Телефон МОЗ «гарячої лінії» 0 800 505 201 |Телефони реєстратур
 
» » 11 червня – Всесвітній день боротьби з раком передміхурової залози.

11 червня – Всесвітній день боротьби з раком передміхурової залози.

11 червня – Всесвітній  день боротьби з раком передміхурової залози.За інформацією Національної служби здоров’я України, наразі точно не встановлено, що спричиняє рак передміхурової залози (простати). Але є низка факторів, яка може збільшити ризик розвитку цього захворювання. Серед них:

· Вік. Приблизно 60% випадків раку передміхурової залози діагностують у чоловіків віком понад 65 років.

· Сімейна історія хвороби. Якщо у сім'ї батько чи брат хворіли на рак простати до 60 років, це збільшує ризик розвитку онкологічної хвороби.

· Зайва вага та ожиріння. Дослідження свідчать, що може бути зв'язок між ожирінням та раком простати, а збалансоване харчування та регулярні фізичні вправи можуть знизити ризик розвитку хвороби.

· Харчування. Раціон з високим вмістом овочів, фруктів та бобових, таких як квасоля та горох, може знизити ризик розвитку раку простати.

· Відсутність фізичних вправ та малорухливий спосіб життя. Ймовірність розвитку раку знижується у людей, які ведуть активний спосіб життя.

Докладніше про фактори ризику можна почитати тут: https://cutt.ly/1eoroAsk.

Якщо ви або ваші рідні перебуваєте в групі ризику, рекомендуємо звернутися до свого сімейного лікаря чи терапевта. Також сигналом для звернення до свого сімейного лікаря є будь-які проблеми з сечовипусканням, біль у спині, стегні або тазі.

Але радимо не чекати появи симптомів і проходити щорічне обстеження. Бажано це робити з 50 років — тим чоловікам, які не мають сімейної історії раку, та з 45 років — тим, хто її має.

Сімейний лікар або терапевт призначить аналіз крові на ПСА (простат-специфічний антиген), він безоплатний. Це одне зі скринінгових досліджень для виявлення раку простати. І один із кроків, який допомагає лікарю визначити подальшу стратегію для діагностики.

Зверніть увагу, що високий рівень ПСА також може бути ознакою іншого захворювання, яке не є раком (збільшена простата, простатит, інфекції сечовивідних шляхів). Тому після ПСА лікар може призначити додаткові обстеження чи консультацію лікаря-спеціаліста.

Один із спеціалістів, до якого сімейний лікар може видати направлення, це — уролог. Консультація за направленням безоплатна в тих медзакладах, які мають договір із Національною службою здоров’я за пакетом «Профілактика, діагностика, спостереження та лікування в амбулаторних умовах».

За необхідності уролог скерує на додаткові обстеження, такі як біопсія, ректальне цифрове дослідження, УЗД простати. А в разі виявлення новоутворення порекомендує або активне спостереження, або медикаментозну терапію, або хірургічне втручання чи променеву терапію. Для пацієнтів, які мають електронне направлення, всі ці послуги є безоплатними.

Нагадуємо, раннє виявлення та своєчасний початок лікування раку підвищує шанси на успіх. Бережіть себе та своїх близьких!