Телефон МОЗ «гарячої лінії» 0 800 505 201 |Телефони реєстратур
 
» Матеріали за Травень 2024 року
Сортувати новини за: датою новин | популярністю | відвідуваністю | коментарям | абеткою

31 травня всесвітній день без тютюну

31 травня всесвітній день без тютюнуКуріння у наш час перетворилося у масову «епідемію», яка завдає значної шкоди здоров’ю. Куріння називають чумою, а цигарку – смертоносною зброєю, винайденою в мирних цілях. Особливого розмаху набуло паління серед молоді.

Всесвітня організація охорони здоров’я в 1988 році оголосила 31 травня Всесвітнім днем без тютюну. Перед світовою спільнотою було поставлено завдання – домогтися того, щоб в XXI столітті проблема тютюнопаління зникла. XXI століття настало, але проблема не зникла. Боротьба з нікотином триває. У березні 2006 року Верховна Рада України ратифікувала Рамкову конвенцію ВООЗ з боротьби проти тютюну. Конвенція зобов’язує учасників вживати конкретних заходів, спрямованих на боротьбу з цим явищем.

Кинути палити нелегко. Відомо, що нікотин викликає сильну залежність, і всі ми знаємо людей, які спробували кинути, але всього лише через кілька місяців знову почали курити. Це є загальною проблемою, тому що збільшення числа тих, хто кинув палити, є ключовим елементом зниження прогнозованого тягаря викликаних тютюном смертей протягом найближчого двадцятиріччя.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я в світі від причин, пов’язаних з курінням, щорічно передчасно вмирають більше, ніж від дорожньо-транспортних пригод, вживання наркотиків, або від СНІДу. Смертність від раку легенів у курців у 20 разів вище, ніж у некурців.

У людському організмі немає жодного органа, на який згубно б не вплинуло паління. Так, 98 % раку гортані – у курців, рак легенів у більше, ніж 90 % випадків спричинює паління. 15-20 % інших онкологічних захворювань також виникають через паління.

Інформація щодо медичного забезпечення учасників АТО, ООС, бойових дій у зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України та членів їх сімей станом на 28 травня 2024 року

Рішенням Кропивницької міської ради від 15 грудня 2022 року № 1421 затверджена Комплексна програма підтримки учасників АТО, ООС, бойових дій у зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України та членів їх сімей на 2023-2025 роки (зі змінами).

Закладами охорони здоров’я міста Кропивницького відповідно до своїх функцій забезпечено всебічне надання якісної безкоштовної медичної допомоги учасникам АТО, ООС, бойових дій у зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України та членів їх сімей за рахунок коштів Кропивницької територіальної громади міста, НСЗУ та інших, не заборонених чинним законодавством надходжень.

Для реалізації Комплексної програми підтримки учасників АТО, ООС, бойових дій у зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України та членів їх сімей на 2023-2025 роки по галузі «Охорона здоров'я» на 2024 рік передбачені видатки у сумі 1 360,3 тис. грн.

З метою виконання заходів програми та забезпечення соціального захисту учасників АТО, ООС, бойових дій медичними закладами фактично використано коштів, станом на 28 травня 2024 року у сумі 1 801,0 тис. грн, з них за рахунок коштів Кропивницької міської територіальної громади у сумі 262,6 тис. грн, у тому числі на забезпечення:

продуктами харчування, лікарськими засобами та виробами медичного призначення у разі стаціонарного лікування на суму 1 623,9 тис. грн;

безкоштовного зубопротезування та лікування стоматологічних захворювань на суму 52,7 тис. грн;

безоплатного відпуску лікарських засобів за рецептами лікарів у разі амбулаторного лікування на суму 58,2 тис. грн;

щорічного медичного обстеження і диспансеризацію на суму 66,2 тис. грн.

Профілактика гострих кишкових інфекцій рятує життя

Профілактика гострих кишкових інфекцій рятує життяУ літній період частішають випадки спалахів гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь. Підвищена температура навколишнього середовища сприяє поширенню збудників, які викликають захворювання на кишкові інфекції такі як сальмонела, кишкова паличка, ротавіруси тощо.

Існують три шляхи передачі гострих кишкових інфекцій: харчовий, водний і контактно-побутовий.

Основний шлях передачі збудників інфекцій - харчовий, коли зараження відбувається через споживані продукти харчування і приготовлені з них страви, а також овочі та фрукти, забруднені мікроорганізмами і вжиті в їжу без достатньої гігієнічної і термічної обробки.

Характерними ознаками кишкової інфекції є:

·слабкість;

·головний біль;

·блювання;

·болі в животі;

·підвищення температури;

·пронос.


Медична допомога при сказі

Медична допомога при сказіЗа інформацією Міністерства охорони здоров’я України сказ – це вірусна, смертельна інфекція, розвитку якої у людини можна запобігти, якщо своєчасно провести вакцинацію. Людям вірус сказу зазвичай передається під час укусу заражених тварин, при чому у більшості випадків джерело інфікування – собаки та коти (як безпритульні, так і не вакциновані домашні). Вакцинацію тварин проводять фахівці ветеринарної медицини Держпродспоживслужби.

У системі охорони здоров’я на рівні медзакладів кожної області визначені центри антирабічної допомоги: вони забезпечені вакцинами, лікарі центрів надають медичну допомогу пацієнтам, які звертаються в разі укусів, подряпин, ослинень тваринами; проводять первинну обробку; призначають та проводять курс антирабічних щеплень в разі необхідності.

 

Як підтримати близьких, якщо вони перебувають на прифронтових територіях?

Як підтримати близьких, якщо вони перебувають на прифронтових територіях?Постійно переймаючись і годинами сперечаючись про переїзд, ти можеш тільки погіршити свій моральний стан і стосунки з близькими людьми, що перебувають поблизу лінії бойових дій.

Про те, як налагодити спілкування і підтримати їх (та не нашкодити собі), розповіли в каруселі.

Як допомогти своїй менталочці наприкінці року?

Як допомогти своїй менталочці наприкінці року?«Просто розслабся та не хвилюйся так!»

Ці слова точно не допоможуть тобі заспокоїтися, коли підкрадається сезон іспитів.

Краще скористайся базовими порадами для турботи про себе з нашої каруселі.

Перевірено: прості речі працюють найефективніше.

А поки ти вчишся і піклуєшся про себе, ми шукаємо способи, як інтегрувати компонент ментального здоров’я в систему освіти. Тому недавно взяли участь у спільному заході з освітянами — у співпраці з Міністерством освіти і науки України та Координаційним центром КМУ / Mental Health UA.

Більше про івент читай на сторінці Координаційного центру у Facebook

У чому сила вишиванки?

У чому сила вишиванки?У День вишиванки хочемо нагадати, наскільки важливо мати відчуття спільності та підтримки у складні моменти. Нехай вишиванка буде символом наших сили, єдності й незламності!

«Здай кров – врятуй життя»

«Здай кров – врятуй життя»На теперішній час з перших днів повномасштабної війни в Україні через зростання великої кількості постраждалих донорство крові –один з простих способів врятувати людське життя, адже одна донація крові може допомогти трьом людям.

Чим Корисна здача донорської крові?

Приблизно 8% ваги людини припадає на кров (орієнтовно 5,5 літрів), і втрата хоча б половини є смертельно небезпечною. Тому допустимий розмір донації, при якому доросла людина не відчуватиме шкоди, становить 300-450 мл за раз. Ці незаперечні правила безпеки при переливаннях застосовуються давно, проте, чи корисно здавати кров, медики дізнались не відразу.

Дослідивши стан здоров’я регулярних донорів, та порівнявши його з групою однолітків, які жодного разу не здавали кров, лікарі здивувались несподіваним відкриттям. З’ясувалось, що донори в середньому на 5 років живуть довше, рідше страждають серцево-судинними захворюваннями та легше переносять застуди.

Вчені пояснили причину довгого життя донорів: донації активують систему кровотворення й стимулюють імунітет. Тому люди, які віддають свою кров на благо інших, і самі отримують додаткові роки активного життя.


Забезпеченість вакцинами по лікувальним закладам міста на 15 травня 2024 року

Назва ЛПЗ

Назва бакпрепаратів

Потреба на 2024 рік

Отримано з державного постачання

Залишок з 2023 року

Закуплено

за кошти місцевого бюджету

Використано

Наявна кількість вакцин

ЦПМСД№1

БЦЖ для профілактики туберкульозу

260

110

0

 

10

100

 

АКДП (дифтерія, кашлюк, правець)

820

1340

780

 

220

 

1900

 

АДП (дифтерія, правець)

870

600

600

 

230

 

970

 

АДП-м (дифтерія, правець)

4150

1400

0

 

720

680

 

Поліомієлітна вакцина ОПВ

4530

1240

550

 

1010

780

 

Поліомієлітна ІПВ

1115

920

90

 

330

680

 

КПК (кір, краснуха, паротит)

1126

400

805

 

627

578

 

Проти гепатиту В

1800

540

0

 

190

350

 

Проти гемофільної інфекції

1786

80

15

 

95

0


Назад Вперед
Наверх