Телефон МОЗ «гарячої лінії» 0 800 505 201 |Телефони реєстратур
 
» » В яких умовах лікуються хворі на COVID-19 у Кропивницькому

В яких умовах лікуються хворі на COVID-19 у Кропивницькому

В яких умовах лікуються  хворі на COVID-19 у КропивницькомуЦентральна міська лікарня є багатопрофільним лікувальним закладом, який надає цілодобову кваліфіковану медичну допомогу дорослим та дітям терапевтичного та інфекційного профілю.

До складу центральної лікарні входять 2 стаціонари, будівлі яких є пам’ятками архітектури місцевого та загальнодержавного значення:

стаціонар № 1 розташований на Фортечних валах;

стаціонар № 2 – у центрі міста за адресою: вул. Архітектора Паученка, 45/35

Стаціонар № 1 лікарні розрахований на 255 ліжок (75 терапевтичних, 15 паліативних для невиліковно хворих, 40 неврологічних, 70 інфекційних дорослих та 55 інфекційних дитячих) та є найстарішим медичним закладом міста та України. Так, 4 корпуси стаціонару зведені ще наприкінці XVIII століття та потребують капітального ремонту.

Так як, більшість будівель є пам’ятками архітектури, їх ремонт потребує погодження з різними державними установами, що затягує процес.

Для створення комфортної висококласної лікарні з сучасним діагностичним обладнанням та приведення приміщень у відповідність нинішнім європейським стандартам та вимогам з 2013 року розпочато поетапний ремонт будівель стаціонару № 1 Центральної міської лікарні, розташованого на Валах.

Загалом протягом останніх років на території медичного закладу вже реконструйовано 3 відділення (дитяче інфекційне, рентгенологічне та приймальне) та створено сучасне паліативне відділення. Зазначені відділення укомплектовано новими меблями, медичним обладнанням та іншими сучасним матеріально-технічним оснащенням.

Біля 20,0 млн грн коштів міського бюджету використано на ці проєкти.

В яких умовах лікуються  хворі на COVID-19 у КропивницькомуВ яких умовах лікуються  хворі на COVID-19 у КропивницькомуВ яких умовах лікуються  хворі на COVID-19 у КропивницькомуВ яких умовах лікуються  хворі на COVID-19 у КропивницькомуВ яких умовах лікуються  хворі на COVID-19 у КропивницькомуВ яких умовах лікуються  хворі на COVID-19 у Кропивницькому

На сьогодні дитяче інфекційне відділення має європейський вигляд: гарні світлі затишні сучасні палати з новими ліжками та санвузлами, з казковими візерунками на стінах, маніпуляційні із сучасним обладнанням.

Паліативне відділення облаштовано одномісними та двомісними палатами, обладнано кондиціонерами, кнопками виклику медичного персоналу, функціональними ліжками, протипролежневими матрацами та валиками, кварцевими лампами та всіма санітарно-побутовими зручностями. Окрім того, є кімнати для персоналу, для відвідувань, для зберігання знеболювальних наркотичних препаратів, волонтерська кімната, місце для здійснення ритуальних послуг. Відділення оснащене необхідним медичним устаткуванням – пульсоксиметрами, кисневими концентраторами, відсмоктувачами тощо.

В яких умовах лікуються  хворі на COVID-19 у КропивницькомуВ яких умовах лікуються  хворі на COVID-19 у КропивницькомуВ яких умовах лікуються  хворі на COVID-19 у Кропивницькому

Реставрацію рентгенологічного відділення лікарні проведено у повному об’ємі з дотриманням всіх новітніх технологій. Крім того, за кошти міського бюджету придбано сучасний цифровий рентгенапарат, в основі конструкції якого лежать оригінальні передові ідеї. Експлуатаційні характеристики апарату дозволяють швидко і комфортно виконувати різні обстеження органів грудної та черевної порожнини, кістково-суглобової системи, а також ефективну рентгенологічну діагностику в урології. Дистанційне керування апаратом дає можливість медпрацівникам проводити рентгенологічне обстеження з кімнати управління, що зменшує променеве навантаження на їхнє здоров'я.

В яких умовах лікуються  хворі на COVID-19 у КропивницькомуВ яких умовах лікуються  хворі на COVID-19 у КропивницькомуВ яких умовах лікуються  хворі на COVID-19 у КропивницькомуВ яких умовах лікуються  хворі на COVID-19 у Кропивницькому

Приймальне відділення відповідає усім сучасним стандартам лікування, а медичний колектив має усі можливості надати медичну допомогу за всіма існуючими регламентами лікування. Відділення дуже зручне і для пацієнтів, і для медиків.

У 2020 році у зв'язку з пандемією коронавірусної інфекції стаціонар № 1 Центральної міської лікарні визнано як опорний заклад для надання медичної допомоги хворим на COVID‑19.

Ковідний госпіталь на 90 ліжок розміщений на базі відремонтованого дитячого інфекційного відділення, де на сьогоднішній день перебуває 55 пацієнтів.

На жаль, кількості ковідних ліжок не вистачає для розміщення всіх госпіталізованих з підозрою на COVID‑19. Тому їх спрямовують в доросле інфекційне відділення, яке ще знаходиться в старому ще невідремонтованому приміщення.

Хворі перебувають у ньому протягом доби до отримання результатів аналізу ПЛР-тесту. Якщо діагноз підтвердиться хворого переводять до ковідного шпиталю (відремонтованого приміщення), у разі негативного – до терапевтичного відділення, де лікуються хворі на пневмонію.

Пандемія коронавірусної інфекції поставила новий виклик перед медиками.

Тому наступним кроком є створення на території Центральної міської лікарні сучасного спеціалізованого відділення для лікування хворих на коронавірусну інфекцію шляхом реконструкції терапевтичного відділення та міськогодіагностичного центру, на що у міському бюджету виділено 25,0 млн грн.

Планується ввести це відділення в роботу вже восени цього року, щоб надавати хворим на легеневі хвороби необхідну якісну допомогу.