Телефон МОЗ «гарячої лінії» 0 800 505 201 |Телефони реєстратур
 
» 31 травня всесвітній день без тютюну

31 травня всесвітній день без тютюну

31 травня всесвітній день без тютюнуКуріння у наш час перетворилося у масову «епідемію», яка завдає значної шкоди здоров’ю. Куріння називають чумою, а цигарку – смертоносною зброєю, винайденою в мирних цілях. Особливого розмаху набуло паління серед молоді.

Всесвітня організація охорони здоров’я в 1988 році оголосила 31 травня Всесвітнім днем без тютюну. Перед світовою спільнотою було поставлено завдання – домогтися того, щоб в XXI столітті проблема тютюнопаління зникла. XXI століття настало, але проблема не зникла. Боротьба з нікотином триває. У березні 2006 року Верховна Рада України ратифікувала Рамкову конвенцію ВООЗ з боротьби проти тютюну. Конвенція зобов’язує учасників вживати конкретних заходів, спрямованих на боротьбу з цим явищем.

Кинути палити нелегко. Відомо, що нікотин викликає сильну залежність, і всі ми знаємо людей, які спробували кинути, але всього лише через кілька місяців знову почали курити. Це є загальною проблемою, тому що збільшення числа тих, хто кинув палити, є ключовим елементом зниження прогнозованого тягаря викликаних тютюном смертей протягом найближчого двадцятиріччя.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я в світі від причин, пов’язаних з курінням, щорічно передчасно вмирають більше, ніж від дорожньо-транспортних пригод, вживання наркотиків, або від СНІДу. Смертність від раку легенів у курців у 20 разів вище, ніж у некурців.

У людському організмі немає жодного органа, на який згубно б не вплинуло паління. Так, 98 % раку гортані – у курців, рак легенів у більше, ніж 90 % випадків спричинює паління. 15-20 % інших онкологічних захворювань також виникають через паління.

Окрім того, за даними ВООЗ, близько 20% підлітків 13-15 років курять е-цигарки. Також відомо, що більшість неповнолітніх курців (80%) розпочинали таку згубну звичку з вживання пристроїв для нагрівання тютюну.

Водночас для дітей куріння у два рази небезпечніше, ніж для дорослого. До прикладу, смертельною дозою для дорослої людини є одна викурена пачка сигарет відразу, для підлітка – пів пачки. Також куріння є ключовим фактором ризику захворюваності серед неінфекційних хвороб, на які припадає 91% усіх передчасних смертей.

 

Саме негативний вплив тютюнопаління на організм людини розгорнув у сучасному світі широку антитютюнову кампанію, запроваджену для роз’яснення про згубну дію цієї шкідливої звички, в першу чергу і серед сучасної молоді.

Як висновок, паління та його вплив на організм людини стали сьогодні і медичною проблемою, тому варто замислитись: запалювати цигарку, чи зберегти своє і здоров’я оточуючих?

Саме Міжнародний день відмови від паління покликаний вплинути на самосвідомість курців! Не паліть і будьте здорові!

 

Матеріал підготовлено КНП «Регіональний центр громадського здоров’я КОР»


31 травня всесвітній день без тютюну31 травня всесвітній день без тютюну