Телефон МОЗ «гарячої лінії» 0 800 505 201 |Телефони реєстратур
 
» » Другий етап реформи - в дії: про що варто пам’ятати

Другий етап реформи - в дії: про що варто пам’ятати

Другий етап реформи - в дії: про що варто пам’ятати1 квітня в Україні стартував другий етап реформування української системи охорони здоров’я. Він полягає у зміні принципів надання послуг медичної допомоги на вторинній і третинній ланці. Усі зміни стосуються роботи вузьких спеціалістів в амбулаторіях, стаціонарних закладах, спеціалізованих закладах, як-то пологовий будинок чи стоматологічна поліклініка. За новими правилами почали працювати і медичні заклади у Кропивницькому. Вони отримали відповідні обсяги коштів від Національної служби здоров’я України і тепер матимуть прямі стосунки з нею відповідно до укладених контрактів.

Що змінилось в системі?

В Україні запроваджено Програму медичних гарантій – перелік медичних послуг, які держава гарантує пацієнту. Відповідно до неї, кожен лікувальний заклад вторинної та третинної ланки має чіткий перелік безкоштовних (профінансованих державою) та платних послуг. Фінансування закладів цих ланок, як і первинки, тепер відбуватиметься за принципом «гроші ходять за пацієнтом» - заклади отримуватимуть фінанси за кожну надану послугу пацієнту.

Нагадаємо, загалом Програма медичних гарантій включає: хірургічну допомогу, проведення операцій, гінекологію, нейрохірургію, онкологію, пологи, в тому числі недоношених дітей, інсульт, інфаркт. Крім того, окремим пакетом надається безкоштовна діагностика та хіміотерапевтичне і радіологічне лікування онкологічних захворювань, діагностика та лікування туберкульозу, діагностика та лікування імунодефіциту. Державою також виділяє окремі кошти на паліатив (мобільний та стаціонарний) та медичну реабілітацію.

Варто наголосити, що пакет медичних послуг, які оплачуватимуться тепер державою, не покриватиме лікування пацієнтів дороговартісними препаратами. Нині усі закупівлі медикаментів здійснюютьсявідповідно до затвердженого Кабміном Національного переліку лікарських засобів. Відтак якщо для лікування пацієнтові потрібні будуть препарати, що відсутні у Нацпереліку, йому доведеться їх купити самостійно.

Як зміни торкнулись медичних закладів Кропивницького?

У Кропивницькому цей етап трансформації торкнувся 8 закладів охорони здоров’я, які надають спеціалізовану допомогу. Ще торік вони перейшли у формат роботи некомерційних комунальних підприємств (НКП), тепер отримуватимуть фінансування від НСЗУ, міського бюджету та від пацієнтів. Мова про такі НКП: Центральна міська лікарня, Міська лікарня швидкої медичної допомоги, Дитяча міська лікарня, Міська лікарня № 2 ім. Св. Анни, Міський пологовий будинок із функціями перинатального центру ІІ рівня, Клінічна дитяча міська поліклініка, Поліклінічне об’єднання, Територіальне стоматологічне об’єднання. Усі заклади були вчасно підготовлені до старту нового етапу трансформації системи: усі мають контракти з НСЗУ, за кошти міського бюджету Кропивницького забезпечені необхідною комп’ютерною та оргтехнікою, мають підключення до інтернету та діючі інформаційні системи. Наразі завершуються доопрацювання роботи інформаційних систем, налагодження безперебійної їх роботи на ланках сімейної медицини та спеціалізованої допомоги.

Перетворившись у некомерційні комунальні підприємства медичні заклади тепер самостійно формують тарифи на послуги, які не внесені до пакету медичних гарантій. Нині кожен заклад другої і третьої ланок у Кропивницькому має чітко встановлений перелік послуг, які оплачуватимуться НСЗУ. На решту послуг, які надаватимуть заклади пацієнтам, встановлюються тарифи. Їх обраховують заклади самостійно, однак повноваження проаналізувати їх обґрунтованість та затвердити може тільки Виконавчий комітет Міської ради Кропивницького. Для прикладу, держава гарантує, що оплатить пологовому будинку пологи породіллі, водночас операція штучного переривання вагітності здійснюватиметься закладом за встановленим тарифом, адже не входить до Програми медичних гарантій. Увесь перелік платних і безоплатних послуг пацієнт може дізнатися у закладі, де проходить лікування. Усі тарифи мають бути публічними й доступними для ознайомлення хворими.

Що потрібно пам’ятати пацієнту?

Тепер у системі охорони здоров’я є чітко визначені послуги, які гарантовані державою та будуть безкоштовними, а також ті, за які пацієнтові доведеться заплатити. Варто пам’ятати, що галузь охорони здоров’я вже не перший рік має проблему з недофінансуванням з державного бюджету. Торік міська рада Кропивницького кілька разів виділяла додаткові кошти на виплату заробітних плат медичним працівникам та закупівлю інсуліну для хворих на цукровий діабет. Тож із впровадження другого етапу трансформації системи охорони здоров’я України проблеми, які існували досі, не зникли автоматично. Не зникло і право медичних закладів приймати благодійну допомогу від пацієнтів чи меценатів.

Відчує пацієнт зміни і в логістиці лікування в різних спеціалістів. Усе лікування на другому і третьому рівні відбувається тепер тільки за направленням від лікаря первинки (для цього спочатку потрібно укласти декларацію з сімейним лікарем, терапевтом чи педіатром) або лікуючого лікаря. Таке направлення вже відбуватиметься в медичних інформаційних системах, які заклади закупили на етапі підготовки до роботи в нових умовах. Зауважимо, що на початку застосування таких систем можливі технічні несправності, виправлення яких відбувається паралельно із використанням систем лікарями. Направлення не потрібні до гінеколога, психіатра, стоматолога і нарколога. Екстрена медична допомога надається безоплатно кожному і незалежно від наявності декларації.