Телефон МОЗ «гарячої лінії» 0 800 505 201 |Телефони реєстратур
 
» » Надання медичної допомоги при інсульті: маршрут і безоплатні послуги для пацієнта

Надання медичної допомоги при інсульті: маршрут і безоплатні послуги для пацієнта

Надання медичної допомоги при інсульті: маршрут і безоплатні послуги для пацієнтаНаціональна служба здоров’я України уклала договори із 192 медзакладами на надання допомоги пацієнтам при гострому мозковому інсульті. Серед них і Кропивницька лікарня швидкої медичної допомоги, на базі якої функціонує інсультне відділення. 

За інформацією НСЗУ, усі медзаклади, що надають допомогу пацієнтам при гострому мозковому інсульті, здатні забезпечити роботу в цілодобовому режимі та мають відповідне обладнання для проведення оперативного обстеження, медперсонал відповідної кваліфікації. 

За словами, завідувача кропивницького інсультного відділення Сергія Кочерги, до підписаного з НСЗУ пакету послуг з лікування інсульту, який пацієнт отримає у закладібезоплатно, включено:

● діагностика - комп'ютерна томографія, екстрені лабораторні дослідження;

● проведення тромболітичної терапії за потреби;

● цілодобовий моніторинг стану пацієнта;

● медична реабілітація в гострому періоді.

Бригади екстреної медичної допомоги, які працюють у Кропивницькій лікарні швидкої допомоги знають ідотримуються маршрутів госпіталізації пацієнтів із підозрою на інсульт, однак результат надання кваліфікованої допомоги дуже залежить від того, наскільки швидко було відреаговано на такий випадок.

У разі підозри на інсульт і в НСЗУ, і в інсультному відділенні Кропивницького радять негайно телефонувати у швидку, адже інсульт - це гостре порушення мозкового кровообігу, внаслідок якого розвивається пошкодження частини головного мозку і може призвести до летальних наслідків. Під час дзвінка на 103 необхідно максимально точно описати симптоми та стан людини. Після отриманого виклику диспетчер негайно направить бригаду швидкої допомоги до такого пацієнта.

Під час очікування бригади швидкої, людині з підозрою на інсульт слід забезпечити спокій, не давати їсти та пити, знайти та приготувати лікарські засоби, які приймає людина постійно. Бажанозафіксувати появи перших ознак мозкового інсульту, щоб лікарі вирахували вікно терапевтичних можливостей - 4,5 години. Важливо, щоб пацієнту почали надавати кваліфіковану медичну допомогу саме у цьому проміжку часу. Це допоможе йому максимально відновитись після перенесеного інсульту і повернутись до нормального життя.

Сімейному лікарю при підозрі на інсульт дзвонити не потрібно. Екстрену медичну допомогу пацієнт отримає у будь-якому разі, навіть без декларації з лікарем первинки.

Міжнародна статистика, яку наводить Нацслужба здоров’я України,свідчить, що у пацієнтів, які прибувають у відділення невідкладної допомоги протягом 3-х годин після появи перших симптомів, рідше виникає інвалідність через три місяці після інсульту, ніж у тих, хто отримує допомогу із затримкою. Тож своєчасна та якісна медична допомога підвищує шанси на повноцінне одужання пацієнта.

 

Радимо також прочитати:

Система надання медичної допомоги хворим з інсультом у Кропивницькому

Інсультне відділення у Кропивницькому - "спецназівський" порятунок пацієнтів від інсультів

Як не стати жертвою інсульту: поради фахівця

Інсульт. На що в першу чергу звертати увагу?

Як розпізнати інсульт