Телефон МОЗ «гарячої лінії» 0 800 505 201 |Телефони реєстратур
 
» » Медична допомога внутрішньо переміщеним особам

Медична допомога внутрішньо переміщеним особам

Медична допомога внутрішньо переміщеним особамВсі заклади охорони здоров'я комунальної власності міста безвідмовно надають всю необхідну медичну допомогу внутрішньо переміщеним особам. Сімейні лікарі укладають декларації на медичне обслуговування, забезпечують проведення профілактичних оглядів та необхідних щеплень, у закладах другого рівня надається спеціалізована амбулаторна та стаціонарна медична допомога безкоштовно в рамках укладених договорів з Національною Службою Здоров'я України.

За весь час російської агресії за медичною допомогою зафіксовано 16835 звернень серед ВПО, серед яких 11958 від дорослих та 4877 з дітьми, в тому числі 9752 звернення жінок, 7081 – чоловіків. Більше звернень за амбулаторною медичною допомогою на всіх рівнях.

Підписано 2609 декларацій на медичне обслуговування на первинній ланці, в тому числі 1547 дорослих та 1062 дитини. Звернень до сімейних лікарів на первинному рівні – 7169, на вторинному – 8893. На теперішній час профілактичний огляд пройшли 5643 особи із числа внутрішньо переміщених осіб, в т.ч. 2378 дітей. У всіх амбулаторіях загальної практики-сімейної медицини складені графіки проходження профілактичних медичних оглядів для ВПО, які проживають у місцях масового розміщення. Туди також виїжджають мобільні бригади медиків для проведення вакцинації від СОVID-19. Зроблено 1077 щеплень.

Вирішуються також експертні питання, зокрема вихід на інвалідність та переогляд інвалідності, видача довідок щодо потреби в догляді розглядалися у 187 випадках.

Стаціонарну допомогу в закладах охорони здоров'я комунальної власності міста отримали 1642 особи, в тому числі 147 жінок з приводу пологів, та 286 осіб отримали оперативне лікування у мовах міської лікарні швидкої медичної допомоги.

Під час проходження лікування ВПО також мають змогу отримати якісну психологічну допомогу як в рамках паліативного пакету послуг на амбулаторному рівні (14 осіб), так і в стаціонарі – 336 осіб, в тому числі 50 дітей.

Медичні працівники міського пологового будинку пройшли тренінги щодо надання медичної допомоги особам, постраждалим від сексуального насильства, що є особливо актуальним для ВПО, які евакуювалися з окупованих в результаті російської військової агресії територій. У закладі працює цілодобова гаряча телефонна лінія. На теперішній час звернень з цього приводу не було. За сприяння БФ «Здоров'я жінки і планування сім’ї» та підтримки Фонду ООН в галузі народонаселення та партнерства із захисту прав людей з інвалідністю у пологовому будинку також відкрито кабінет безбар’єрного доступу для пацієнтів, які постраждали від гендерно обумовленого та сексуального насильства. За короткий період роботи прийнято близько 30 пацієнток.

У дитячій міській лікарні за підтримки фонду ЮНІСЕФ відкрито дитячу точку «Спільно», де надаються послуги психо-соціальної підтримки дошкільної та неформальної освіти. Діяльність фахівців точки у складі мультидисциплінарної команди (психолог, педіатр, соціальний працівник) за участі медичних працівників відділення відновного лікування та реабілітації з кімнатою раннього втручання спрямована на виявлення та своєчасне реагування на потреби сімей з дітьми, які опинилися або мають ризик опинитися у складних життєвих обставинах. Цільова аудиторія:

сім’ї з дітьми, які перебувають у складних життєвих обставинах;

сім’ї, де є діти з інвалідністю;

багатодітні сім’ї;

сім’ї з постраждалих громад;

діти й матері, які постраждали від насильства.

Окрім медиків залучаються фахівці суміжних галузей (соціального захисту, гуманітарного забезпечення).

Точка покликана об’єднувати організації, які працюють у сфері захисту дитинства, а також дотичні до роботи з батьками та до формування поведінкових змін у суспільстві – протидії стереотипізації, дискримінації, поширенню практики вакцинації, підтримки грудного вигодовування. На теперішній час психоемоційну підтримку надано 182 ВПО, на кейс менеджмент взято 2 родини ВПО, до програми «Мама і війна залучено 12 жінок. Лікарем точки було надано 296 консультацій та здійснено 13 перенаправлень сімей з дітьми до спеціалістів вузького профілю.

Стоматологічну різнопланову медичну допомогу отримало 1636 осіб, в тому числі 662 дитини. У рамках амбулаторної допомоги ВПО також отримують пільгове медичне забезпечення та ліки по реімбурсації в рамках урядової програми «Доступні ліки». На теперішній час послугами скористалося 347 осіб.

Дана категорія населення своєчасно отримує послуги з імунопрофілактики. Зроблено 2369 профілактичних щеплень від керованих інфекцій. Проводиться постійна робота з батьками дітей щодо прихильності до вакцинації та зменшення кількості відмов.

Варто також відмітити, що дана категорія населення своєчасно та безперервно отримує життєво необхідні послуги нирковозамісної терапії – на амбулаторному гемодіалізі в умовах КНП «Поліклінічне об’єднання» перебуває 3 особи.

Надання медичної допомоги ВПО перебуває на постійному контролі управління охорони здоров'я та керівників закладів охорони здоров'я комунальної власності міста, є предметом розгляду оперативних нарад у начальника управління та колегій управління охорони здоров'я Кропивницької міської ради.