Телефон МОЗ «гарячої лінії» 0 800 505 201 |Телефони реєстратур
 
» » Лікарі Центральної міськлікарні відпрацювали ситуацію надання допомоги хворому з підозрою на коронавірус (ФОТО)

Лікарі Центральної міськлікарні відпрацювали ситуацію надання допомоги хворому з підозрою на коронавірус (ФОТО)

Лікарі Центральної міськлікарні відпрацювали ситуацію надання допомоги хворому з підозрою на коронавірус (ФОТО)Практичне відпрацювання прийому і шпиталізації хворого з підозрою на коронавірус (COVID 2019) провели сьогодні у Центральній міській лікарні Кропивницького, що визначена одним із двох закладів в області, які мають бути у повній готовності до появи уханського вірусу в місті.

За словами начальника управління охорони здоров’я Міської ради м. Кропивницького Оксани Макарук, таке практичне навчання є продовженням теоретичної підготовки лікарів до подібних випадків і має на меті визначити готовність закладу до роботи в особливому режимі, пов’язаному з коронавірусом.

"Ми щороку проводимо навчання для удосконалення практичних навичок медиків для надання допомоги хворим з особливо небезпечними інфекціями. Торік пріоритетними були для нас холера і чума, цьогоріч, ураховуючи світову пандемію на коронавірус, відпрацьовуємо випадок із прийомом пацієнта з підозрою на це захворювання. Сьогодні ми хотіли перевірити ступінь готовності закладу, де має надаватись допомога таким хворим, відпрацювати з лікарями маршрут пацієнтів та правила їх госпіталізації, - пояснила Оксана Макарук. - Станом на сьогодні ми провели в закладах інвентаризацію наявності засобів індивідуального захисту для медичних працівників. Встановлено, що в усіх закладах є захисні халати, маски, окуляри, але для 100-відсоткового забезпечення медиків цими засобами необхідно провести додаткові закупівлі. Зараз усі заклади почали процедуру закупівель у системі "ProZorro”.

Оксана Кабанчук, заступник головного лікаря Центральної міськлікарні з медичної частини розповіла, у закладі оснащено 4 інфекційні бокси для пацієнтів, яких шпиталізують із підозрою на коронавірус. Ці бокси мають окремий вхід, автономну вентиляцію та все необхідне оснащення для надання медичної допомоги: прилади для вимірювання пульсу, тиску, насиченості киснем, відсмоктувач, кисневий концентратор, аптечка, матеріали для забору аналізів. В одному боксі зможе перебувати 1 пацієнт. Із хворими працюватимуть бригади лікарів, які не контактуватимуть із пацієнтами та медперсоналом з інших відділень, проживатимуть в окремих боксах, підготовлених для перебування медичних працівників.

Відповідно до визначеного маршруту, потрапляючи у медичний заклад пацієнт із підозрою на коронавірус буде підвезений каретою швидкої медичної допомоги одразу до інфекційних боксів. І пацієнт, і лікар будуть одягнуті у засоби індивідуального захисту для попередження поширення інфекції. Вже у самому боксі пацієнта обстежать за допомогою наявного обладнання, зберуть увесь анамнез, заберуть необхідні біоматеріали для досліджень у лабораторії, призначать лікування. Хворий не зможе контактувати зі сторонніми відвідувачами, як і лікарі, які працюватимуть з ним. Термін перебування такого хворого у закладі буде необмеженим, однак, відповідно до нормативної бази, що надається зараз країнам Всесвітньою організацією охорони здоров’я, період карантину триває щонайменше 2 тижні.

За словами лікаря-інфекціоніста лікарні Ірини Панченко, коронавірус має багато схожих ознак із ГРВІ чи грипом, однак приводом для госпіталізації у такі бокси пацієнта стане наявність інформації про його перебування на територіях, де вже зафіксовано випадки цього захворювання.

"Основними симптомами є висока температура та кашель. У стандартах та протоколах, які нам доводять МОЗ та ВООЗ, визначено, що підставою підозрювати при таких симптомах коронавірус є наявність контакту з хворими на коронавірус або перебування у країнах, де зафіксовано випадки коронавірусної інфекції. У людини, яка потрапляє в заклад з підозрою на це захворювання, відповідно до діючого законодавства, забираються аналізи на вірусологічне дослідження та транспортується до лабораторного центру. Поки ми чекатимемо висновків вірусологічної лабораторії, пацієнт отримуватиме невідкладне лікування”, - пояснила лікар.

Нагадаємо, в Україні не зареєстровано жодного випадку коронавірусу. ВООЗ рекомендує усім країнам готуватися до можливих випадків інфекції, а населенню дотримуватися простих заходів для самозахисту та невідкладно звертатися до лікарів у разі появих перших симптомів будь-якого захворювання.

Лікарі Центральної міськлікарні відпрацювали ситуацію надання допомоги хворому з підозрою на коронавірус (ФОТО)Лікарі Центральної міськлікарні відпрацювали ситуацію надання допомоги хворому з підозрою на коронавірус (ФОТО)Лікарі Центральної міськлікарні відпрацювали ситуацію надання допомоги хворому з підозрою на коронавірус (ФОТО)Лікарі Центральної міськлікарні відпрацювали ситуацію надання допомоги хворому з підозрою на коронавірус (ФОТО)Лікарі Центральної міськлікарні відпрацювали ситуацію надання допомоги хворому з підозрою на коронавірус (ФОТО)Лікарі Центральної міськлікарні відпрацювали ситуацію надання допомоги хворому з підозрою на коронавірус (ФОТО)Лікарі Центральної міськлікарні відпрацювали ситуацію надання допомоги хворому з підозрою на коронавірус (ФОТО)Лікарі Центральної міськлікарні відпрацювали ситуацію надання допомоги хворому з підозрою на коронавірус (ФОТО)Лікарі Центральної міськлікарні відпрацювали ситуацію надання допомоги хворому з підозрою на коронавірус (ФОТО)