Телефон МОЗ «гарячої лінії» 0 800 505 201 |Телефони реєстратур
 
» » Брифінг начальника управління охорони здоров'я Оксани Макарук (ВІДЕО)

Брифінг начальника управління охорони здоров'я Оксани Макарук (ВІДЕО)

Начальник Управління охорони здоров'я міської ради м. Кропивницького Оксана Макарук сьогодні, 8 вересня, провела ранковий брифінг на тему стану захворюваності на COVID-19 у Кропивницькому та особливості роботи медичних закладів в умовах пандемії.

Ключові тези брифінгу:

Центральна міська лікарня, яка є огоспітальною базою для хворих на COVID-19, готується до пікового зростання нових хворих. Наразі тут функціонують 125 ліжок для лікування хворих із COVID-19. Заклад за рекомендаціями МОЗ готовий розгорнути для цих потреб нові ліжка, адже лікарня розрахована на 250 ліжок. Госпітальна база має підписаний пакет послуг з НСЗУ на лікування хворих на COVID-19. У межах цього пакету заклад надає безкоштовні консультації, огляди, лабораторні обстеження, діагностику госпіталізованим хворим на коронавірус, а також забезпечує медикаментами, що є у Національному переліку лікарських засобів. Пацієнт має право лікуватися препаратами, які не входять до Нацпереліку, однак купує їх за власні кошти.

Станом на 8 вересня у стаціонарі перебуває 44 пацієнта, хворих на COVID-19, з них 5 осіб сьогодні виписано, 3 госпіталізовано. Загалом по області за весь період спостережень було виявлено 876 хворих на коронавірус, серед них 705 випадків - жителі Кропивницького. Летальних випадків в області за весь період зафіксовано 47, 32 - серед кропивничан. Загалом 725 жителів області одужали, серед них - 594 жителів обласного центру (363 особи у Центральній міській лікарні). 80% хворих підлягають лікуванню в амбулаторних умовах.

Змінено алгоритм дій пацієнта із підозрою на коронавірус. Новим алгоритмом передбачено, що при появі симптомів COVID-19 у пацієнта сімейний лікар зобов'язаний діяти за затвердженим МОЗ алгоритмом та прийняти рішення про подальше лікування хворого. Сам же пацієнт повинен сповістити сімейного лікаря про симптоми телефоном, а не навідуватися в амбулаторію самостійно. Решта обов'язків покладаються на сімейного лікаря, який в разі потреби організовує виїзд мобільної бригади, яка візьме забір біоматеріалу для проведення тесту, або забезпечує госпіталізацію хворого. За весь час епідемії 2 мобільними бригадами міста було взято понад 1000 мазків, що були спрямовані на дослідження у лабораторному центрі.

У місті запроваджено ІФА-тестування, що допомагає визначити антитіла до коронавірусної хвороби. Проводиться на базі Поліклінічного відділення № 1 (вул. Габдурахманова) та поліклінічного відділення ЦМЛ по вул Кропивницького. Безкоштовним тестування є для медичних парцівників, груп ризику (роботодавці компенсовують їх вартість) та для тих, кого сімейний лікар направив на госпіталізацію. Інші категорії населення можуть пройти це тестування на платній основі за затвердженим медзакладом тарифом.

На базі Центральної лікарні буде відкрито спеціалізоване відділення інтенсивної легеневої терапії. Введення в експлуатацію цього відділення заплановане до старту 2 хвилі захворювань. Тут буде достатньо кисневих концентраторів, які потрібні для лікування хворих на пневмонії. В закладі також незабаром буде відкрито діагностичний центр, де розміщено перший комунальний комп'ютерний томограф. На його купівлю з міського бюджету було виділено 14,7 млн грн.

Наразі місто вкрай потребує спеціалістів, які можуть бути залучені до роботи бригад лікарів на ковідній базі. У першу чергу, бракує анестезіологів та інфекціоністів. Місто готове забезпечити лікарів, які погодяться прийти працювати у заклад, доплатами до посадового окладу та безкоштовним житлом - квартирою у новобудові по вул. Жадова у м. Кропивницькому.