Телефон МОЗ «гарячої лінії» 0 800 505 201 |Телефони реєстратур
 
» » Що робити керівнику організації, якщо хтось в офісі захворів на COVID-19

Що робити керівнику організації, якщо хтось в офісі захворів на COVID-19

Що робити керівнику організації, якщо хтось в офісі захворів на COVID-19Керівник організації, де виявили хворого працівника COVID-19, повинен звернутися в територіальний лабораторний центр. Про це в інтерв'ю Радіо НВ роз`яснив головний санлікар країни Віктор Ляшко.

"Там (лабораторному центрі,–ред.) є закріплений за даною територією епідеміолог, який проводить епідеміологічне розслідування. Він відкриває і закриває вогнище і рекомендує, кому з контактних треба йти на самоізоляцію, а кому–ні",–зазначив Ляшко, уточнивши, що це залежить від часу контакту з хворим.

За його словами, якщо після звернення немає ніяких дій щодо виявлення контактних, то необхідно телефонувати на гарячі лінії департаменту охорони здоров'я з COVID-19 (278-41-91) і МОЗ (0800505201).

Що робити керівнику організації, якщо хтось в офісі захворів на COVID-19 

У той же час сам хворий на коронавірус, зазначає Віктор Ляшко, повинен відразу звернутися до свого сімейного лікаря, який оцінить його стан та визначить подальший план дій і лікування.

Нагадаємо, на початку вересня було оновлено механізм надання допомоги пацієнту з підозрою на COVID-19. Новим алгоритмом передбачено, що при появі симптомів COVID-19 у пацієнта сімейний лікар зобов'язаний діяти за затвердженим МОЗ алгоритмом та прийняти рішення про подальше лікування хворого.Сам же пацієнт повинен сповістити сімейного лікаря про симптоми телефоном, а не навідуватися в амбулаторію самостійно.

Першим етапом є звернення до свого сімейного лікаря. Після чого той проконсультує телефоном, вирішить чи необхідна госпіталізація та за необхідності приїде до пацієнта.

Далі можливий виклик мобільної бригади, що візьме у хворого зразки для тесту на коронавірус. Після отримання результатів тесту, у разі підтвердження COVID-19, передбачено надання медичної допомоги зараженому.

Зазначається, що у випадках, коли хвора людина не має свого сімейного лікаря (не підписувала декларацію з відповідним спеціалістом), можна звернутися за допомогою зателефонувавши на обласну гарячу лінію з питань коронавірусу.

РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО ПРОФІЛАКТИКИ COVID-19 ТИМ, ХТО ПРАЦЮЄ В ОФІСАХ, УСТАНОВАХ, ПІДПРИЄМСТВАХ:

  • вітайтеся з колегами безконтактно;
  • мийте руки до входу в кабінет або приміщення. Не торкайтеся чистими руками перил, ручек дверей тощо;
  • регулярно дезінфікуйте поверхні в тих місцях, де ви знаходитесь, та поверхні приладів та пристроїв, на яких працюєте (наприклад, це можуть бути дверні ручки, поручні, столи, підвіконня, клавіатура, смартфон, пульт управління, касовий апарат тощо);
  • регулярно провітрюйте приміщення;
  • максимально використовуйте онлайн-ресурси для проведення нарад, конференцій та ін.
  • не проводьте зборів колективів;
  • якщо працюєте з людьми, подбайте про власний захист та тримайте дистанцію;
  • подбайте про безпечний прийом їжі на роботі;

якщо захворіли ви або члени вашої родини, залишайтесь вдома.

 

Додамо, що головний санітарний лікар України постановою від 09.05.2020 р. № 16 затвердив рекомендації щодо організації протиепідемічних заходів при здійсненні дозволених видів діяльності, які передбачають приймання відвідувачів у офісних приміщеннях в період карантину у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19). Переглянути рекомендації можна тут.

Що робити керівнику організації, якщо хтось в офісі захворів на COVID-19