Телефон МОЗ «гарячої лінії» 0 800 505 201 |Телефони реєстратур
 
» » МОЗ України спростило медогляд дітей перед школою

МОЗ України спростило медогляд дітей перед школою

МОЗ України спростило медогляд дітей перед школоюМіністерство охорони здоров’я затвердило єдину форму медичної довідки, яку видає сімейний лікар для зарахування дитини до закладів освіти всіх рівнів.

Наразі немає потреби проходити огляд у декількох лікарів, займати черги та отримувати довідки різної форми. Для вступу дитини до будь-якого закладу освіти видається уніфікована довідка № 086/о «Медична довідка (витяг з медичної картки амбулаторного хворого)». До неї вноситься уся інформація про проведені обовʼязкові щеплення згідно з Національним календарем профілактичних щеплень.

Обстеження дитини сімейним лікарем враховує всі базові вимоги для зарахування її до дитячого садочка та школи. Огляд включає збір анамнезу, повне фізикальне обстеження, перевірку наявності ознак гострої хвороби або хронічних станів, а також вимір зросту та маси тіла, дослідження гостроти зору, слуху (шепітна мова), постави та плантографії, інші обстеження. Лише у разі виявлення відхилень чи хвороб сімейний лікар направляє дитину до лікаря-спеціаліста.

Обов’язково перед садочком та школою дитину оглядає лікар-стоматолог.

Медичні довідки, видані до 1 жовтня 2023 року, вважаються дійсними протягом року.

Варто зауважити, що дитина може пройти медичне обстеження в будь-який зручний час протягом року, не чекаючи закінчення навчального року або ж початку літа. Результати цього обстеження є чинними впродовж року з дати його проходження.

Медичні огляди для зарахування дитини до дитячого садка або школи є обов’язковими.

Крім того, нагадуємо про важливість вакцинації. Якщо 95% дітей в організованому колективі щеплені, виникають умови, коли поширення інфекційної хвороби стає неможливим, – це дозволяє захистити дітей, які не можуть вакцинуватися, бо мають медичні протипоказання до щеплень.

Діти, яких батьки планують віддати в дитячий садок, мають бути щеплені проти 10 хвороб: туберкульозу, гепатиту В (3 дози), кору, епідемічного паротиту, краснухи, кашлюку, дифтерії, правця (4 дози), поліомієліту (4 дози) та гемофільної інфекції (3 дози).

Батькам першачків слід пам’ятати: на додачу до вже перелічених щеплень дитина в 6 років має отримати другу дозу проти кору, епідемічного паротиту та краснухи, п’яту дозу – проти поліомієліту та проти дифтерії і правця.

У 14 років дитина має отримати шосте щеплення проти поліомієліту, а в 16 – щеплення проти дифтерії та правця.

Щоб вакцинувати дитину, записуйтеся на прийом до свого сімейного лікаря, терапевта чи педіатра, з яким підписали декларацію, або зверніться до найближчого закладу охорони здоров’я. Уся вакцинація за Календарем – безоплатна.