Телефон МОЗ «гарячої лінії» 0 800 505 201 |Телефони реєстратур
 
» » Міський позаштатний інфекціоніст: Людина з ВІЛ-позитивним статусом живе повноцінним життям

Міський позаштатний інфекціоніст: Людина з ВІЛ-позитивним статусом живе повноцінним життям

Міський позаштатний інфекціоніст: Людина з ВІЛ-позитивним статусом живе повноцінним життямЗнати свій ВІЛ-статус – це вимога сучасного життя, адже ВІЛ-інфекція не болить. Людина тривало, до 10 років, а іноді і більше, може бути інфікованою вірусом імунодефіциту і не мати майже ніяких проявів цього захворювання. Більше про це захворювання у цьому матеріалі розказує Ірина Панченко, міський позаштатний інфекціоніст.

Є лише 3 шляхи передачі ВІЛ:

· статевий (гомо- та гетеро сексуальні стосунки без використання бар’єрних методів контрацепції);

· парентеральний (тобто через кров, при використанні інструментів забруднених кров’ю, наприклад при вживанні ін’єкційних наркотичних препаратів);

· від матері до дитини (через плаценту, в пологах та під час грудного вигодовування, якщо мама інфікована та не приймає антиретровірусні препарати).

«ВІЛ не передається при обіймах, поцілунках, рукостисканні, при спільному використанні посуду, рушників та користуванні громадськими вбиральнями, тощо», - наголошує Ірина Панченко.

Щоб дізнатись про свій ВІЛ-статус необхідно здати аналіз крові, звернувшись до свого сімейного лікаря або в кабінет «Довіра», які розташовані в нашому місті за адресою КОЦПБС, вул. Комарова, буд. 1 та поліклінічне відділення № 5, вул. Космонавта Попова, буд 9б. Цей аналіз є безкоштовним. Якщо ж ВІЛ виявлено – пацієнту призначаються лікування, яке також є безкоштовним.

«Людина з ВІЛ-позитивним статусом, яка постійно приймає антиретровірусні препарати живе повноцінним життям, може створювати сім’ю та народжувати здорових дітей», - додає лікарка.

Цими днями, 28 та 29 листопада, у приміщенні Центру надання адміністративних послуг, що знаходиться на першому поверсі будівлі Міської ради м. Кропивницького з 10 години до 14 години, проводиться конфіденційне тестування на ВІЛ з використанням швидких тестів. Кожен бажаючий може безкоштовно дізнатись свій ВІЛ-статус через 15 хвилин. Цей захід присвячений Дню боротьби з ВІЛ, який відзначається у всьому світі 1 грудня.

Не пропустіть можливість дізнатись свій ВІЛ-статус.