Телефон МОЗ «гарячої лінії» 0 800 505 201 |Телефони реєстратур
 
» » Медичні працівники - професіонали, яким маємо бути вдячні

Медичні працівники - професіонали, яким маємо бути вдячні

Медичні працівники - професіонали, яким маємо бути вдячніЕпідемія коронавірусу змінила ставлення до професії медиків, адже вони опинились на передовій боротьби за здоров’я українців, виконують роль воїнів на епідемічному фронті. Це важливий факт, який водночас і з сумом, і з щастям можна констатувати напередодні Дня медичного працівника в Україні, що традиційно відзначається у третю неділю червня. Цьогоріч свято припадає на 21 червня.

Потреба подолання коронавірусної інфекції змусила оперативно змінювати роботу одного з ключових медичних закладів у Кропивницькому - Центральної міської лікарні, що нині є госпітальною базою для хворих з підтвердженим діагнозом COVID-19. У піковий період епідемії максимальна кількість госпіталізованих хворих у цій лікарнібула – 101 особа, хоча у закладі до введення карантинних обмежень було облаштовано тільки 12 боксів із загальною кількістю 36 ліжок. Серед тих, хто перехворів, - також і медичний персонал лікарні. Лікарі й медичні сестри, обслуговуючий персонал допомагали долати хворобу пацієнтам, однак довелось її бороти і власним здоров’ям.

Для ефективного надання медичної допомоги пацієнтам із підтвердженим COVID-19 керівництву міста й лікарні довелося перепрофілювати основні відділення закладу, організувати можливість проживання медиків на території лікарні. Забезпеченість лікарні усіма необхідними дезінфікуючими засобами, засобами індивідуального захисту, обладнанням - стало пріоритетом N1 для влади й волонтерів.

За кошти міського бюджету у березні 2020 року було оперативно закуплено 3 апарати штучної вентиляції легень (усього в наявності 6 апаратів). Завдяки підтримці коштів міського бюджету й волонтерів, у лікарні зросла кількість концентраторів, моніторів пацієнта, пульсоксиметрів і подібного необхідного обладнання для лікування хворих із коронавірусною інфекцією.

У закладах охорони здоров'я щоденно аналізується наявність засобів індивідуального захисту, запас яких практично щоденно поповнюється за рахунок закупівель за бюджетні кошти та кошти НСЗУ, шляхом отримання гуманітарної, меценатської допомоги, у т.ч. і централізованих постачань. В цілому, за весь час боротьби з епідемією коронавірусу в Україні, містом придбано засобів індивідуального захисту на загальну суму 7,4 млн. грн. Завдяки надані гуманітарній та благодійній допомозі медичними закладами міста отримано різні матеріальні цінності на загальну суму 9,6 млн. грн.

Нині в пріоритеті - ремонт аварійного відділення легеневої терапії Центральної міськлікарні, до якого госпіталізують пацієнтів із підрозрою на коронавірус, аби вберегти їх від потенційно небезпечного контакту з іншими хворими.

Для облаштування цього відділення з резервного фонду бюджету міста Кропивницького виділено 24,8 млн грн, 14,5 з з яких направлять на покупку комп’ютерного томографа. Решту коштів - 10,3 млн грн, - спрямують на капітальні ремонтні роботи у приміщенні.

Нинішня ситуація допомогла об’єднатися владі, волонтерам, медикам і пацієнтам задля покращення якості та ефективності надання медичної допомоги у місті. І цей процес торкнувся усіх без винятку ланок медичної галузі, адже на передовій так само перебували сімейні лікарі. медики екстренної медичної допомоги, персонал вторинної ланки, які не припиняли надання медичної допомоги іншим пацієнтам. Працівникам закладів охорони здоров'я, які надавали медичну допомогу хворим із коронавірусною інфекцією виплачувалась доплата у розмірі 300% та премія за роботу з хворими на COVID-19. Загальна сума виплат - 4, 9 млн. грн.

Традиційно напередодні Дня медичного працівника у Кропивницькому медики проводили інформаційно-просвітницьку акцію "Виїзна клініка”, аби бути ближчими до пацієнтів. Цьогоріч лікарі виконують свій обов’язок на іншому фронті, і ми вдячні за те, що вони невтомно виконують свою роботу, попри усі складнощі.

Однак медичні працівники міста не лишаться без привітань та нагород. Рішенням міської комісії з питань почесних звань та нагород троє працівників інфекційних відділень Центральної міської лікарні будуть нагородженні відзнаками "За заслуги” ІІ ступення. Ірина Панченко, завідувачка інфекційного відділення, Ольга Біденко, медична сестра інфекційного відділення, Віталій Піліпьонок, завідувач дитячого інфекційного відділення, незважаючи на свій молодий вік, одними з перших добровільно протягом двох тижнів перебували в медичному боксі та цілодобово надавали допомогу хворим із підозрою на коронавірусну інфекцію. Увесь колектив стаціонару N1 Центральної міської лікарні відзначено Почесною грамотою міської ради та виконавчого комітету Кропивницького. Такі почесні грамоти отримають також медики інших відділень Центральної міської лікарні, фельдшери та лікарі з медицини невідкладних станів Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф у Кіровоградській області Кіровоградської обласної ради", анестезіолог Міського пологового будинку з функціями перинатального центру ІІ рівня.

Однак найкращим привітанням для лікарів буде звичайна щира вдячність пацієнтів за отриману допомогу. У вигляді доброго спогаду у соцмережах чи особистого привітання.

Лікар і медична сестра - одні з найважливіших професій у суспільстві, адже саме вони першими зустрічають людину у світ і допомагають їй протягом усього життя.

Дякуємо колеги за вашу відданість і безумовну віддачу своїй роботі. Нехай вона завжди буде вашим покликанням, ключовою справою життя, а вже потім обов’язком. Зі святом!