Телефон МОЗ «гарячої лінії» 0 800 505 201 |Телефони реєстратур
 
» » 26 червня – Міжнародний день боротьби зі зловживанням наркотиками й їхнім незаконним обігом

26 червня – Міжнародний день боротьби зі зловживанням наркотиками й їхнім незаконним обігом

26 червня – Міжнародний день боротьби зі зловживанням наркотиками й їхнім незаконним обігомСьогодні Міжнародний день боротьби зі зловживанням наркотиками й їхнім незаконним обігом.

Люди зі шкодою для власного здоровʼя зловживають наркотиками з різних причин – не лише, щоб отримати позитивні відчуття й ейфорію, а й через бажання почуватися комфортніше, усунути біль або проблеми соматичного стану, зменшити вплив депресії або тривожності. Та вживання наркотичних речовин без призначення лікаря лише погіршує ситуацію і життя людини загалом.

Чим довше людина вживає наркотики, тим більше мозок адаптується, зменшуючи здатність клітин у системі винагороди реагувати на психоактивні речовини. Це зменшує відчуття ейфорії порівняно з тим, що вона відчувала під час першого прийому, та формує залежність.

Наркозалежність – це хронічна хвороба, спричинена змінами головного мозку, що характеризується цілеспрямованим пошуком наркотиків і їхнім компульсивним вживанням, яке важко контролювати.

На розвиток наркозалежності впливає одночасно декілька чинників. Основні – це генетика, середовище та онтогенез. Наприклад, доведено, що існує генетична схильність до швидшого формування біологічних змін мозку у відповідь на вживання психоактивних речовин і, відповідно, формування залежності.

Фактори середовища теж грають чималу роль. На появу залежності впливають хаотичні стосунки, вживання наркотиків батьками, вплив оточення, психотравмуючі події, доступність наркотиків тощо.

Важливою складовою боротьби з залежностями є профілактика вживання наркотиків, яка крім інформування про їхню шкідливість, має включати таке:

· боротьба з наркотрафіком;

· обмеження доступу до наркотичних речовин;

· забезпечення доступу до скринінгу;

· діагностика та лікування розладів, пов’язаних із вживанням психоактивних речовин;

· створення сприятливого для людини середовища (соціальний захист, належне виховання, мережа соціальних зв’язків, відчуття безпеки, повноцінне харчування тощо).

Щодо лікування опіоїдної залежності, найдієвішим методом є замісна підтримувальна терапія (ЗПТ), яка в Україні надається БЕЗОПЛАТНО.

Суть ЗПТ полягає у щоденному довготривалому прийомі замісного препарату для лікування порушень, пов’язаних з уживанням екстракту макової соломки, героїну або інших опіоїдів.

Як діє ЗПТ? Якщо дуже коротко і спрощено, вона:

· мінімізує симптоми відміни («ломку»);

· знижує тягу до опіоїдів фізично залежних людей.

Щоб пройти скринінг на формування залежності – зверніться до свого сімейного лікаря. Якщо результати скринінгу будуть позитивні (у вас виявлять залежність), то вас направлять до профільного фахівця у вашому місті. Після встановлення діагнозу ви зможете отримувати лікування препаратами ЗПТ в найближчих закладах охорони здоров’я.

Як дізнатися, де отримати ЗПТ:

· скористайтеся чат-ботом: https://t.me/zpt_poruch_bot

· дзвоніть на гарячу лінію: 0 800-507-727.

 

За інформацією Центру громадського здоров’я України