Телефон МОЗ «гарячої лінії» 0 800 505 201 |Телефони реєстратур
 
» » Інсультне відділення у Кропивницькому - "спецназівський" порятунок пацієнтів від інсультів

Інсультне відділення у Кропивницькому - "спецназівський" порятунок пацієнтів від інсультів

Інсультне відділення у Кропивницькому - "спецназівський" порятунок пацієнтів від інсультівТрохи більше 2 років тому у Кропивницькому на базі міської лікарні швидкої допомоги запрацювало інсультне відділення. Його відкриття стало важливим і довгоочікуваним рішенням, адже до цього Кропивницький не мав спеціалізованого закладу, який би надавав допомогу інсультним пацієнтам.

Цього тижня в Україні, як і щороку, проходить інформаційна компанія щодо якісної профілактики та лікування інсульту, приурочена до Всесвітнього дня боротьби з інсультами. Ми вирішили відвідати кропивницьке відділеня гострої судинної неврологічної патології, аби подивитися як тут борються із гострими розладами. Унікальність інсультного центру в нашому місті полягає в тому, що поряд із ним знаходиться сучасний діагностичний центр, у якому проводиться вкрай необхідне першочергове обстеження пацієнтів. Окрім того у відділенні застосовують сучасну методику лікування інсультів - тромболізис, завдяки якій було врятоване не одне життя. Завідувач відділення Сергій Кочерга охоче розповідає про роботу своєї команди.

Сергію Володимировичу, інсультний центр пропрацював вже 2 роки. Чи очікували саме такого стану речей, як сьогодні?

У нашому відділенні налічується 50 ліжок, із яких 5 – реанімаційні. Більшість часу наше відділення повністю заповнене пацієнтами. І ми цього очікували. Перший поверх у нас призначений для лікування важкохворих і, як бачите, тут немає порожніх ліжок. І це при тому, що наше відділення створене для надання неврологічної допомоги хворим із цереброваскулярними захворюваннями, зокрема із гострими порушеннями мозкового кровообігу.

Чи вистачило тієї бази, що мав інсультний центр під час відкриття? Чи ситуація із такою кількістю випадків змусила укомплектовувати відділення новим обладнанням, додатковими ліжкомісцями?

Відділення у своїй діяльності використовує наявне обладнання, також ми послуговуємось допомогою й інших лікувально-діагностичних та допоміжних відділень лікарні. По сусідству маємо приватний центр, у який можемо менш, ніж за 5 хвилин доправити пацієнта на огляд на комп'ютерному томографі чи апараті для ультразвукового дослідження судин головного мозку. Не кожне таке відділення має таку можливість. Навіть у вінничан, які є провідними фахівцями у використанні тромболізису для порятунку пацієнтів з інсультами, такий центр знаходиться на території закладу, а не майже за стіною, як у нас. Це суттєва перевага, адже в таких гострих станах, у яких до нас привозять пацієнтів, важлива кожна хвилина. До того ж, це дає можливість одразу чітко встановити діагноз й оперативно призначити лікування. Були в нас випадки, коли пацієнта привозили ніби з інсультом, а в нього виявилась ускладнена пневмонія.

Хто є найчастішими "гостями" центру: кропивничани чи жителі області, хворі з хронічними захворюваннями чи пацієнти з раптовими інсультами, пенсіонери чи й люди середнього віку?

Серед хворих переважають жителі нашого міста Кропивницького, за віком - в основному пацієнти старші 50 років. За причинами госпіталізації майже 70% із гострими інсультами.

Як щодо послуги з тромболізису, що відзначалась як перевага кропивницького інсультного центру? Під час попереднього нашого спілкування ваш персонал лише навчався... Зараз вона надається?

Майже всі лікарі відділення пройшли навчання у Вінницькій області з проведення тромболізису. Ми маємо мультидисциплінарну команду для проведення тромболітичного лікування. Цьогоріч ми виконанали 6 тромболізісів хворим, яким він був необхідний. І це все забезпечення, що ми отримали від держави цьогоріч. Якби мали більшу кількість доз, використали б більше. Колеги вже не бояться, бо пройшли навчання. Вони бачать, який може бути результат, тому готові використати тромболізис попри наявність 25 протипоказань до нього. Лікарі ходять по лезу ножа, рятуючи пацієнтів з допомогою препарату "Актелізе", що використовується при тромболізисі, однак маємо історії, коли вже на наступний день пацієнт встає і ходить, а ми його шукаємо по палатах (усміхається-авт.). Ми бачимо результат від нашого навчання і практики - у нас знизилась кількість летальних випадків у відділенні. Якщо за 9 місяців 2018 року в нас було зареєстровано 166 таких випадки, то вже цьогоріч за цей же період - на 40 менше.

Яка ситуація з кадрами у центрі? Зараз спостерігається шалений відтік кадрів у медичній галузі, та й не тільки.

На даний час відділення укомплектоване кадрами згідно штатного розкладу в повному обсязі. Більше того, в нас працює молодий лікар, Тарас Чепіга, який найактивніше застосовує тромболізис для порятунку пацієнтів. Він випускник тернопільського медвишу, однак після навчання повернувся додому, в Кропивницький, і прийшов працювати у наш заклад. Наші медсестри, які працюють у реанімаційному відділенні, взагалі називаємо спецназом. У тих умовах, в яких їм доводиться працювати, в такому режимі…

Чи достатнє фінансування відділення? Чи потребує воно зараз удосконалення, розширення?

Наразі в нас достатня кількість ліжок для виконання функцій відділення. Ми маємо необхідне обладнання, якісну базу. У нас бувають, як-то кажуть, напливи пацієнтів, але з нашими потужностями ми надаємо допомогу всім.

 

Інсультне відділення у Кропивницькому - "спецназівський" порятунок пацієнтів від інсультівІнсультне відділення у Кропивницькому - "спецназівський" порятунок пацієнтів від інсультівІнсультне відділення у Кропивницькому - "спецназівський" порятунок пацієнтів від інсультівІнсультне відділення у Кропивницькому - "спецназівський" порятунок пацієнтів від інсультівІнсультне відділення у Кропивницькому - "спецназівський" порятунок пацієнтів від інсультівІнсультне відділення у Кропивницькому - "спецназівський" порятунок пацієнтів від інсультівІнсультне відділення у Кропивницькому - "спецназівський" порятунок пацієнтів від інсультівІнсультне відділення у Кропивницькому - "спецназівський" порятунок пацієнтів від інсультівІнсультне відділення у Кропивницькому - "спецназівський" порятунок пацієнтів від інсультів>Інсультне відділення у Кропивницькому - "спецназівський" порятунок пацієнтів від інсультівІнсультне відділення у Кропивницькому - "спецназівський" порятунок пацієнтів від інсультів