В період Великодніх свят та поминальних днів ми спостерігаємо, як блискучі відтінки синього, червоного, зеленого, жовтого та фіолетового перетворюють крашанки та паски на справжні витвори мистецтва. Але за барвистою привабливістю цих страв не забуваймо про їх безпечність. Адже останнім часом зростає занепокоєння щодо потенційних ризиків для здоров’я від споживання штучних харчових барвників.
На відміну від натуральних харчових барвників, які виготовляються з овочів, фруктів і спецій, штучні (також відомі як синтетичні) отримують з нафти. Барвники додають до харчових продуктів з різних причин, у тому числі для компенсації втрати кольору через вплив світла, повітря та температури, а також для корекції та посилення кольорів і створення привабливого вигляду страв.
Барвники випускаються в порошках, гранулах, рідинах і легко розчиняються у воді. Вони часто містяться у випічці, напоях і молочних продуктах.
Окрім цього замість барвників часто використовують лаки - це нерозчинні у воді форми барвників, які ідеально підходять для харчових продуктів з високим вмістом жирів і олій, зокрема цукерок, гумок, сумішей для тортів тощо.