Телефон МОЗ «гарячої лінії» 0 800 505 201 |Телефони реєстратур
 
» » Отруєння дикорослими грибами – небезпека для життя

Отруєння дикорослими грибами – небезпека для життя

Отруєння дикорослими грибами може бути спричинене вживанням отруйних грибів, умовно їстівних, що неправильно приготували, або ж старих чи зіпсованих їстівних.

Причини отруєння:

  • Вживання отруйних грибів

Отруйні гриби містять токсини, які можуть викликати серйозні проблеми зі здоров'ям, включаючи нудоту, блювоту, біль у животі, діарею, ураження печінки, нирок, нервової системи та навіть смерть.

  • Неправильне приготування умовно їстівних грибів

Деякі гриби, такі як рядовичка, можуть бути шкідливими в сирому вигляді або при недостатній кулінарній обробці.

  • Вживання старих або зіпсованих їстівних грибів

Гриби - це швидкопсувний продукт, і їх зберігання після збору може призвести до розмноження бактерій та накопичення токсинів.

Профілактичні заходи:

  • Не збирайте дикорослі гриби без певних знань та досвіду. Впевненість в їстівності гриба - ключовий фактор.
  • Будьте обережними при зборі грибів. Не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій, у посушливу погоду.
  • Уважно оглядайте гриби перед приготуванням. Якщо сумніваєтеся в їхній їстівності, краще їх викинути.
  • Не купуйте гриби на стихійних ринках або з рук. У таких випадках гарантії на їхню безпечність немає.
  • Гриби готуйте в день збору та дотримуйтесь правил кулінарної обробки. Гриби потрібно ретельно мити, відварювати кілька разів у підсоленій воді, зливати воду після кожного відварювання, а потім використовувати для приготування страв.
  • Не зберігайте гриби в холодильнику більше 18-24 годин при температурі +10°С. Це максимальний термін зберігання свіжих грибів, після чого вони можуть псуватися.
  • Обмежте вживання дикорослих грибів дітям, вагітним жінкам та людям з ослабленим здоров'ям. Гриби можуть викликати алергічні реакції або інші проблеми.

Перша допомога при отруєнні грибами:

  • Негайно телефонуйте на номер 103 або 112, повідомивши симптоми, причину отруєння та що вже зроблено для допомоги.
  • Промийте шлунок чистою водою.
  • Прийміть сорбенти (активоване вугілля, поліфепан тощо).
  • Дотримуйтесь постільного режиму.
  • Пийте багато рідини (вода, підсолена вода, прохолодний чай).

Категорично заборонено вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти - це може прискорити всмоктування токсинів у організм.

Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя!

Залишки грибів або грибних страв слід обов’язково зберегти, адже лабораторне їх дослідження допоможе з’ясувати причину отруєння та призначити правильне лікування.

Кропивницьке районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Кіровоградській області