Телефон МОЗ «гарячої лінії» 0 800 505 201 |Телефони реєстратур
 
» » Всесвітній день боротьби з ВІЛ/СНІДом

Всесвітній день боротьби з ВІЛ/СНІДом

Всесвітній день боротьби з ВІЛ/СНІДомЩорічно в Україні та світі відзначають Всесвітній день боротьби з ВІЛ/СНІДом.

За офіційними даними МОЗ України з 1981 року, який вважають початком глобальної епідемії ВІЛ/СНІДу, людство навчилося ефективно запобігати зараженню та винайшло ліки, які дозволяють ВІЛ-інфікованим жити повноцінним життям. Але люди й далі продовжують заражатися і помирати від цієї хвороби.

Саме відсутність звички регулярного тестування на ВІЛ і є основною проблемою в подоланні цієї хвороби. Адже позитивний тест на ВІЛ сьогодні не є вироком. Існує надійний спосіб тримати вірус під контролем за допомогою ліків. Це – антиретровірусна терапія (АРВ-терапія), завдяки якій ВІЛ-інфіковані можуть жити довге й повноцінне життя, народжувати здорових дітей і не поширювати вірус серед інших.

Антиретровірусна терапія є безоплатною – ліки можна отримати в закладах охорони здоров’я своєї громади. Головне – знати про свій ВІЛ-статус, аби вчасно почати терапію і запобігти розвитку СНІДу та передачі вірусу іншим.

Небезпека цієї хвороби полягає в тому, що протягом перших тижнів, місяців чи навіть років ВІЛ не має жодних симптомів. Тим часом вірус поволі руйнує імунну систему людини, а та – передає вірус далі. Якщо людина вчасно не виявить вірус і не розпочне лікування, у неї розвинеться СНІД, безповоротний стан, коли імунна система настільки ослаблена, що не може побороти найпростіші інфекції, і внаслідок якоїсь із них людина зрештою помирає.

Пам’ятайте, що зараженню ВІЛ запобігають презервативи, гумові рукавички та медичні окуляри, користування стерильними хірургічними інструментами та одноразовими голками. Якщо жінка отримує АРВ-терапію під час вагітності і грудного вигодовування, ризик передачі ВІЛ від неї до дитини не перевищує 1%. Також ефективними способами профілактики є приймання за призначенням лікаря засобів доконтактної (PrEP) і постконтактної профілактики (PEP).

Крім того, усім людям важливо регулярно проходити тестування на ВІЛ. Воно є безоплатним. Пройти тестування можна у сімейного лікаря, в кабінеті довіри, у медзакладах або мобільних пунктах для тестування. За інформацією МОЗ знайти зручну локацію можна за допомогою чат-ботуТЕСТПоруч. Також тестування на ВІЛ та гепатити щоразу проводять під час донації крові.

Станом на 01.12.2023 року по м. Кропивницькому встановлено 661 випадок ВІЛ-інфекції, з них 308 випадків СНІДу. АРВ-терапію отримують 653 особи.

Пройдіть тестування на ВІЛ! Знати свій статус – це відповідально щодо свого здоров’я і здоров’я ваших близьких. ВІЛ стосується кожного.