Телефон МОЗ «гарячої лінії» 0 800 505 201 |Телефони реєстратур
 
» Матеріали за 22.08.2024
Сортувати новини за: датою новин | популярністю | відвідуваністю | коментарям | абеткою

МОЗ України спростило медогляд дітей перед школою

МОЗ України спростило медогляд дітей перед школоюМіністерство охорони здоров’я затвердило єдину форму медичної довідки, яку видає сімейний лікар для зарахування дитини до закладів освіти всіх рівнів.

Наразі немає потреби проходити огляд у декількох лікарів, займати черги та отримувати довідки різної форми. Для вступу дитини до будь-якого закладу освіти видається уніфікована довідка № 086/о «Медична довідка (витяг з медичної картки амбулаторного хворого)». До неї вноситься уся інформація про проведені обовʼязкові щеплення згідно з Національним календарем профілактичних щеплень.

Обстеження дитини сімейним лікарем враховує всі базові вимоги для зарахування її до дитячого садочка та школи. Огляд включає збір анамнезу, повне фізикальне обстеження, перевірку наявності ознак гострої хвороби або хронічних станів, а також вимір зросту та маси тіла, дослідження гостроти зору, слуху (шепітна мова), постави та плантографії, інші обстеження. Лише у разі виявлення відхилень чи хвороб сімейний лікар направляє дитину до лікаря-спеціаліста.

Обов’язково перед садочком та школою дитину оглядає лікар-стоматолог.

Медичні довідки, видані до 1 жовтня 2023 року, вважаються дійсними протягом року.

В Україні виявили новий субваріант коронавірусу Omicron – FLiRT

В Україні виявили новий субваріант коронавірусу Omicron – FLiRTЗа інформацією Міністерства охорони здоров’я наразі територією України циркулює 10 штамів вірусу SARS-CoV-2 — це різні субваріанти штаму Omicron. Виокремити випадки субваріанту, який називають FLiRT, в Україні вдалося під час секвенування у Національній референс-лабораторії Центру громадського здоров’я МОЗ України. Це спеціальне лабораторне дослідження, яке дозволяє генетично розшифрувати вірус та виявити, які мутації відбулися у його геномі.

За словами головного санітарного лікаря Ігоря Кузіна загальні симптоми штаму на початку захворюваності такі ж, як і за інших варіантів COVID-19: нежить, підвищена температура, кашель, головний біль, втома, болі в м’язах або тілі. Про поширення нового субваріанту FLiRT у світі заявили у грудні 2023 року. Найбільше випадків виявили в Австралії. Влітку 2024 року центри з контролю та профілактики захворювань США (CDC) відзначили, що цей варіант виявили у понад 28% випадків COVID-19 у США. Зростання кількості випадків очікують наприкінці літа та в осінні місяці​.