Телефон МОЗ «гарячої лінії» 0 800 505 201 |Телефони реєстратур
 
» » Як не стати жертвою інсульту: поради фахівця

Як не стати жертвою інсульту: поради фахівця

Як не стати жертвою інсульту: поради фахівцяЩорічно, 29 жовтня, відзначається Всесвітній день боротьби з інсультами. Це щорічний захід, що було розпочато в 2006 році Всесвітньою організацією інсульту (WSO). У цей день в Україні традиційно говорять про загрозу інсульту і шляхи протидії цьому захворюванню, адже українська держава посідає одне з перших місць у Європі за показниками цереброваскулярної захворюваності та смертності від інсульту.

Щороку в Україні 100-120 тис. людей переносять вперше інсульт. Кожні 4-5 хвилин черговий житель України стає жертвою інсульту, а кожні 16 хвилин 1 чоловік помирає від нього. Водночас більше 27% мозкові катастрофи стаються повторно. Більше третини хворих на інсульт - люди працездатного віку. Тільки 10-20% хворих на інсульт повертаються до повсякденного життя, понад 25% хворих отримують інвалідність і потребують сторонньої допомоги, 1/3 -помирає. Статистика жахає, і вона щороку зростає, наголошують лікарі. Хоча попередити хворобу можливо.

"Останнім часом відмічається збільшення кількості людей, які потерпають від інсульту. Такій ситуації сприяє загальне постаріння населення і такі фактори ризику, як артеріальна гіпертензія (ризик зростає в 4-8 разів), цукровий діабет (ризик зростає на 10-20 %), ішемічна хвороба серця з порушеннями ритму (ризик збільшується в 2 рази), куріння, зловживання алкоголем, нераціональне харчування, малорухливий спосіб життя, надмірна вага, хронічні стреси, чутливість до змін погоди і несприятлива екологічна ситуація. Важливу роль у профілактиці інсульту передусім відіграє здоровий спосіб життя”,- переконує позаштатний фахівець управління охорони здоров’я напрямку "неврологія”, завідувач неврологічного відділення для хворих з порушенням МК КЗ «Центральна міська лікарня м. Кіровограда» Анатолій Дзядик.

Мозкові інсульти належать до найбільш тяжких форм судинних захворювань мозку. Інсульт - це гостре раптове порушення кровообігу головного мозку, що приводить до швидкого розвитку ознак втрати мозкових функцій, які тривають 24 години і більше або ж приводять до смерті. Розрізняють ішемічний та геморагічний інсульти. Під час ішемічного потік крові по мозковій судині, що живить мозок, припиняється і це призводить до відмирання мозкових клітин. Унаслідок людина втрачає контроль над функціями, за які відповідає пошкоджена ділянка мозку. Під час геморагічного інсульту виникає розрив мозкових судин, що приводить до крововиливу та ураження головного мозку.

Основними причинами ішемічного інсульту є артеріальна гіпертонія, атеросклеротичні зміни судин мозку. Часто причиною є ішемічна хвороба серця з порушенням ритму. Основним фактором розвитку геморагічного інсульту є артеріальна гіпертензія. Підвищення артеріального тиску на 10-20 мм рт.ст подвоює ризик інсульту.

Сьогодні існує безліч рекомендацій щодо ефективної профілактики інсульту. Доведено, що правильно підібрані ефективні медикаментозні та немедикаментозні методи профіалакти, які доповнюють один одного, суттєво впливають на ризик розвитку інсульту, адже після вперше перенесеної хвороби вірогідність повторного інсульту може сягнути 30%

"Важливу роль у профілактиці інсульту перед усім відіграє здоровий спосіб життя: припинення або в крайньому разі скорочення кількості викурених цигарок в день, скорочення або припинення вживання алкоголю, доступні фізичні нагрузки. Оптимальний вид фізичного навантаження - щоденні прогулянки пішки не менше 30 хвилин. Необхідний щодений контроль та ефективне лікування підвищеного артеріального тиску. Артеріальний тиск повинен бути на рівні 140/90 мм рт.ст і нижче, у пацієнтів з цукровим діабетом - 130/80 мм рт.ст. Важливо також стежити за рівнем холестерину, нормалізувати його рівень у разі підвищення, проводити адекватне лікування цукрового діабету. Обов'язковим є прийом ліків, що розріджують кров (антиагрегантів при атеросклеротичному інсульті, антикогулянтів при емболічному інсульті) і призначаються для попередження тромбоутворення.”,- радить фахівець.