Телефон МОЗ «гарячої лінії» 0 800 505 201 |Телефони реєстратур
 
» » Коли варто робити тест на COVID-19?

Коли варто робити тест на COVID-19?

Коли варто робити тест на COVID-19?Коронавірусна хвороба COVID-19 може мати різні симптоми, саме тому тест на COVID-19 варто робити за будь-яких ознак ГРВІ, роз’яснює МОЗ.

До прикладу, симптомами коронавірусу, зокрема і нового штаму «Омікрон», можуть бути симптоми, схожі на симптоми при ГРВІ.Звіти на основі підтверджених випадків нового штаму свідчать, що у хворих на «Омікрон» найчастіше спостерігають: нежить (73%), головний біль (67,5%), втому (63,5), чхання (60%), біль у горлі (59,6%). Попри те що симптоми «Омікрону» здаються схожими на застуду, новий штам також може спричиняти тривалі наслідки для здоров’я, госпіталізацію та летальні випадки. Тобто симптоми COVID-19 можуть бути схожими на застуду та не мати специфічних ознак.

 

Коли варто робити тест на COVID-19? 

Водночас тестування допомагає виявити хворобу, що дозволяє призначити відповідне лікування та зумовлює необхідність самоізоляції для зменшення шляхів передачі вірусу та захисту оточення від інфікування.

Наразі безоплатному тестуванню на COVID-19 підлягають не лише пацієнти, у яких є підозра на коронавірусну хворобу.

Затверджені Міністерством охорони здоров’ям стандарти передбачають, що лікар обов’язково має призначати ПЛР-тестування на COVID-19 наступним категоріям:

  • особам із підозрою на COVID-19;
  • особам з ознаками інших ГРВІ;
  • особам з ознаками вірусної пневмонії;
  • пацієнтам з позагоспітальною пневмонією;
  •  контактним особам при появі симптомів, які не виключають COVID-19;

Першим трьом категоріям ПЛР призначають за умови, що їм не проводився скринінговий швидкий тест на визначення антигену SARS-CoV-2. Якщо ж експрес-тест виявився позитивним, то підтвердження методом ПЛР не є обов’язковим.

Направлення на безоплатне тестування зобов’язаний надати сімейний лікар. Якщо він з різних причин відмовляється надати таке направлення або у вас немає сімейного лікаря, звертайтесь на гарячу лінію МОЗ 0-800-60-20-19.

Нагадаємо, що при появі будь-яких симптомів ГРВІ перш за все варто звернутись до свого сімейного лікаря. Той, у свою чергу, має надати направлення на тестування на COVID-19. До результатів тестування та під час видимих симптомів варто не відвідувати місця загального скупчення людей та дотримуватися режиму самоізоляції.

Коли варто робити тест на COVID-19?Коли варто робити тест на COVID-19?