 0 800 505 201 |Телефони реєстратур
 
» » Програма медичних гарантій: лікування безпліддя.

Програма медичних гарантій: лікування безпліддя.

Програма медичних гарантій: лікування безпліддя.У 2024 році діятиме Програма медичних гарантій. Зокрема, включено новий пакет: «Лікування безпліддя за допомогою допоміжних репродуктивних технологій (запліднення іn vitro)».

При діагнозі безпліддя досить високі шанси стати батьками дає лікування методами допоміжних репродуктивних технологій (ДРТ, або запліднення іn vitro). Але таке лікування є дорогим, в усьому світі. Щоб збільшити шанси українців на омріяне батьківство, з 2024 року у ПМГ додано новий пакет "Лікування безпліддя за допомогою допоміжних репродуктивних технологій (запліднення іn vitro)”.

Це означає кращий доступ до послуг з відновлення репродуктивного здоров’я, адже оплата таких послуг буде відбуватися за державні кошти, в рамках Програми медичних гарантій. Таке рішення за попередніми прогнозами дає можливість народитися більше ніж 10 тис. маленьким українцям щороку.

Як скористатися послугами з лікування безпліддя в рамках ПМГ?

· Потрібно мати е-направлення від медичного закладу, де створено спеціальний мультидисциплірнарний консиліум, який скеровує повнолітніх на лікування безпліддя за допомогою допоміжних репродуктивних технологій за Програмою медгарантій.

· У пацієнтів встановлено діагноз "Жіноче безпліддя”, "Чоловіче безпліддя”.

· Вік пацієнтки на момент початку циклу не більше 40 років.

· Звернутися для лікування безпліддя саме в той медичний заклад, який надає ці послуги за договором із НСЗУ.

Медичний заклад гарантує конфіденційність лікування.

Безоплатні послуги, які передбачені в межах пакету "Лікування безпліддя”:

· оцінювання результатів попередніх обстежень, огляд та консультування пацієнтів;

· проведення контрольованої медикаментозної стимуляції яєчників у жінки, яка підлягає лікуванню за допомогою ДРТ;

· проведення аспірації вмісту фолікулів яєчників під контролем ультразвукового дослідження та пошук ооцитів у фолікулярній рідині жінки, яка підлягає лікуванню за допомогою ДРТ;

· знеболення етапу трансвагінальної аспірації фолікулів яєчників, консультація анестезіолога;

· отримання сперми від чоловіка жінки, яка має показання до лікування безпліддя за допомогою ДРТ, а також спеціальна обробка сперми та підготовка її до запліднення;

· здійснення етапу запліднення яйцеклітин та культивування отриманих ембріонів;

· ембріотрансфер;

· забезпечення лікарськими засобами для проведення всіх етапів циклу ДРТ та ін.

Повний перелік безоплатних послуг та вимоги до закладів, які надають допомогу в межах пакету «Лікування безпліддя за допомогою допоміжних репродуктивних технологій (запліднення іn vitro)», можна переглянути на сайті НСЗУ в розділі «Контрактування» / «Вимоги ПМГ 2024» https://contracting.nszu.gov.ua/.../kontr.../vimogi-pmg-2024 (п. 44).