Телефон МОЗ «гарячої лінії» 0 800 505 201 |Телефони реєстратур
 
» Матеріали за Серпень 2024 року
Сортувати новини за: датою новин | популярністю | відвідуваністю | коментарям | абеткою

Як людині зі статусом внутрішньо переміщеної особи укласти декларацію з сімейним лікарем?

Як людині зі статусом внутрішньо переміщеної особи укласти декларацію з сімейним лікарем?Ви вимушені були покинути своє постійне місце проживання і переїхати в інший регіон? Ваш сімейний лікар чи педіатр залишився за попереднім місцем проживання? На новому місці проживання у вас народилася дитина? Саме в таких ситуаціях опиняються люди зі статусом вимушено переміщеної особи. Незалежно від місця проживання або реєстрації, вони можуть в повному обсязі отримувати медичну допомогу.

 

Оскільки медична допомога не прив’язана до місця реєстрації чи проживання, внутрішньо переміщена особа може вільно обирати сімейного лікаря, терапевта і педіатра для укладення декларації у будь-якому медичному закладі. Як це зробити, розповідаємо далі.

1.Визначитися з лікарем

Спочатку потрібно обрати найближчий або найбільш зручно розташований заклад первинної медичної допомоги. Це може бути як комунальний заклад, так і приватний або лікар ФОП, з договором із НСЗУ. Знайти їх можна за допомогою аналітичної панелі (дашборду) Електронна карта місць надання первинної медичної допомоги. Використовуйте фільтри, щоб швидко отримати потрібну інформацію про заклад:

·населений пункт;

Міжнародний день офтальмології

Міжнародний день офтальмологіїЩороку 8 серпня відзначається Міжнародний день офтальмології. Це – не лише привід подякувати лікарям, які дають нам можливість повноцінно бачити цей світ, а й нагода нагадати про важливість збереження здоров’я органів зору.

Дотримуючись простих правил, можна зберегти ваші очі здоровими якомога довше:

·регулярно проходьте огляд в офтальмолога, особливо якщо спостерігаєте зниження гостроти зору;

·дотримуйтесь здорового способу життя: відмовтеся від куріння (тютюновий дим погіршує зір, сприяє синдрому сухого ока), займіться спортом; зменште споживання алкоголю, адже він зневоднює організм, а великі дози взагалі можуть стати причиною токсичної амбліопії – суттєвого погіршення зору.

·стежте за своїм харчуванням та вагою, оскільки ожиріння підвищує ризик виникнення цукрового діабету, що може призвести до таких ускладнень як діабетична ретинопатія, глаукома та катаракта;

·подбайте, щоб у вашому раціоні були корисні для зору зелень та риба (джерело Омега-3);

·не забувайте про якісні сонцезахисні окуляри, щоб захистити свої очі від шкідливого впливу УФ-променів, які можуть пошкодити рогівку та сприяти розвитку катаракти;

Особисті кордони та як їх відстоювати

Особисті кордони та як їх відстоюватиВстановлення особистих кордонів не ознака егоїзму. Це акт турботи про себе, який робить нас сильнішими та впевненішими в собі.

Це як поставити знак «Тут діють власні правила» на двері свого внутрішнього світу, щоб захистити свою унікальність, зберегти себе від емоційного виснаження та побудувати здорові відносини з іншими.

Як (не) миритися із внутрішнім критиком

Як (не) миритися із внутрішнім критикомВнутрішній критик або ж самокритика інколи не дає нам нормально жити. Бо хто, як не ми, найкраще, найдеструктивніше себе покритикує, правда?
Більше розповіли про самокритику і як з цим жити.

Як (не) миритися із внутрішнім критиком

Як (не) миритися із внутрішнім критикомВнутрішній критик або ж самокритика інколи не дає нам нормально жити. Бо хто, як не ми, найкраще, найдеструктивніше себе покритикує, правда?
Більше розповіли про самокритику і як з цим жити.

7 міфів про грудне вигодовування

7 міфів про грудне вигодовуванняЩороку в перший тиждень серпня проводять Всесвітній тиждень грудного вигодовування. Найавторитетніші організації усього світу рекомендують виключно грудне вигодовування протягом перших шести місяців життя - це є "фундаментом” здоров’я дитини у майбутньому. Також грудне вигодовування сприяє здоров’ю мами: знижує ризик раку молочної залози і яєчників, діабету II типу і післяпологової депресії. Найбільша перепона для жінки при годуванні грудьми – це дезінформація і міфи, які ми сьогодні розвінчаємо.

МІФ 1: Грудне вигодовування – це боляче

ФАКТ 1:Годувати грудьми – це не боляче. Але для цього жінка повинна знати, як правильно прикладати дитину.

Ознаки правильного прикладання дитини до грудей:

  • підборіддя дитини торкається грудей;
  • рот дитини широко відкритий;
  • нижня губа дитини вивернута назовні;
  • дитина більше захоплює нижню частину ареоли.

Як не стати жертвою торгівців людьми

Як не стати жертвою торгівців людьмиЧерез військові дії мільйони людей виїхали з Україні в пошуках безпеки, їжі та притулку. 90% з них – жінки та діти.

Будь-хто з цих людей може опинитися під загрозою торгівлі людьми, незалежно від соціального статусу, освіти, віку чи статі.

Торговці людьми експлуатують вразливість людей, які прибувають з-за кордону, особливо якщо вони не знайомі з мовою чи культурою країни перебування. Вони користуються ситуацією, в якій опинилися жертви, і застосовують силу чи обман щоб змусити людей надавати сексуальні послуги, примусити їх до підневільної праці, жебрацтва або навіть скоєння злочинів.

 

Основні кроки для вашої обізнаності та безпеки:

 

Знати про застережуючі знаки торгівлі людьми

Торговці людьми можуть використовувати різні тактики, у тому числі із залученням жінок або інших осіб, які «викликають довіру», для початкового контакту та вербування. Кожен із нас може стати жертвою торгівлі людьми.

Ви можете наражатися на ризик стати жертвою торгівлі людьми, якщо людина, з якою ви перебуваєте або розмовляєте:

·Пропонує роботу з нереально високою зарплатою або умовами, що виглядають занадто гарними, щоб бути правдою.

·Пропонує зустрітися з вами віч-на-віч.

·Пропонує вам гроші.

Оксана Кабанчук отримала Відзнаку "Орден Святого Пантелеймона"

Оксана Кабанчук отримала Відзнаку "Орден Святого Пантелеймона"Щиро вітаємо медичного директора КНП "Центральна міська лікарня" Кропивницької міської ради" Кабанчук Оксану Олександрівну з отриманням Відзнаки "Орден Святого Пантелеймона" за професіоналізм та милосердя, духовно-моральні якості, за значні особисті результати у галузі охорони здоров'я, благодійній та громадській діяльності.

Дякуємо Вам за працю, і мужність, за те, що незважаючи на складнощі, Ви обрали цей шлях-берегти і рятувати життя й здоров'я людей! Ви – справжній майстер своєї справи, і це визнання – лише початок багатьох успіхів, які чекають у майбутньому.

Медична галузь пишається Вами!