Телефон МОЗ «гарячої лінії» 0 800 505 201 |Телефони реєстратур
 
» » Роз’яснення щодо умов проходження медогляду в 2020 році (ІНФОГРАФІКА)

Роз’яснення щодо умов проходження медогляду в 2020 році (ІНФОГРАФІКА)

Роз’яснення щодо умов проходження медогляду в 2020 році (ІНФОГРАФІКА)Напередодні нового навчального року у батьків школярів гостро стоїть питання проходження обов’язкових медичних оглядів їх дітей та отримання відповідних медичних довідок. Цьогоріч у проведення медоглядів корективи внесла епідемія коронавірусної інфекції, тривалий карантин, а також певні зміни у порядку медичного обслуговування населення, у т.ч. дитячого, пов’язані із запровадженням нового механізму надання медичних послуг, зокрема створення електронних черг та записів до лікарів.

Тому, враховуючи вимоги діючого законодавства та офіційні роз’яснення Міністерства охорони здоров’я та Головного санітарного лікаря України надаємо роз’яснення щодо умов проходження медогляду школярами в 2020 році.

Слід акцентувати увагу, що лише першокласники повинні пройти медогляди до 1 вересня, школярі інших вікових категорій – протягом року. Цей медичний огляд прив'язується плюс-мінус два тижні до дня народження дитини та діє один рік. Відповідальність за проходження медичного огляду покладається на батьків.

Медичний профілактичний огляд дитини проводиться в присутності батьків або інших законних представників у медичному закладі.

Медичні огляди можуть бути проведені також під час стаціонарного лікування дитини, незалежно від рівня надання медичної допомоги ЛПЗ і місцем проживання учня.

Медогляд проводиться за записом до сімейного лікаря або педіатра, з яким підписана декларація про надання первинної медичної допомоги. У разі тимчасової відсутності лікаря – з будь-яким лікарем медичного закладу. Якщо дитина вперше йде до школи, потрібно звернутися до свого сімейного лікаря або педіатра, з яким підписана декларація, і лікар, згідно наказу МОЗ України від 16.08.2010 року № 682 «Про удосконалення медичного обслуговування учнів загальноосвітніх навчальних закладів» (зі змінами), має видати направлення на огляд вузькими спеціалістами: окуліст, хірург, ортопед і стоматолог, за потреби - інші спеціалісти. Комісійний огляд обов’язковий. З аналізів необхідно здати лише загальний аналіз крові на гемоглобін, інші – за показаннями. Лікар-педіатр або сімейний лікар після огляду дитини, вимірювання температури, проби Руф’є заповнює довідку – форма № 086-1/о, «Довідка учня загальноосвітнього навчального закладу про результати обов’язкового медичного профілактичного огляду». Ця форма завіряється печаткою лікаря та печаткою амбулаторії.

Для проходження консультації вузьких спеціалістів необхідно записатися в електронну чергу за направленням лікаря первинної ланки. В дитячій міській поліклініці будуть визначені «Дні школяра» для першокласників - щоп'ятниці, починаючи з 04.09.20 до 25.09.20.

Після проходження щорічного профілактичного огляду учень отримує довідку форми 086/о «Довідка учня загальноосвітнього навчального закладу про результати обов’язкового медичного профілактичного огляду».

Учням, у яких відсутні обов’язкові профілактичні щеплення згідно українського календаря щеплень (затвердженого наказами МОЗ № 595 16.09.2011, № 551 від 11.08.2014, № 947 від 18.05.2018), може бути відмовлено у видачі довідки форми 086/о.

Необхідні щеплення учні загальноосвітніх шкіл можуть отримати в медичному закладі за місцем спостереження дитини протягом календарного року.

Наказом затверджена Схема періодичності обов’язкових профілактичних медичних оглядів:

* 6,11 років - 1 раз в рік ( хірург, офтальмолог, стоматолог, інші спеціалісти за показами, аналіз крові);

* 7,8,9,10,12,13 років - 1 раз в рік лікарем-педіатром або сімейним лікарем, інші спеціалісти та додаткові методи досліджень за показами;

* 14,15 років - 1 раз в рік (стоматолог, гінеколог дитячий за показами, дит. хірург, ендокринолог, психолог за показами, флюорографія, аналіз крові);

* 16,17 років - 1 раз в рік (стоматолог, гінеколог дитячий за показами, флюорографія).

 

Бажаємо батькам і школярам успішного навчального року!