Телефон МОЗ «гарячої лінії» 0 800 505 201 |Телефони реєстратур
 
» » Про запобігання виникнення водно-нітратної метгемоглобінемії у дітей до 3-х років!

Про запобігання виникнення водно-нітратної метгемоглобінемії у дітей до 3-х років!

Метгемоноглобінемія - захворювання, яке характеризується підвищеним рівнем метгемоглобіну у крові.

Метгемоглобін - це одна із форм окисленого гемоглобіну, що не здатний вступати в зворотну реакцію з киснем і переносити його до всіх органів організму людини. Цей стан сприяє розвитку прогресуючої гіпоксії в тканинах організму людини, особливо дітей. У немовлят та дітей першого року життя спостерігається дефіцит ферментів, які перетворюють метгемоглобін, що призводить до його накопичення. Саме тому, чим менша дитина, тим тяжче перебігає хвороба. Перебіг хвороби у дітей, у яких виникає це отруєння, супроводжується проносами, розладами серцево-судинної системи. Внаслідок порушення нормального формування кров’яних тілець шкіра дитини набуває синьо-сірого відтінку.

Частіше всього до захворювання на метгемоглобінемію у новонароджених дітей призводить вживання питної води, або приготування дитячих молочних сумішей на воді з приватних криниць або інших джерел децентралізованого водопостачання, яка містить значну кількість нітратів. При цьому кип’ятіння забрудненої нітратами води не зменшує, а збільшує її токсичність майже у два рази, а забруднена нітратами вода навіть у смертельних дозах-чиста, прозора, без запаху і видимих домішок, звичайна за смаком.

В цілях уникнення захворювання новонароджених дітей на водну – нітратну - метгемоглобінемію дотримуйтесь наступних вимог:

- не готуйте дитячі суміші з використанням колодязної води та інших джерел децентралізованого водопостачання якщо не впевнені в її якості;

- забезпечте утримання колодязя в належному стані – своєчасно ремонтуйте та очищуйте його. Двічі на рік у весняний і осінній періоди необхідно проводити профілактичну дезінфекцію води у колодязі з наступним лабораторним контролем ефективності проведеного заходу;

-при перших клінічних проявах отруєння у дітей (проносах, розладах серцево - судинної синюшності шкіряних покровів) слід негайно звертатися за кваліфікованою медичною допомогою.