Отруєння грибами
Отруєння
грибами відноситься до біологічних отруєнь, його можуть викликати власне
отруйні гриби (бліда поганка, мухомори, несправжні опеньки, дощовики), та
умовно їстівні гриби, що виділяють молочний сік ( дощовики, чорнильний гриб,
сморчки, строчки та інші), внаслідок невмілої чи неправильної кулінарної
обробки, а також їстівні гриби, отримавши назву «мутанти» (накоплення у міцелії
ядовитих речовин, що надають грибам якісно нових властивостей, у тому числі
шкідливих для людини продуктів розпаду білків у старих плотових тілах, а також
продуктів життєдіяльності комах та черв’яків ).
Гриби
відносяться до важкоперетравлюваних у кишківнику продуктів. Не рекомендується
їсти гриби вагітним та жінкам, які кормлять груддю. Протипоказані також дітям
до 8 років ( незалежно від способу та часу готування ).
У
Кіровоградській області та місті Кіровограді щорічно реєструється понад 20
випадків отруєнь грибами, пік яких приходиться на кінець літа, 70 – 80 % від
них отруєння блідою поганкою.
Перебіг
гострих отруєнь грибами набагато важчий інших харчових отруєнь. Основна причина
цих отруєнь – низький рівень знань населення про їстівні та неїстівні гриби.
Слід пам’ятати, що діти та люди пенсійного віку переносять отруєння грибами
найбільш важко.
Виділяють
отруєння грибами з коротким інкубаційним періодом (менше 3 годин ), при яких
швидко розвивається нейротоксична дія, подразнююча дія на шлунково – кишковий
тракт. Ці отруєння викликають мухомори, несправжні опеньки, несправжні
шампіньйони, сатанинський гриб, чорнильний гриб.
Отруєння
чорнильним грибом розвивається тільки у тому випадку, якщо наряду з грибом
вживали алкогольні напої (антабусний ефект). Клінічні прояви починаються через
2 – 3 години, ще через 1 – 2 години симптоми отруєння прогресують. При
повторному вживанні алкоголю можливий рецидив отруєння. Перебіг всіх описаних
отруєнь грибами з коротким інкубаційним періодом, як правило, не важкий.
Летальність складає 1 %.
До отруєнь з
тривалим інкубаційним періодом (більше 3 годин) відносять отруєння строчками,
сморчками та блідою поганкою. Летальність при цьому отруєнні досягає 50 %.
Бліду
поганку нерідко плутають з сироїжкою, що приводить до тяжких отруєнь. Бліда
поганка і близькі до неї види ядовитих грибів вміщують надзвичайно токсичні
сполуки. Для розвитку важкої інтоксикації достатньо з’їсти маленьку частинку
гриба. Токсини, всмоктуючись у шлунково – кишковому тракті, у значній кількості
накопичуються у печінці ( до 60 % ) і нирках ( до 3 % ). Інкубаційний період
від 6 годин до 3 діб, токсини циркулюють у крові не більше 48 годин. Тривала та
відтермінована дія токсичних речовин, що містяться у блідій поганці, викликають
поступово наростаючу клінічну симптоматику з порушеннями функцій різних органів
та систем організму. Потягом 2 – 3 діб з часу отруєння зміни у стані хворого
непередбачувані. Розвиваються розлади роботи шлунково – кишкового тракту
(блювота, діарея, дегідратація, дизелектролітемія), які продовжуються до 3
доби. Потім може наступити "світлий» проміжок, але частіше зразу настає
фаза ураження паренхіматозних органів – розвивається токсичний гепатит (
безжовтушна форма ), підвищуються рівні трансаміназ (перевищення значення 1500
мг% вважається поганою прогностичною ознакою), печінкова кома, може розвинутись
порушення згортання крові (ДВЗ – синдром). У разі поліпшення стану період
відновлення тривалий – 2 - 5 місяців. У 20 % випадків після отруєння настає
хронізація процесу (хронічний токсичний гепатит). При отруєнні блідою поганкою
та її різновидами пізно розпочате лікування (на 2 – 5 добу) у більшості
випадків виявляється безрезультатним. Летальність при цих отруєннях висока – 50
– 75 %.
При вживанні дикорослих грибів
пам’ятайте, що деякі з них можна їсти тільки раз у житті!