Телефон МОЗ «гарячої лінії» 0 800 505 201 |Телефони реєстратур
 
» » Всесвітній день боротьби зі СНІДом: корисні посилання для кожного

Всесвітній день боротьби зі СНІДом: корисні посилання для кожного

Всесвітній день боротьби зі СНІДом: корисні посилання для кожного1 грудня відзначається Всесвітній день боротьби зі СНІДом. Україна сьогодні посідає одне з перших місць серед країн європейського регіону за кількістю ВІЛ-позитивних осіб. Згідно зданими Центру громадського здоров’я МОЗ України, кожна третя ВІЛ-позитивна людина досі або не знає свій ВІЛ-статус, або залишається поза межами медичного нагляду і, відповідно, не отримує лікування (АРВ-терапію). За оціночними даними, на початок 2020 року в Україні проживає 251 168 людей в ВІЛ.

Основним шляхомпередачі ВІЛ залишається статевий— 71% гетеросексуальний контакт, 3% гомосексуальний (серед вперше зареєстрованих у 2019 році). За оцінкою, у 2019 році, ВІЛ інфікувалися 13 тисяч людей, з яких близько 64% припадає на чоловіче населення. Найбільший темп приросту зареєстрований у Кіровоградській та Херсонській областях.

Як вберегти себе від інфікування?

Вчасне діагностування ВІЛ-статусу та початок лікування — гарантує довге повноцінне життя. Тестування на ВІЛ в Україні є безкоштовним.Швидкий тест на ВІЛ можна пройти у свого сімейного лікаря. Також швидке тестування пропонують і регіональні відділення БО «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД», яка є однією з провідних організацій, які працюють в напрямку профілактики поширених захворювань в Україні.

Окрім того, можна безкоштовно замовити оральний тест на ВІЛ додому чи знайти найближчий до вас пункт тестування, можна, скориставшись опцією "Хочу обстежитись” на сайті «Про здоров’я».

Де прочитати більше?

До речі, на цьому ж сайті ви знайдете максимум доступної і зрозумілої інформації про профілактику і лікування ВІЛ/СНІД.

Інформований – значить озброєний. Пройдіть розроблений нами тест «Чи знаєте ви як уберегтися від ВІЛ/СНІД?» і дізнавайтеся які знання про ВІЛ/СНІД вам варто оновити чи здобути.