Телефон МОЗ «гарячої лінії» 0 800 505 201 |Телефони реєстратур
 
» » Які медичні послуги в Кропивницькому можна отримати безоплатно: перелік

Які медичні послуги в Кропивницькому можна отримати безоплатно: перелік

Які медичні послуги в Кропивницькому можна отримати безоплатно: перелікБільшість важливих медичних послуг, що нині надають заклади охорони здоров’я Кропивницького, оплачуються державою і надаються безоплатно відповідно до Державної програми медичних гарантій. Мова про первинну допомогу, спеціалізовану допомогу, високоспеціалізовану допомогу, екстрену допомогу, паліативну допомогу, реабілітацію, медичну допомога у зв'язку з вагітністю та пологами, а також вакцинацію від COVID-19.

Нині всі 11 закладів охорони здоров’я міста уклали договори з Національною службою здоров’я України на 21 пакет медичних послуг. Розмір фінансування, що отримують від НСЗУ заклади, у порівнянні з минулим роком зросло на третину – з 411,1 млн грн до 528,7 млн грн.

ПЕРВИННА МЕДИЧНА ДОПОМОГА

У Кропивницькому надається трьома закладами - Центром первинної медико-санітарної допомоги № 1, Центром первинної медико-санітарної допомоги № 2, Амбулаторією загальної практики – сімейної медицини.

У цих закладах кожен може отримати такі безоплатні послуги, як: динамічне спостереження за станом здоров’я, діагностика та лікування найбільш поширених хвороб, травм, отруєнь патологічних, фізіологічних (під час вагітності) станів, вакцинація дітей і дорослих за Національним календарем щеплень, надання консультацій (наприклад, щодо дієти, здорового способу життя тощо), ведення неускладненої вагітності, направлення до вузьких спеціалістів, надання окремих послуг паліативної допомоги пацієнтам, рецепти на ліки, зокрема за програмою «Доступні ліки», аналізи та швидкі тести.

Обов'язковою умовою для отримання первинної медичної допомоги є наявність декларації з сімейним лікарем. Нині в Кропивницькому усі лікарі закладів комунальної власності міста набрали ліміт декларацій (терапевт- 2000 декларацій, сімейний лікар – 1800 декларацій, педіатр – 900 декларацій). Водночас у місті є приватні заклади та ФОПи, які працюють із НСЗУ та пацієнтами на таких же умовах, як і комунальні заклади.

МЕДИЧНІ ПОСЛУГИ ВТОРИННОЇ ЛАНКИ

Медичні послуги на вторинній ланці надаються як стаціонарними закладами міста, так і поліклінічними. Пацієнт їх може отримати безкоштовно лише за електронним направленням від сімейного лікаря незалежно від місця проживання та прописки.

Направлення не потрібне при зверненні до таких фахівців:

·гінеколога, у тому числі дитячого та підліткового;

·психіатра, в тому числі дитячого та підліткового;

·нарколога;

·стоматолога;

·фтизіатра, зокрема і дитячого;

·педіатра;

·лікаря, у якого під наглядом перебуває пацієнт із хронічними захворюваннями.

Фінансування практично усіх послуг на вторинній ланці у порівнянні з 2020 роком зросло. Виключеннями стали на медичну допомога при гострому мозковому інсульті, що пов’язано зі зменшенням розміру тарифу, який оплачує НСЗУ закладам, а також на надання неонатальної допомоги, що пов’язано зі зменшенням кількості випадків передчасно народжених немовлят та неонатальних патологій.

*Тарифи на слайдах нижче – це суми коштів, які оплачує закладам НСЗУ надані пацієнтам послуги. Послуги, що не оплачуються згідно підписаних із НСЗУ пакетів і надаються закладами платно, за чітко затвердженими тарифами, з якими можна ознайомитися безпосередньо у медичних закладах.

 

Які медичні послуги в Кропивницькому можна отримати безоплатно: перелікЯкі медичні послуги в Кропивницькому можна отримати безоплатно: перелікЯкі медичні послуги в Кропивницькому можна отримати безоплатно: перелікЯкі медичні послуги в Кропивницькому можна отримати безоплатно: перелікЯкі медичні послуги в Кропивницькому можна отримати безоплатно: перелікЯкі медичні послуги в Кропивницькому можна отримати безоплатно: перелікЯкі медичні послуги в Кропивницькому можна отримати безоплатно: перелікЯкі медичні послуги в Кропивницькому можна отримати безоплатно: перелікЯкі медичні послуги в Кропивницькому можна отримати безоплатно: перелік


НАДАННЯ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ ХВОРИМ НА COVID-19

Вакцинація населення від коронавірусу та надання стаціонарної допомоги хворим на COVID-19 нині фінансуються Нацслужбою здоров'я України за окремим пакетом послуг. У Кропивницькому опорним закладом для госпіталізації хворих із підозрою на коронавірус чи підтвердженим вірусом визначено Центральну міську лікарню. Тут безоплатно пацієнти можуть отримати такі послуги, як: лабораторні та інструментальні дослідження, меддопомога відповідно до галузевих стандартів, киснева підтримка, інтенсивна терапія та підключення до ШВЛ за необхідністю, медикаментозна терапіята знеболення за потреби, консультації лікарів інших спеціальностей.

Послуги з вакцинації населення нині надають заклади первинної ланки.

Які медичні послуги в Кропивницькому можна отримати безоплатно: перелік

 

Закладами міста постійно проводиться робота по удосконаленню лікувально-діагностичної бази, що дає можливість не тільки покращувати якість надання медичних послуг пацієнтам, а й розширювати спектр безоплатних послуг. Так, протягом 2020-2021 роки закладами охорони здоров’я за рахунок коштів НСЗУ придбано обладнання на загальну суму 31,0 млн грн, зокрема:

·рентгенапарат (поліклінічне об’єднання) – 6,2 млн грн

·два УЗД-апарати (дитяча поліклініка, поліклінічне об'єднання) – 2,4 млн грн

·відеоендоскопічна система для бронхоскопії (лікарня швидкої медичної допомоги) –2,4 млн грн

Системна робота щодо зміцнення матеріально-технічної бази закладів охорони здоров’я міста постійно продовжується та перебуває під посиленим контролем міської влади.