Телефон МОЗ «гарячої лінії» 0 800 505 201 |Телефони реєстратур
 
» » Брифінг з нагоди Всесвітнього дня боротьби з раком

Брифінг з нагоди Всесвітнього дня боротьби з раком

Брифінг з нагоди Всесвітнього дня боротьби з раком06.02.2024 року у міській раді відбувся брифінг за участі начальника управління охорони здоров'я міської ради Оксани Макарук та експерта упрвління охорони здоров’я Кропивницької міської ради з терапії Дарії Думен присвячений Всесвітньому дню боротьби з раком.

Спочатку ковід, а потім війна відволікли нашу увагу від величезної проблеми людства та одного з найбільших викликів для медицини у всьому світі – онкологічні захворювання.

Згідно зі статистикою ВООЗ, щороку від раку в світі помирає близько7,6 мільйонів людей. Такий діагноз має близько мільйона українців.

В першу чергу, це наша спільна відповідальність - медиків і людей за своє здоров’я.

Україна посідає друге місце в Європі за темпами поширення раку. Щороку понад 160 тис. жителів дізнаються, що вони – онкохворі. Кількість хворих на рак в Україні зросла у 35 разів за останні 10 років.

Злоякісні новоутворення уражають в Україні кожного четвертого чоловіка і кожну шосту жінку, при цьому шанс захворіти істотно збільшується після 50-ти річного віку.Найімовірніше, через накопичені з роками ризики розвитку деяких онкологічних захворювань. Загальне нагромадження ризиків збільшує тенденцію до зниження ефективності механізмів відновлення клітин по мірі старіння людини.

Рак, як причина смерті, посідає друге місце у структурі смертності населення України і разом з серцево-судинними захворюваннями визначає рівень здоров’я та життя наших співвітчизників.

Серед європейських країн-членів ВООЗ невтішну першість за кількістю смертей від раку посідає Угорщина. Там від злоякісних пухлин щорічно помирає 458 людей на кожні 100 тисяч населення. Наступна у цьому переліку Україна із показником 347 смертей.

Кіровоградська область по онкозахворюваності на 35% перевищує загальнодержавні показники, а місто Кропивницький – на 69%.

За оперативними даними обласного канцер – реєстру показник захворюваності на 100 тис населення у 2023 році значно зріс у порівнянні з 2022 р. і склав 406,7 проти 396, 1 у 2022р. (тобто на 17,8%) та значно перевищив середньо український показник 2021р. – 344,5.

У структурі захворюваності по області перше місце посідає рак шкіри – 13,9%, друге – рак легені – 10,3%, третє – рак молочної залози – 9,2%, четверте – рак прямої кишки – 6,7%, п’яте – рак передміхурової залози – 6,6%.

У всьому світі найбільша кількість чоловіків вмирає від наступних п’яти видів раку: раку легенів, шлунку, печінки, ободової і прямої кишки та стравоходу. Рак легенів — найбільш поширена форма раку в усьому світі у чоловіків, що складає майже 17% від загального числа нових випадків

Серед жінок перші місця займають такі причини смерті: рак грудей, легенів, шлунку, прямої та ободової кишки і шийки матки.

Рак молочної залози єнайбільш поширеною формою раку в усьому світі у жінок, що становить більш, ніж 25% від загального числа нових випадків.

Виникнення раку різко зростає у старшому віці, але щорічно онкологічні захворювання «молодшають».Серед чоловіків зростання кількості онкохворих починається десь з 45 років, у жінок — десь з 40 років.

У місті Кропивницькому щорічно реєструється біля 1 тис первинних випадків онкологічних захворювань. В 2023 році вперше рак виявлений у 1140 пацієнтів ( в 2022 році - 969), із них 26% осіб працездатного віку і 2 дитини віком до 15 років. З приводу злоякісних пухлин на обліку знаходиться 9893 жителів міста, з них більше 5 років - 6296 – хто своєчасно отримав спеціальне лікування.

Із вперше виявлених випадків захворювань лише 13 % виявлено внаслідок профілактичних оглядів на ранніх стадіях захворювання, при відсутності будь – яких скарг. Майже всі хворі отримали спеціальне лікування і мають позитивний прогноз щодо повного одужання і відновлення працездатності.

В структурі захворюваності в м. Кропивницькому, без розподілу за ознаками статі, на І місті рак шкіри(74,9 на 100 тис населення), на ІІ - рак легень (45,5 на 100 тис населення), на ІІІ - рак прямої кишки ( 35,7 на 100 тис населення). Із урахуванням статі пацієнтів у жінок на І місті рак молочної залози (92,3 на 100 тис жіночого населення), у чоловіків рак передміхурової залози (83,4 на 100 тис чоловічого населення). В 2023 році збільшилася захворюваність на рак щитовидної залози, легень, передміхурової залози, меланому шкіри та злоякісні новоутворення органів системи травлення.

Із вперше виявлених випадків онкологічних захворювань на ранніх стадіях виявлено 62,5 %, нажаль, в 37,5 % випадків захворювання мало ІІІ або ІУ стадію захворювання. В занедбаній ІУ стадії виявлено 22,2 % хворих.

Кількість померлих за 2023 рік від раку в м. Кропивницькому – 471 хворий, що складає 209,9 на 100 тис населення. Із померлих хворих 224 померло до року із часу встановлення діагнозу, тобто пацієнти, у яких злоякісне новоутворення було виявлено в занедбаній стадії, або пацієнти, що відмовилися від необхідного лікування.

На жаль, від онкологічних захворювань не застрахований ніхто.

Але близько 40 відсотків усіх захворювань на рак є такими, яким можна запобігти, стверджують у Всесвітній організації охорони здоров‘я. Експерти наголошують, що зменшити ризик онкологічних захворювань може кожен. Для цього варто відмовитися від тютюнопаління, зловживання алкоголем та сонячними ваннами, а також слідкувати за власною вагою, дотримуватися здорового способу життя, своєчасно проходити профілактичні огляди і обстеження, звертатися за медичною допомогою.

Раннє виявлення раку суттєво збільшує шанси на успішне лікування.

Тож звертаємося до всіх мешканців міста: не забувайте бодай раз на рік відвідувати сімейного лікаря, не бійтеся питати, які саме профілактичні обстеження вам потрібно зробити з огляду на ваш вік, стан здоров’я та родинну історію хвороб. Отримайте електронне направлення на обстеження, які є пріоритетними та які можна зробити в міських закладах охорони здоров’я безкоштовно. Сьогодні за Програмою медичних гарантій держава покриває основні види діагностики та медичної допомоги на кожному етапі лікування.

У закладах охорони здоров’я комунальної власності міста створені всі умови для якісного проходження населенням профілактичних оглядів та скринінгових обстежень, спрямованих на ранню діагностику та профілактику онкологічних захворювань: на первинному рівні надання медичної допомоги сімейні лікарі проводять первинний огляд пацієнта, включаючи поверхневе обстеження лімфовузлів та молочних залоз у жінок, роблять загальноклінічні аналізи, дають електронні направлення до лікарів спеціалістів; у поліклінічних відділеннях КНП «Поліклінічне об’єднання» Кропивницької міської ради» та «Центральна міська лікарня» Кропивницької міської ради» проводяться УЗД органів черевної порожнини, судин, щитовидної залози, мамографія, фіброгастроскопія, рентгенографія, біохімічні аналізи, діагностика раку простати за допомогою аналізу на ПСА; гістероскопію можна зробити у КНП «Міська лікарня швидкої медичної допомоги» та КНП «Міський пологовий будинок з функціями перинатального центру ІІ рівня». Всі обстеження та консультації здійснюються безкоштовно відповідно до підписаних закладами договорів з НСЗУ.

«Програмою розвитку галузі охорони здоров’я на 2021-2025 роки», затвердженою рішенням Кропивницької міської ради від 02 лютого 2021 року № 92 (зі змінами) передбачено заходи, спрямовані на: забезпечення медичних оглядів працівників бюджетних закладів міста; зміцнення матеріально-технічної бази закладів охорони здоров’я міста, зокрема, у 2023 році за кошти Кропивницької територіальної громади придбано апарат УЗД для КНП «Центральна міська лікарня» Кропивницької міської ради», мамограф для КНП «Міський пологовий будинок з функціями перинатального центру ІІ рівня» Кропивницької міської ради», аналізатори гематологічні.

Спеціалізована онкологічна допомога населенню у закладах комунальної власності міста надається в закладах охорони здоров’я третього рівня.

У 2023 році надано послуг у рамках укладених договорів з Національною службою здоров'я України, а саме:

мамографія – 380,6 тис. грн (поліклінічне об’єднання)

гістероскопія – 628,6 тис. грн (пологовий будинок)

езофагогастродуоденоскопія – 638,8 тис. грн, з них:

центральна міська лікарня – 258,6 тис. грн

лікарня швидкої медичної допомоги – 5,9 тис. грн

поліклінічне об’єднання – 374,3 тис. грн

мобільна паліативна допомога дорослим і дітям –25499,8тис.грн,

з них:

центральна міська лікарня – 4431,4 тис. грн

дитяча міська лікарня – 267,4 тис. грн

поліклінічне об’єднання – 20801,0 тис. грн

стаціонарна паліативна допомога дорослим і дітям – 7102,3тис.грн (центральна міська лікарня)

Одним із дієвих методів ранньої діагностики та профілактики злоякісних новоутворень є проведення профілактичного обстеженнянаселення.

Не викликає сумнівів, що покращення результатів лікування може бути досягнуто при умові підвищення рівня своєчасної діагностики злоякісних новоутворень та передракових захворювань (мастопатії, фіброаденоми, міоми, аденоми, виразки шлунку, атрофічні гастрити, тіреоідіти, кісти, захворювання шкіри, доброякісні новоутворення, тощо).

На сьогоднішній день профілактичний огляд повинен бути проведений для кожного, хто звернувся до лікаря, як амбулаторно, так і потрапивши до стаціонару.

За фактом до 83% злоякісних новоутворень легкодоступні для діагностики, шляхом огляду пацієнта та нескладних медичних маніпуляцій і всього 15% серед них не можуть бути діагностовані із-за прихованого перебігу хвороби.

Наказом МОЗ України від 01.10.2013 р. № 845 «Про систему онкологічної допомоги населенню України» організовано відкриття в закладах охорони здоров᾿я чоловічих оглядових кабінетів, для огляду чоловіків та ранньої діагностики раку передміхурової залози та раку прямої кишки. Також створені жіночі оглядові кабінети, де проводиться огляд жінок та рання діагностика злоякісних новоутворень молочної залози, та гінекологічних захворювань.

Сучасні методи дослідження дозволяють діагностувати передракову патологію та виявляти злоякісні новоутворення на ранніх стадіях.

Методи діагностики злоякісних новоутворень:

-консультація та огляд лікаря;

-рентгенологічні методи: рентенографічне обстеження ОГК, мамографія, комп᾿ютерна томографія);

-ультразвукова діагностика

-ендоскопічні методи (ЕФДС, колоноскопія, цистоскопія, ректороманоскопія та ін.)

-лабораторні обстеження (онкомаркери, PSA)

-цитологічний метод

-біопсія

-магніторезонансна томографія МРТ

-інші (радіонуклідний метод, термографія та ін.)

Перший огляд лікаря можливий при відвідуванні пацієнтом свого сімейного лікаря та іншого спеціаліста.

Лікар звертає увагу на візуальні форми раку, тобто ті, які можливо запідозрити при звичайному огляді. Це рак шкіри (звернути увагу на різні утворенняна шкірі, зміну кольору родинок, їх збільшення. Огляд лімфатичних вузлів регіональних та віддалених (шийні, підпахові, пахові та інші), пухлини губи, язика, щитоподібної залози та молочних залоз. Обов’язковим є гінекологічний огляд жінок (старше 50 років – 1 раз/рік) та чоловіків у уролога (старше 40 років), а при наявності скарг і в ранішньому віці.

Методам обстеження для виявлення візуальних форм раку навчені всі лікарі різних спеціальностей, але перший огляд проводить сімейний лікар.

Рентгенологічні методи:

Це основний метод виявлення злоякісних новоутворень легень, шлунку, товстого кишківника. Всі заклади міста Кропивницького в своєму оснащенні мають сучасні цифрові рентгенапарати, на яких безкоштовно за електронним направленням проводять обстеження, в т.ч для виявлення онкологічних захворювань. Населення групи ризику - це люди, які мають захворювання на цукровий діабет, ВІЛ інфекцію та інші захворювання; працівники шкідливих підприємств мають проходити обстеження щорічно, інші категорії населення- 1 раз на 2 роки або з профілактичною метою.

Мамографія:

-це спеціальне ренгенівське обстеження молочної залози. Мамографія дозволяє виявити в тканині молочної залози ущільнення, яке важко виявити пальпаторно (при огляді), а також інші зміни, які можуть вказувати на патологію, яку ще неможливо прощупати.

Обстеження проводять на 7й-10 день менструального циклу. Жінкам в менопаузі мамографію виконують в любий зручний час. Після 40 років 1 раз на 2 роки– це є обов᾿язкове обстеження, після 50 років - щорічно.

У м. Кропивницькому апарати для проведення мамографії наявні в КНП «Поліклінічне об’єднання» (ПВ № 1, ПВ № 5), пологовий будинок.

Обстеження проводяться за попереднім записом за Е-направленням будь-якого спеціаліста безкоштовно. Серед жінок, які пройшли обстеження у 2023 році (3509) виявлено 24 випадки (0,6 %) раку молочної залози.

Серед передракових захворювань 79 фіброаденом (3,2%), мастопатій – 365(10,5%). У кожної 9 жінки віком від 40 років і старше виявлена патологія молочної залози.

Ультразвукова діагностика

Високоінформативний метод обстеження, який використовується для діагностики захворювань органів черевної порожнини (печінки, жовчного міхура, підшлункової залози) та зачеревного простору(нирки, наднирники), малого тазу(сечовий міхур, матка та придатки, передміхурова залоза), щитоподібної залози.

Всі медичні заклади м. Кропивницького обладнані сучасними УЗД апаратами для обстеження всього організму. За електронним направленням обстеження проводяться безкоштовно.

Ендоскопічний метод

Завдяки досягненням сучасної електроніки та оптики цей метод має вагоме значення для ранньої діагностики раку внутрішньої локалізації: шлунок, стравохід, товста та пряма кишка, бронхи. Ендоскопічні апарати з волокнистою оптикою (гастроскопи, колоноскопи, бронхоскопи та ін.) дають можливість дуже добре оглянути слизову оболонку внутрішніх органів, а при підозрі – взяти шматок тканини для обстеження (біопсію).

Ендоскопічно можно оглянути не тільки полосні органи, а і порожнини тіла – грудну (плевральну) та черевну порожнини, порожнини суглобів, середостіння та інше.

ФГДС проведено в 2023 р. 2180. Виявлено 17 випадків раку шлунку.

Ректороманоскопій було зроблено в 2023 році 64, з яких виявлено: злоякісних новоутворень – 5 (7,8), передракових захворювань – 18 (24).

Лабораторні дослідження

Це дуже широкий метод діагностики. Наявність прихованої крові в калі, сечі, мокротинні, може бути важливим симптомом злоякісних пухлин. Важливе значення в діагностиці злоякісних новоутворень має встановлення факту наростання анемії.

Для ранньої діагностики раку передміхурової залози використовується дослідження сироватки крові на PSA (простатспецифічний антиген). Це простатспецифічний білок, який підвищується більше норми при раку передміхурової залози.

Визначення рівня PSA – важливий діагностичний метод ранньої діагностики раку передміхурової залози, який рекомендується проводити не рідше 1 разу на рік чоловікам старше 40 років.

Метод дуже простий та досить ефективний. Пройти обстеження можна в КНП «Поліклінічне об᾿єднання» в любому із відділень безкоштовно за електронним направленням. В 2023 році проведено 2527 обстежень, позитивних – 271 (10,7 %).

Цитологічні методи

Цитологічний метод отримав заслужене розповсюдження та визнання. Простота та доступність його використання, а також висока достовірність дозволяють в окремих випадках виявити злоякісні новоутворення на ранніх стадіях. В наш час цитологічне дослідження (дослідження мазків) широко використовують при дослідженні гінекологічних мазків, дослідження мокротиння хворих з підозрою на рак бронхів, легень, пункцій із пухлин. Дослідження промивних вод шлунку, сечі дозволяє встановити точний діагноз.

Проведено 2835 дослідження у КНП «Поліклінічне об’єднання», виявлено 120 дисплазій (4,2 %)

Всі ці обстеження можуть бути призначені сімейним лікарем, або лікарем іншого профілю.

Якщо виявлена підозра на злоякісне новоутворення, пацієнт скеровується до онкологічного центру, куди необхідно звернутися як можна раніше для проведення додаткових обстежень та лікування.

медицини (МРТ, радіоімунологічні та радіонуклідні, радіоізотопні методи).

Чим раніше розпочато лікування, тим кращий результат та якість життя.