Телефон МОЗ «гарячої лінії» 0 800 505 201 |Телефони реєстратур
 
» » В Україні виявили новий субваріант коронавірусу Omicron – FLiRT

В Україні виявили новий субваріант коронавірусу Omicron – FLiRT

В Україні виявили новий субваріант коронавірусу Omicron – FLiRTЗа інформацією Міністерства охорони здоров’я наразі територією України циркулює 10 штамів вірусу SARS-CoV-2 — це різні субваріанти штаму Omicron. Виокремити випадки субваріанту, який називають FLiRT, в Україні вдалося під час секвенування у Національній референс-лабораторії Центру громадського здоров’я МОЗ України. Це спеціальне лабораторне дослідження, яке дозволяє генетично розшифрувати вірус та виявити, які мутації відбулися у його геномі.

За словами головного санітарного лікаря Ігоря Кузіна загальні симптоми штаму на початку захворюваності такі ж, як і за інших варіантів COVID-19: нежить, підвищена температура, кашель, головний біль, втома, болі в м’язах або тілі. Про поширення нового субваріанту FLiRT у світі заявили у грудні 2023 року. Найбільше випадків виявили в Австралії. Влітку 2024 року центри з контролю та профілактики захворювань США (CDC) відзначили, що цей варіант виявили у понад 28% випадків COVID-19 у США. Зростання кількості випадків очікують наприкінці літа та в осінні місяці​.

Новий штам коронавірусу, відомий як FLiRT, походить від варіанта Omicron. Через специфічні мутації в білку-шипу вірус краще зв’язуватися з клітинами та уникає імунної відповіді. Тобто FLiRT швидше вражає ослаблений імунітет, а захворіти можуть навіть раніше вакциновані, однак набутий імунітет після вакцинації знижує ризики ускладнень під час хвороби.Наявні дослідження показують, що поточні вакцини, зокрема бустери, залишаються ефективними для захисту від важких форм COVID-19, хоча й не можуть повністю запобігти зараженню новим штамом.

 

 

Нагадуємо, що єдиним захистом від COVID-19 є вакцинація. Для щеплення необхідно звернутися до сімейного лікаря. До найуразливіших груп населення відносяться: люди старшого віку, дорослі і діти, які мають ослаблений імунітет чи супутні або важкі хронічні захворювання, зокрема серцево-судинні, онкохворі.