Телефон МОЗ «гарячої лінії» 0 800 505 201 |Телефони реєстратур
 
» » Підстав для введення карантину через грип у Кропивницькому немає: офіційні дані

Підстав для введення карантину через грип у Кропивницькому немає: офіційні дані

Підстав для введення карантину через грип у Кропивницькому немає: офіційні даніПротягом епідсезону 2019-2020 років (починаючи з 30 вересня) у Кропивницькому було госпіталізовано 336 осіб, 247 з яких діти. Про це під час ранкової прес-конференції у міській раді повідомила Ірина Панченко, позаштатний міський інфекціоніст, лікарка КНП "Центральна міська лікарня №1", що є одним із трьох точок дозорного епіднагляду в Кіровоградській області.

За даними Кіровоградського обласного лабораторного центру станом на 27.01.2020 епідемічна ситуація по місту Кропивницький стабільна, захворюваність не перевищує епідемічного порогу. Захворюваність перебуває на 59-63% нижче епідемічного порогу. Протягом 4 тижня 2020 року за медичною допомогою в заклади охорони здоров’я міста Кропивницький з приводу гострих респіраторних захворювань та грипу звернулись 994 особи. Лише у трьох хворих в Кропивницькому було лабораторно підтверджено грип і призначено відповідне лікування. Аналіз статистичних даних показав значне зниження захворюваності на ГРВІ в порівнянні з аналогічним періодом попереднього року. Підстав для введення карантину в місті немає, хоча, за інформацією управління охорони здоров'я, із сьогоднішнього дня в місті є школи, де в окремих класах через відсутність значної кількості учнів було або буде впровадженно карантинні заходи: школи № 32, 26, 29 і 16.

«Лише лікар може оцінити важкість стану, визначити чи можливе домашнє лікування, чи треба хворого лікувати тільки в стаціонарі, - наголосила Ірина Панченко. - Перебіг грипу завжди починається гостро, температура тіла у хворого спостерігається на рівні 38 С і більше, є ломота в тілі, озноб і загальна слабкість. Стан супроводжується кашлем. У групі ризику - діти до 5 років, дорослі старше 60 років, особи з хронічними хворобами та люди, які тривалий час приймають ацетилсаліцилову кислоту, люди, які внаслідок роботи контактують з великою кількістю людей: вчителі, лікарі, водії громадського транспорту, працівники сфери обслуговування».

Найкращим засобом профілактики від грипу, нагадала начальник управління охорони здоров'я Оксана Макарук є вакцинація та найпростіші заходи самозахисту:

«Найкращий спосіб профілактики грипу – це вакцинація, яка допомагає зменшити ризик захворіти на грип, зменшити ризик серйозних ускладнень та смерті. Цього року доступні дві вакцини проти грипу: «Ваксігрип Тетра Санофі» Франція (рекомендована дітям з 3-х років) та «Джісі Флю» Південна Корея (рекомендована дітям з 6 місяців). Імунітет після вакцинації виробиться через тиждень та буде зберігатися до дев’яти місяців. Однак, щеплення можна зробити і пізніше, навіть якщо, у регіоні уже зафіксовано випадки захворювання на грип».

Керівниця міського управління додала також, що активна фаза епідсезону в Кропивницькому традиційно привадає на кінець січня-березень, тому лікарі готові до зростання кількості хворих на грип та ГРВІ. Госпітальна база Центральної міськлікарні загалом нараховує 131 ліжко-місце інфекційного профілю (для госпіталізації дорослих пацієнтів та дітей, які хворі на грип та ГРВІ, включаючи палати інтенсивної терапії), у закладі є також можливість перепрофілювати додатково 40 ліжко-місць при зростанні рівня захворюваності.

Для лікування хворих на грип та ГРВІ в епідемічний період в стаціонарі № 1 КНП «Центральна міська лікарня» Міської ради міста Кропивницького» є запас противірусних препаратів – «Таміфлю»(28 уп. №10), відповідно до Національного переліку основних лікарських засобів. Створений необхідний запас дезинфікуючих засобів (хлорне вапно, «Дезактін», «Хлорантоїн», «Жавілар» та інш.), засобів індивідуального захисту, а саме: захисні марлеві одноразові та багаторазові маски, захисні екрани, окуляри, які будуть використовуватись в період підвищення захворюваності на грип та ГРВІ.

 

Нагадаємо, за прогнозами ВООЗ, в 2019-2020 епідсезоні в Україні очікується циркуляція 4 штамів грипу: A H3N2 (Kansas), А/Brisbane, B/Colorado, B/Phuket. Всі ці штами вірусів грипу раніше фіксувались та лабораторно підтверджувались на території нашої держави.