Телефон МОЗ «гарячої лінії» 0 800 505 201 |Телефони реєстратур
 
» » Брифінг 02.05.2024 року про роботу та перспективи галузі «Охорона здоров'я»

Брифінг 02.05.2024 року про роботу та перспективи галузі «Охорона здоров'я»

Брифінг 02.05.2024 року про роботу та перспективи галузі «Охорона здоров'я»02 травня у міській раді відбувся за участі начальника управління охорони здоров’я Оксани Макарук щодо роботи та перспектив галузі «Охорона здоров'я» за 2023 рік та І квартал 2024 року.

На брифінгу Оксана Макарук повідомила, що в місті триває інфраструктурний етап медичної реформи, який розпочато у 2023 році, а саме створено спроможну мережу Кіровоградського округу.

Зокрема, Кропивницький кластер, у складі якого функціонують:

·два кластерних заклади (Центральна міська лікарня, Міська лікарня швидкої медичної допомоги);

·одна загальна лікарня (Дитяча міська лікарня);

·три заклади охорони здоров'я, що надають первинну медичну допомогу (Центр первинної медико-санітарної допомоги № 1 м. Кропивницького, Центр первинної медико-санітарної допомоги № 2 м. Кропивницького, Амбулаторія загальної практики – сімейної медицини).

З метою збереження всіх видів медичних послуг та оптимізації мережі, протягом 2023-2024 років було реорганізовано:

·КНП «Територіальне стоматологічне об’єднання» Кропивницької міської ради» шляхом приєднання:

відділення дитячої стоматології до Дитячої міської лікарні;

відділень дорослої стоматології до Центральної міської лікарні;

·Міський пологовий будинок з функціями перинатального центру ІІрівня шляхом приєднання до Міської лікарні швидкої медичної допомоги (з01березня 2024 року).

Наразі у місті розпочато процес створення наглядових рад, метою яких є забезпечення ефективного управління та розвитку лікарень, завдяки співпраці усіх зацікавлених сторін: власників лікарень, керівників медзакладів та пацієнтів

Як розповіла Оксана Макарук, з метою забезпечення відповідності закладів охорони здоров’я, які увійшли до спроможної мережі сучасним вимогам та стандартам, а також дотримання основних принципів надання медичної допомоги: якість, доступність, безкоштовність проводиться активна робота, як міської влади, так і керівництва КНП. Зокрема, зміцнюється матеріально-технічної бази закладів охорони здоров'я та приводиться до сучасних стандартів шляхом здійснення реконструкцій, проведеннякапітальних та поточних ремонтів будівель, приміщень, інженерних мереж міських закладів охорони здоров’я

У 2023 році на вказані цілі витрачено 17,1 млн грн, з них за рахунок бюджету громади – 3,5 млн грн;

у І кварталі 2024 року – 4,1 млн грн.

Крім того, Оксана Макарук зазначила, що планується реалізація проєкту «Капітальний ремонт приміщення КНП «Територіальне стомотологічне об’єднання «Міської ради міста Кропивницького», вул. Шевченка,36» у рамках Програми з відновлення України.

Проєкт має на меті створення сучасної стоматологічної клініки з використанням інноваційних технологій та забезпечення її сучасним обладнанням для організації і надання спеціалізованої стоматологічної допомоги дорослому та дитячому населенню, зокрема амбулаторної терапевтичної, хірургічної, ортопедичної із застосуванням сучасних методів профілактики, діагностики та лікування.

Оновлюється лікувально-діагностична база лікувальних закладів. придбано сучасне обладнання У 2023 році придбано на суму 37,6 млн грн, з них за рахунок бюджету громади – 15,0млнгрн; у І кварталі 2024 року – 5,0 млн грн, з них за рахунок бюджету громади – 1,1млн грн.

Зокрема, закуплено: апарат ультразвукової діагностики; аналізатори; цифровий мамограф; реабілітаційне обладнання; стоматологічні установки; кондиціонери для палат тощо.

У 2023 році проведені енергозберігаючі заходи на 4,4 млн грн, з них за рахунок бюджету громади – 2,4 млн грн,

У 2023 році здійснено заходи пожежної безпеки та цивільного захисту1,4млнгрн, з них за рахунок бюджету громади – 0,4 млн грн.

У 7 закладах охорони здоров'я функціонують та обліковуються 6найпростіших укриттів, які приведені у належний санітарно-технічний стан, відповідно до стандартів.

Енергетична стійкість забезпечується за рахунок централізованих постачань М ОЗ України, бюджету громади (0,5млн грн у 2023 році), власних коштів підприємств та за рахунок благодійної допомоги.

У 7 підпорядкованих закладах охорони здоров’я наявні 29 джерел автономного електроживлення (генераторів), з яких 15 – отримано у 2023 році, 2генератора – у 2024 року.

Всі стаціонарні заклади із цілодобовим перебуванням населення повністю забезпечені генераторами

У медичних закладах міста наявні у значній кількості резервуари з технічною та чистою водою.

Оксана Макарук відмітила, що у 2023-2024 продовжується покращення безбар’єрності та інклюзивності закладів охорони здоров'я.

Всі будівлі закладів охорони здоров'я облаштовано 28 пандусами, які приведені до вимог державно-будівельних норм. Крім того обладнанні 23кнопками виклику.

Пасажирськими та вантажними (лікарняними) ліфтами облаштовано 4семиповерхових будівель поліклінік та 3 будівлі стаціонарних закладів (лікарня швидкої медичної допомоги, пологовий будинок та стаціонар № 2 центральної міської лікарні).

У закладах охорони здоров’я облаштовано 39 санітарних кімнат (туалетів, душових кімнат), які пристосовані для потреб осіб з інвалідністю.

Процес повної фізичної адаптації приміщень медичних закладів для переміщення/користування ними особами з інвалідністю та іншими маломобільними групами населення триває.

Інформаційну безбар’єрність у закладах забезпечено шляхом:

укладання договорів на переклад жестової мови (всі заклади);

встановлення табличок Брайля – 89 (Центральна міська лікарня, Поліклінічне об’єднання, Дитяча міська лікарня).

Також, у медичних закладах створено Wi-Fi зони з відкритим доступом для відвідувачів.

Медична допомога населенню у закладах охорони здоров’я комунальної власності міста надається з дотриманням принципу гендерних прав і можливостей. Постійно проводиться навчання медичних працівників з питань гендерної політики, протидії домашньому насильству та торгівлі людьми.

На базі КНП «Лікарня швидкої медичної допомоги» Кропивницької міської ради» відкрито два кабінети безбар'єрного доступу, де надається медична допомога постраждалим від торгівлі людьми, домашнього та сексуального насильства.

Оксана Макарук повідомила, що заклади охорони здоров’я міста продовжують розвиватися, розширювати спектр медичних послуг, покращувати їх якість. Так в останні року у місті активно розвивається система реабілітаційної та психологічної допомоги за напрямками: опорно-рухова, кардіо-респіраторна, психологічна та нейрореабілітація, реабілітація при післятравматичних станах у рамках укладених пакетів з НСЗУ за пакетами медичних послуг «Реабілітаційна допомога дорослим і дітям в стаціонарних умовах» та пакетом медичних послуг «Реабілітаційна допомога дорослим і дітям в амбулаторних умовах».

У двох кластерних лікарнях відкриті стаціонарні відділення:

1)КНП «Центральна міська лікарня» - реабілітаційне відділення на 30ліжок (42,5 штатних посад)

У закладі працює 7 лікарів фізичної та реабілітаційної допомоги, а також 6фізичних терапевтів, 6 ерготерапевтів, 2 логопеда, 3 психолога, 6 асистентів фізичного терапевта, 6 асистентів ерготерапевта, що дає змогу функціонуванню у закладі 6 мультидисциплінарним командам.

2)КНП «Міська лікарня швидкої медичної допомоги» - відділення фізичної та реабілітаційної медицини на 40 ліжок, яке функціонує з 01березня 2024 року (55,25 штатних посад)

У міській лікарні працює 2 мультидисциплінарні реабілітаційні команди, у складі яких працюють 4 лікаря з фізичної та реабілітаційної медицини, 4фізичних терапевта, 2 ерготерапевта, 2 логопеди, 2 клінічних психолога, 5асистенти ерго- та фізичного терапевта.

Одне з найпотужніших амбулаторних відділень реабілітації, яке використовує передові реабілітаційні досягнення, створено у КНП«Поліклінічне об’єднання». Тут зокрема є кабінети лімфопресотерапії, ударно-хвильової терапії, оновлені кабінети фізичних процедур, декомпресії хребта, два зали для фізичної терапії, соляна кімната, кабінет психолога.

З метою забезпечення надання якісної медичної реабілітації та дотримання принципу безбар’єрності у закладах протягом 2021-2023 років оновлено та модернізовано матеріально-технічну базу реабілітаційних відділеньна загальну суму орієнтовно 100 млн грн, зокрема: проведено капітальні ремонти приміщень, придбано реабілітаційне обладнання.

Заклади за напрямком реабілітаційної допомоги забезпечують пацієнтів, у повному обсязі медикаментами, виробами медичного призначення, засобами реабілітації відповідно до вимог НСЗУ.

У реабілітаційних відділеннях надано послуги з реабілітації:

у 2023 році – 5125 пацієнтам, з них 322 військовослужбовці;

у І кварталі 2024 року - 1940 пацієнтам, з них 142 військовослужбовець.

Крім того, у структурі КНП «Дитяча міська лікарня» функціонує відділення відновлювального лікування та реабілітації з кімнатою раннього втручання,розраховане на 40 ліжок, яке надає реабілітаційно-лікувальну діагностичну допомогу дітям від 0 до 18 років з порушенняминеврологічного характеру та опорно-рухового апарату.

Всі заклади первинного рівня надання медичної допомоги Кропивницької міської територіальної громади законтрактовані з Національною службою здоров’я України по пакету № 51 «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги».

Протягом 2023 та 2024 років курс навчання «Ведення поширених психічних розладів на первинному рівні медичної допомоги із використанням керівництва «mhGAP» на платформі «Академія НСЗУ» пройшли 97 лікарів та 120 сестер медичних.

Також, у міських закладах створено «палати героїв»:

·у відділенні гнійної хірургії КНП «Міська лікарня швидкої медичної допомоги» Кропивницької міської ради» облаштована одна «палата героя» для довгострокового перебування поранених захисників України, які перебувають в апалічному стані, проводиться дооснащення палати відповідно до вимог Національної служби здоров'я України.

·у паліативному відділенні стаціонару №1 КНП«Центральна міська лікарня» Кропивницької міської ради». Палата оснащена необхідним медичним обладнанням, виробами медичного призначення та всіма необхідними комунікаціями для надання кваліфікованої паліативної допомоги.

Крім того, Оксана Макарук зазначила, що з початком війни надання медичної допомоги внутрішньо переміщеним особам, як і військовослужбовцям, є одним із пріоритетних. Заклади охорони здоров’я Кропивницької територіальної громади надають внутрішньо переміщеним особам (далі - ВПО) медичну допомогу в повному обсязі, безвідмовно та безоплатно відповідно до специфікації надання медичної допомоги закладів та незалежно від наявності укладеної декларації.

У закладах постійно проводиться робота по вирішенню експертних питань ВПО, зокрема вихід на інвалідність, переогляд інвалідності та ін. розглядалися в 352 випадках, в 14 з них щодо дітей.

За період воєнного стану до закладів охорони здоров’я комунальної власності міста працевлаштовано 37 внутрішньо переміщених осіб.

Надання медичних послуги пільговим категоріям ВПО (забезпечення лікарськими та технічними засобами, лікувальним харчуванням, зубопротезуванням, тощо) здійснюється за рахунок бюджету громади. За 2023 рік за рахунок бюджету громади надано медичних послуг на суму 1млн 023 тис. грн. За І квартал 2024 року на суму 181,7тис. грн.

Особлива увага приділяється соціальній складовій, зокрема забезпечення пільгових категорій населення безоплатними медичними послугами.

23 квітня 2024 року Виконавчий комітет Кропивницької міської ради рішенням № 408 затверджено 7 порядків надання пільгової медичної допомоги, а саме:

Безкоштовні послуги зубопротезування надається таким категоріям населення:

особи з інвалідністю внаслідок війни;

особи, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною;

постраждалі учасники Революції Гідності;

учасники бойових дій;

учасники війни;

члени сімей загиблих (померлих) ветеранів війни;

члени сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України;

ветерани праці;

дружини (чоловіки) померлих жертв нацистських переслідувань, визнаних за життя особами з інвалідністю від загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин, які не одружилися вдруге;

жертви нацистських переслідувань;

особи, які мають особливі трудові заслуги перед Батьківщиною;

громадяни похилого віку;

особи з інвалідністю (на підставі індивідуальної програми реабілітації, якою визначено потребу зубопротезування).

Зазначені категорії та особи, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи (учасники ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, потерпілі від Чорнобильської катастрофи), також можуть звернутися за безкоштовною стоматологічною допомогою.

Для забезпечення пільгових категорій безкоштовними медичними послугами у бюджеті громади на 2024 рік передбачено видатки у сумі 15,0млнгрн.

Заклади охорони здоров'я забезпечуються вакцинами централізовано за рахунок державних постачань через державну установу «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров'я України». Отримані вакцини розподіляються в закладах рівномірно відносно плану щеплень.

Враховуючи напружену епізоотичну ситуацію та відсутність достатніх централізованих поставок вакцини від сказу, винайдено фінансовий ресурс з бюджету громади на закупівлю антирабічної вакцини (321 доз) на суму 176,5тис. грн.

У 2023 році продовжено роботу щодо забезпечення медичних працівників житлом, зокрема виділено службове житло – 5 сім’ям лікарів.

У минулому році за рахунок бюджетних коштів проведено капітальний ремонт частини приміщення поліклінічного відділення № 3 Поліклінічного об’єднання (сел. Нове, вул.Металургів, 25а) під розміщення медичного гуртожитку, у першу чергу для внутрішньо переміщених осіб.

Загалом гуртожиток розрахований на 12 квартир, з яких 9 – двокімнатних та 3 – однокімнатні.

Всі 7 закладів охорони здоров'я уклали договори на 2024 рік з Національною службою здоров'я України на 26 пакетів медичних послуг.