Телефон МОЗ «гарячої лінії» 0 800 505 201 |Телефони реєстратур
 
» » Відзавтра у «жовтій зоні»: як в Україні встановлюються рівні епіднебезпеки поширення COVID-19

Відзавтра у «жовтій зоні»: як в Україні встановлюються рівні епіднебезпеки поширення COVID-19

Відзавтра у «жовтій зоні»: як в Україні встановлюються рівні епіднебезпеки поширення COVID-19На засіданні Кабінету Міністрів України 20 вересня 2021 року прийнято рішення про продовження адаптивного карантину та режиму надзвичайної ситуації до 31 грудня 2021 року. Учора, 21 вересня, відбулося засідання Державної комісії з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, на якому з 00.00 23 вересня в крані встановлено жовтий рівень епіднебезпеки.

Відповідно допостанови Кабінету Міністрів України від 09.12.2020 №1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» залежно від епідемічної ситуації в регіоні або районі чи місті обласного значення може бути встановлений рівень епідемічної небезпеки поширення COVID-19.

Новими правилами визначається можливість одночасного встановлення по всій території країни "зеленого” або "жовтого” рівня карантинних обмежень, "помаранчевий” та "червоний” буде визначатись в межах регіону.

елений" рівень встановлено як базовий.

Відзавтра у «жовтій зоні»: як в Україні встановлюються рівні епіднебезпеки поширення COVID-19 

 

У разі наявності протягом трьох днів підряд однієї з наступних ознак на всій території, Україна переходить до «жовтої зони»:

· кількість виявлених нових випадків інфікування COVID-19 на 100 тис. населення за останні 14 днів — більше ніж 75;

· коефіцієнт виявлення випадків інфікування COVID-19 (методом полімеразної ланцюгової реакції та експрес-тесту на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2) — більше як 4 відсотки;

· кількість тестувань методом полімеразної ланцюгової реакції та експрес-тесту на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2 протягом останніх семи днів на 100 тис. населення — менше ніж 300;

·наявності підстав для встановлення «червоного» рівня епідемічної небезпеки на території принаймні одного регіону.

Встановлений останнім рішенням Державної комісії з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій "жовтий рівень епіднебезпеки передбачає обов'язкове дотримання маскового режиму, фізичної дистанції у 1,5 м, а такожзаборони, що зазначені на зображенні.

Відзавтра у «жовтій зоні»: як в Україні встановлюються рівні епіднебезпеки поширення COVID-19

 

У разі погіршення епідситуації в країні може бути встановлено суворіші карантинні обмеження, що передбачені «помаранчевим» та «червоним» рівнями.
"Помаранчевий" рівень 
епідемічної небезпеки не містить додаткових обмежень та визначається сигнальним про наближення регіону до "червоної" зони. Він визначається автоматично, коли буде спостерігатися перевищення хоча б одного з показників, що на зображенні.

Відзавтра у «жовтій зоні»: як в Україні встановлюються рівні епіднебезпеки поширення COVID-19

 

На "помаранчевому" рівні епідемічної небезпеки місцеві органи влади можуть вводити додаткові обмеження.

При запровадженні "червоного” рівня епідемічної небезпеки зберігаються всі попередні обмеження, а також вводяться додаткові заборони.

Відзавтра у «жовтій зоні»: як в Україні встановлюються рівні епіднебезпеки поширення COVID-19

 

 

В "червоній” зоні дозволяється робота банків, АЗС, ветеринарних магазинів, аптек та всіх продовольчих магазинів.

"Червоний” рівень встановлюється на території регіону в разі наявності протягом трьох днів підряд двох та більше таких ознак:

· завантаженість ліжок, забезпечених подачею медичного кисню у закладах охорони здоров’я, визначених для госпіталізації пацієнтів з підтвердженим випадком COVID-19, - більш як 65%;

· кількість тестувань методом полімеразної ланцюгової реакції та експрес-тесту на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2 протягом останніх семи днів на 100 тис. населення - менше ніж 300;

· кількість госпіталізованих пацієнтів з підтвердженим та підозрілим випадком COVID-19 протягом останніх семи днів на 100 тис. населення - більше ніж 60;

· коефіцієнт виявлення випадків інфікування COVID-19 (методом полімеразної ланцюгової реакції та експрес-тесту на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2) - більш як 20%;

·рівень зростання загальної кількості госпіталізованих пацієнтів з підтвердженим та підозрілим випадком COVID-19 протягом останніх семи днів у порівнянні з попереднім аналогічним періодом - більш як 50%.