Телефон МОЗ «гарячої лінії» 0 800 505 201 |Телефони реєстратур
 
» » «Здай кров – врятуй життя»

«Здай кров – врятуй життя»

«Здай кров – врятуй життя»На теперішній час з перших днів повномасштабної війни в Україні через зростання великої кількості постраждалих донорство крові –один з простих способів врятувати людське життя, адже одна донація крові може допомогти трьом людям.

Чим Корисна здача донорської крові?

Приблизно 8% ваги людини припадає на кров (орієнтовно 5,5 літрів), і втрата хоча б половини є смертельно небезпечною. Тому допустимий розмір донації, при якому доросла людина не відчуватиме шкоди, становить 300-450 мл за раз. Ці незаперечні правила безпеки при переливаннях застосовуються давно, проте, чи корисно здавати кров, медики дізнались не відразу.

Дослідивши стан здоров’я регулярних донорів, та порівнявши його з групою однолітків, які жодного разу не здавали кров, лікарі здивувались несподіваним відкриттям. З’ясувалось, що донори в середньому на 5 років живуть довше, рідше страждають серцево-судинними захворюваннями та легше переносять застуди.

Вчені пояснили причину довгого життя донорів: донації активують систему кровотворення й стимулюють імунітет. Тому люди, які віддають свою кров на благо інших, і самі отримують додаткові роки активного життя.

7 міфів про донорство крові

Міф № 1: донорство крові — це небезпечно

Сьогодні донорство крові — абсолютно безпечна та життєво необхідна процедура. В усьому світі мільйони громадян здають кров без зайвих закликів та прохань. Для взяття крові використовують лише одноразові та стерильні системи, індивідуальні для кожного донора.

Міф № 2: є потреба лише в рідкісних видах крові

Це не так. Потреба у крові — як рідкісних, так і поширених груп, — є завжди. Якщо ви здаєте кров не конкретному реципієнту, то вона потрапляє в загальний банк крові та використовується в ситуаціях, коли реципієнту потрібне негайне переливання крові. Причому, що популярніша група крові, то більше її потрібно, адже більше людей потребують саме такої групи крові.

Міф № 3: донорство — це страшно, боляче і довго

Насправді єдиним неприємним моментом протягом всієї процедури є укол голкою, що навряд чи можна назвати страшним і болючим. Порізи та удари, яких ми зазнаємо ледь не щодня, завдають значно більшого болю. До того ж, донація крові триває не більше 10 хвилин.

Міф № 4: я постійно чую, що хтось здає кров, тому не бачу сенсу йти самому

Про донорство багато говорять у ЗМІ, знімають соціальну рекламу, організовують акції, але статистика говорить, що лише 5% тих, хто не має протипоказань стосовно донорства (а це близько 60% населення планети), насправді стають донорами крові.

Міф № 5: у мене візьмуть забагато крові, й це призведе до погіршення здоров’я

В організмі дорослої людини є близько 5,6 л крові, а за один раз забирають 450–470 мл — замало, щоб вам нашкодити. До того ж організм історично звик до втрати незначної частини крові внаслідок травм і складних природних умов, тому швидку регенерацію (відновлення) закладено в нас біологічно.

Міф № 6: я приймаю протизаплідні таблетки, тому мені не можна здавати кров

Якщо ви приймаєте їх з метою контрацепції, а не лікування, — ви можете бути донором.

Міф № 7: я не знаю свою групу крові, тож у мене не візьмуть кров

У центрі крові вам визначать групу крові та навіть здійснять медогляд.

 

Донорство крові є важливою частиною системи

охорони здоров’я кожної країни

Донорська кров, її компоненти і препарати вкрай необхідні:

· військовим шпиталям — кров постійно потрібна хлопцям і дівчатам, які захищають нас на сході країни;

· пологовим будинкам — для компенсації крововтрат породіль під час складних пологів;

· хірургічним відділенням — переливання компонентів крові є невід’ємною складовою хірургічних операцій;

· опіковим центрам — потрібні постійні трансфузії плазми як основної рідини, що допомагає відновитися після опіків різного ступеня;

· онкологічним відділенням — дитина, яка лікується від онкозахворювання, потребує близько 40 донорів протягом всього лікування;

Кров та її компоненти потрібні:

· пацієнтам, які мають захворювання крові (анемія, гемофілія та інші);

· людям із хронічними недугами, для яких компоненти крові є життєво необхідними;

· військовим, жертвам серйозних аварій і нещасних випадків, стихійних лих тощо.