Телефон МОЗ «гарячої лінії» 0 800 505 201 |Телефони реєстратур
 
» » Всесвітній день боротьби з астмою

Всесвітній день боротьби з астмою

Всесвітній день боротьби з астмоюЗа інформацією Центру громадського здоров’я МОЗ України та НСЗУ вже 20-й рік поспіль у перший вівторок травня організаціями GINA (Global Initiative for Asthma) та ВООЗ відзначається всесвітній день боротьби з астмою для привернення уваги до цієї недуги та підвищення обізнаності про астму.

Що ж таке астма?

Астма є хронічним захворюванням, для якого характерні періодичні напади задишки та свистячого дихання, тяжкість та частота яких можуть різнитися в різних людей. Симптоми можуть виникати декілька разів на день або тиждень, у деяких людей стан може погіршитись під час фізичної активності та вночі. Астма є одним із найбільш розповсюджених хронічних захворювань серед дітей. За даними ВООЗ, від неї страждає 235 мільйонів людей у світі.

Симптоми астми, що повторюються, часто призводять до безсоння, відчуття стомленості, зниження активності, як наслідок – зниження відвідуваності навчальних закладів та працездатності.

Фактори ризику – що провокує приступи астми?

Незважаючи на те, що основні причини астми іще повністю не з’ясовані, найбільш вагомими факторами ризику виникнення астми є поєднання генетичної схильності та дії таких факторів навколишнього середовища, як:

· алергени в приміщенні (наприклад, кліщі в домашньому пилу в постільній білизні, килимах та м’яких меблях, шерсть домашніх тварин);

· вуличні алергени (наприклад, пилок рослин та цвіль грибів);

· тютюновий дим;

· хімічні речовини на робочому місті;

· забруднення атмосферного повітря.

Іншими факторами, що можуть викликати напад астми, є холодне повітря, сильне емоційне збудження, наприклад, гнів або страх, фізичні вправи. Навіть деякі ліки можуть спричиняти астму: аспірин, інші нестероїдні протизапальні засоби та бета-блокатори (ліки, які використовуються для зниження артеріального тиску, лікування хвороб серця).

Як зменшити ризики?

Для зменшення ризиків виникнення астми:

· тримайте помешкання в чистоті, щоб уникнути впливу домашніх алергенів;

· використовуйте засоби індивідуального захисту на робочих місцях, щоб уникнути впливу промислових алергенів;

· уникайте дії тютюнового диму, в тому числі вторинної – киньте цю звичку, порекомендуйте це зробити оточуючим. В Україні функціонує Сервіс з відмови від тютюнопалінняhttp://stopsmoking.org.ua;

· при проявах алергії зверніться до лікаря;

· не приймайте ліки без призначення лікаря.

Супровід та спостереження пацієнта з астмою здійснює лікар первинної медичної допомоги. Щоб отримати послугу безоплатно, потрібно звернутись до сімейного лікаря, терапевта або педіатра, з яким укладена декларація. Також цей медичний фахівець призначає лікування, направляє до вузьких спеціалістів та на додаткові обстеження за потреби.

Наприклад, якщо пацієнту з астмою потрібна спеціалізована допомога алерголога, пульмонолога або іншого фахівця, її можна отримати безоплатно за електронним направленням, яке випише сімейний або лікуючий лікар.

З електронним направленням пацієнт може звернутись до будь-якого закладу, який уклав договір з НСЗУ за напрямом «Профілактика, діагностика, спостереження та лікування в амбулаторних умовах» та має відповідного фахівця.

Також у пацієнта є можливість отримувати препарати для лікування бронхіальної астми за програмою «Доступні ліки» - безоплатно або з доплатою. В програму входять 32 лікарських засоби для лікування хвороб нижніх дихальних шляхів, в тому числі і бронхіальної астми. З них 20 торгових назв українці можуть отримати повністю безоплатно, 13 - з доплатою.

Щоб отримати ліки безоплатно або з невеликою доплатою, потрібен електронний рецепт. Його виписує сімейний лікар, терапевт або педіатр. Пацієнт із встановленим діагнозом може навіть отримувати електронний рецепт без особистого відвідування лікаря. Але дистанційний формат комунікацій потрібно узгодити заздалегідь.

З електронним рецептом потрібно звернутись до будь-якої аптеки, яка має договір з НСЗУ за програмою «Доступні ліки». Наразі в Україні таких аптек майже 15 тис.