Телефон МОЗ «гарячої лінії» 0 800 505 201 |Телефони реєстратур
 
» » Як розпізнати інсульт

Як розпізнати інсульт

Як розпізнати інсультІнсульт найчастіше є ускладненням гіпертонічної хвороби і розвивається на фоні різкого підвищення артеріального тиску. Прояви при появі інсульту залежать від частини мозку, який постраждав. Водночас традиційно виділяють низку симптомів, за яким можна визначити, що у хворого інсультний стан.

Існують такі різновиди інсульту, як геморагічний, який викликаний розривом мозкової артерії, та ішемічний, при якому артерія, що постачає кров у мозок, закупорюється тромбом або спазмується.

Зазвичай при інсульті спостерігаються такі симптоми:

· людина не може посміхнутися, при цьому зазвичай опускається куток губ;

· постраждалий не може нормально говорити: вимова нерозбірлива та плутана;

· людина не може підняти руки вгору або одна рука занадто слабка і не ворушиться;

· виникає слабкість або оніміння в правій або лівій частині тулуба та кінцівках.

· людина має порушення чіткості зору

· разом з втратою координації рухів можуть бути присутніми блювота, хиткість, порушення ковтання

Зверніть увагу, що іноді інсульт може проявитися тільки інтенсивним головним болем.

Якщо ви помітили хоча б один із цих проявів, особливо після епізоду підвищеного артеріального тиску, негайно викликайте екстрену допомогу! Що швидше пацієнту нададуть фахову допомогу, то більші його шанси уникнути важких ускладнень.

Лікування пацієнтів із проявами інсульту проводиться в спеціалізованому неврологічному стаціонарі. У Кропивницькому для лікування пацієнтів з інсультами було відкрито сучасний інсультний центр.

Якщо ви самі не хочете стати жертвою інсульту та бажаєте убезпечити від цієї руйнівної хвороби свої близьких, почніть з оцінювання ризику інсульту. Це можна зробити за допомогою спеціальних калькуляторів, таких як Stroke Riskometer або QStroke. Stroke Riskometer можна безкоштовно завантажити на Apple Store (https://apple.co/2A4Xm58) або Google play (https://bit.ly/2PLPiuT). QStroke доступний безкоштовно англійською за посиланням https://qstroke.org/.

Загальний ризик судинних катастроф (інфаркту міокарду, інсульту, смерті від судинного захворювання) можна визначити за допомогою калькулятора ASCVD Risk Estimator Plus, що доступний за посиланням https://bit.ly/2E6Mre3.