Телефон МОЗ «гарячої лінії» 0 800 505 201 |Телефони реєстратур
 
» » Ефективність і вчасність лікування хворих на COVID залежить від якості обстеження пацієнта на первинній ланці

Ефективність і вчасність лікування хворих на COVID залежить від якості обстеження пацієнта на первинній ланці

Ефективність і вчасність лікування хворих на COVID залежить від якості обстеження пацієнта на первинній ланціВ Україні і на території міста спостерігається щоденне збільшення хворих із COVID-19 та сезонними гострими вірусними інфекціями. В умовах напруженої епідситуації, обмеженої кількості ліжкового фонду та медичних кадрів важливо, щоб кожна медична ланка працювала ефективно і наповну використовувала свої ресурси для виконання покладених на неї функцій. У таких умовах вкрай важливо і медикам, і самим пацієнтам дотримуватися розроблених стандартів і протоколів лікування коронавірусу, маршрутів пацієнтів із підозрою чи встановленим діагнозом COVID-19, особливо в частині госпіталізації таких хворих. Адже тоді госпітальні бази орієнтуються на якості та вчасності лікування пацієнтів, а не на створенні різних умов для перебування пацієнтів у закладі, встановленні діагнозів.

«За останні роки ми капітально відремонтували 6 відділень у нашій госпітальній базі для хворих на COVID – КНП «Центральна міська лікарня». В умовах постійної нестачі коштів ми ремонтували ті відділення, яких заклад нагально потребував для надання медичної допомоги пацієнтам за профілем, а згодом і хворим на коронавірус. Так у нас з’явилися паліативне відділення, оновлене дитяче інфекційне, діагностичне, приймальне відділення, сучасний рентген-кабінет, терапевтичне із надсучасними палатами інтенсивної терапії, які сьогодні задіяні для лікування ковідних хворих та перепрофільовані під перебування медиків. В умовах оперативного реагування на виклики пандемії ми нагально обладнали понад 200 ліжок нашої госпітальної бази киснем, що є запорукою лікування хворих на коронавірус.Відремонтувати усе одразу в будівлях, яким понад 200 років, які до того ж ще є й пам’яткою архітектури, неможливо і це розуміють усі. Але попри це у ЗМІ досі з’являються відео пацієнтів зі старих відділень, що подаються під соусом «тут лікують хворих на коронавірус». Але невизначеність діагнозів та потреба в часі очікування результатів додаткових обстежень змушують лікарів нашої ковідної бази госпіталізувати пацієнтів у непристосовані приміщення», - пояснює начальник управління охорони здоров’я Оксана Макарук.

За умовами нової системи охорони здоров’я та алгоритмом дій пацієнта із підозрою на коронавірус, із першими симптомами COVID-19 людина має звернутися до сімейного лікаря. Саме він, працюючи на первинній ланці, має визначити стан пацієнта, провести діагностику, призначити проведення ПЛР-теста і за потреби направити у стаціонар для подальшого лікування. Водночас не всі пневмонії потребують стаціонарного лікування!

«Згідно з діючими протоколами, легкі форми пневмоній мають лікуватися амбулаторно, тобто сімейними лікарями. Сімейні лікарі одразу намагаються направити хворих на стаціонарне лікування, не намагаючись покращити їх стан таблетованими формами лікування, часто порушуючи протоколи обстежень, адже у стаціонар хворий на пневмонію має приїхати вже з результатом ПЛР-діагностики й рентгенографією чи КТ грудної клітини. Це ускладнює госпіталізацію хворих, адже нині у Центральній міськлікарні існують чіткі маршрути, якими рухаються пацієнти з позитивним ПЛР-результатом, що підтверджує наявність коронавірусної інфекції, і негативним», - говорить Дар’я Думен, міський позаштатний фахівець з терапії Управління охорони здоров'я міськради.

Аби забезпечити безпеку пацієнтів, які потрапляють у стаціонар Центральної міської лікарні і ще не мають підтвердженого COVID-19, лікарня використовує ті відділення, які не задіяні для лікування хворих із підтвердженим діагнозом. Таким чином вдається розділити маршрути пацієнтів та уникнути інфікування людини у самому закладі.

«Це не просто організувати. Таких пацієнтів необхідно помістити в окрему палату. У нас немає в закладах умов, як у готелях, де людина може перебувати одноосібно, тож у відділенні, що розраховане на кілька десятків пацієнтів, є можливість розмістити в рази менше хворих із підозрою. Тому і доводиться госпіталізувати хворих навіть у неремонтовані відділення, черга ремонтів яких також запланована, - додає Оксана Макарук. –У таких умовах пацієнт перебуває всього лиш близько доби, допоки надійде результат його ПЛР-тесту. Зараз процес отримання результатів тесту набагато швидший, ніж був раніше, бо в лабораторному центрі немає великих черг і його потужності збільшено. Далі, за умови позитивного тесту, тяжкохворого переведуть у нові відділення, де лікують коронавірусну інфекцію, за умови негативного тесту – направлять в інший стаціонар».

Важливо пам’ятати: успіх лікування будь-якої хвороби залежить і від самого пацієнта та оперативності його дій. Якщо ви помітили будь-які симптоми коронавірусу, не займайтеся самолікуванням! Одразу зверніться до сімейного лікаря, вимагайте електронних направлень на проходження ПЛР-тесту, комп’ютерної томографії чи рентгену легень, якщо ваш лікар не обирає таку тактику діагностики і лікування.

«Хворих на COVID лікують не стіни лікарні, а кисень і ліки, тому кошти, що отримує лікарня від НСЗУ та з міського бюджету, найперше ідуть на оснащення відділень, де відбувається інтенсивне лікування хворих, а не на створення люкс-умов в усіх відділеннях госпітальної бази. Але ми прагнемо перетворити наші лікарні на сучасні заклади з хорошими умовами перебування пацієнтів: нині виготовляється проєктно-кошторисна документація на решту відділень на Фортечних валах, які потребують ремонтних робіт, - коментує Оксана Макарук. - Адміністрацію закладу зобов’язано поновити засоби догляду, комплекти постільної білизни, що використовуються у відділеннях тимчасового перебування пацієнтів із підозрою на коронавірус, однак у разі загострення епідситуації чи неефективного обстеження пацієнтів із пневмоніями на первинній ланці, ми не уникнемо умов, коли доведеться використовувати усі ліжкові потужності закладу, навіть коридори».

Наразі у зв’язку з карантинними обмеженнями доступ до закладу для журналістів і посадових осіб обмежено. Однак умови, в яких лікуються пацієнти можна переглянути на архівних фото, що були зроблені у відділеннях під час їх цільового використання. Для прикладу, дитяче інфекційне відділення та його боксові частини повністю задіяні для надання допомоги хворим на коронавірус.

Паліативне відділення нині задіяно для перебування хворих із підозрою на COVID-19. До прийому тяжкохворих, які потребують інтенсивного лікування, готується нещодавно відремонтоване відділення легеневої терапії.

 

Рекомендуємо також прочитати:

У яких умовах лікуються хворі на COVID-19 у Кропивницькому

Пам’ятка для сімейних лікарів щодо госпіталізації хворих із пневмонією

Пам’ятка про коронавірус та алгоритм дій пацієнта при перших симптомах