Телефон МОЗ «гарячої лінії» 0 800 505 201 |Телефони реєстратур
 
» » Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення

Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення

За даними Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області з 11.07.2022 року набули чинності нові антитютюнові обмеження, внесені в Закон України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення».

Тепер електронні сигарети, ІQOS та glо, кальяни, як і звичайні сигарети, заборонено вживати у громадських місцях.

Головні зміни щодо заборони наступні:

заборона куріння пристроїв для нагрівання у всіх громадських місцях;

запровадження медичних попереджень на пачках електронних сигарет та рідин до них, на цигарках медичне попередження збільшилося до 65% від розміру упаковки;

заборона повідомлення про характерний смак і аромат, будь-які смако- ароматичні чи інші добавки або про їх відсутність;

заборона реклами та стимулювання продажів тютюнових виробів, електронних сигарет та рідин до них, пристроїв для нагрівання тютюну.

Тепер у громадських місцях заборонено вживання:

пристроїв для тютюнових виробів без їх згоряння;трав'яних виробів для куріння; тютюнових виробів; кальянів; електронних сигарет.

Стаття 13 Закону України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення» визначає місця загального користування.

Місцями громадського користування є заклади ресторанного господарства (кафе), медустанови, спортивні, фізкультурно-оздоровчі споруди, навчальні заклали та об’єкти культурного призначення, готелі та гуртожитки, приміщення підприємств, установ та організацій, офісні та державні споруди, зупинки громадського транспорту, вокзали, станції та приміщення аеропортів, дитячі майданчики, місця із загального використання житлових будинків, ліфти, підземні переходи.

У місцях та закладах, в яких куріння, вживання, використання тютюнових виробів, електронних сигарет, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, кальянів заборонено, розміщується наочна інформація, що складається з графічного знака про заборону куріння і тексту такого змісту: "Куріння, вживання, використання тютюнових виробів, електронних сигарет, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, кальянів заборонено!".

У спеціально відведених в аеропортах місцях для куріння, вживання, використання тютюнових виробів, електронних сигарет, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, кальянів розміщується наочна інформація, що складається з графічного знака і тексту такого змісту: "Місце для куріння. Куріння шкодить Вашому здоров’ю!".

За порушення норм Закону України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого спливу на здоров'я населення» застосовуються наступні штрафи у разі:

розміщення попільничок або куріння у приміщеннях закладів ресторанного господарства від однієї тисячі гривень до десяти тисяч гривень;

порушення заборони щодо реклами, стимулювання продажу та спонсорства тютюнових виробів - від тридцяти тисяч гривень до п'ятдесяти тисяч гривень за кожен факт реклами на окремому рекламному носії або кожний окремий захід з метою стимулювання продажу тютюнових виробів.