Телефон МОЗ «гарячої лінії» 0 800 505 201 |Телефони реєстратур
 
» » Кропивницький потрапив у "жовту" зону: що це означає?

Кропивницький потрапив у "жовту" зону: що це означає?

Кропивницький потрапив у  "жовту" зону: що це означає?Згідно з рішенням Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій від сьогодні, 23 жовтня, 8 районів Кіровоградщини перейшли у "жовту" зону карантину. У списку територій також місто Кропивницький. Новий розподіл набуде чинності з 00:00 години 26 жовтня 2020 р. Що означає перехід обласного центру на новий рівень епідемічної небезпеки для громадян, роз'яснюємо в цьому тексті.

Поділ регіонів на зони відповідно до епідеміологічної ситуації в Україні передбачається постановою Кабінету Міністрів від 22 липня 2020 р. №641 «Про встановлення карантину та запровадження посилених протиепідемічних заходів на території із значним поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2».

Залежно від епідемічної ситуації в регіоні або окремих адміністративно-територіальних одиницях регіону встановлюється "зелений”, "жовтий”, "помаранчевий” або "червоний” рівень епідемічної небезпеки поширення COVID-19. Рівень епідемічної небезпеки встановлюється за результатом оцінки епідемічних показників та визначається рішенням Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, яке розміщується на офіційному інформаційному порталі Кабінету Міністрів України.

Відповідно до вказаної постанови, у регіоні або окремих адміністративних територіях встановлюється "жовтий" рівень епідемічної небезпеки у разі завантаженості більш як 50 відсотків кількості ліжок у закладах охорони здоров’я, визначених для госпіталізації пацієнтів з підтвердженим випадком COVID-19. У Кропивницькому таким закладом визначено КНП "Центральна міська лікарня" (стаціонар № 1, Фортечні вали). Для додаткових розрахунків використовуються також показники коефіцієнта виявлення випадків інфікування COVID-19 та динаміки зростання випадків інфікування COVID-19.

Досі Кропивницький, як і всі територія Кіровоградщини загалом, належала до "зеленої" зони карантину. Перехід території до "жовтої" зони означає збереження усіх заборон "зеленої" зони, а також встановлення нових обмежень.

Відтак, у Кропивницькому від понеділка діятимуть наступні обмеження:

— перебування у громадських будівлях в масках або респіраторах;

— проведення масових заходів: не більше 1 людини на 5 квадратних метрів;

— кінотеатри із заповненістю на 50%;

— перевезення пасажирів тільки в межах сидячих місць.

— заборона відвідувати установи соціального захисту, в яких перебувають люди похилого віку, ветерани війни і праці, особи з інвалідністю, особи із стійкими інтелектуальними або психічними порушеннями, крім тих, які надають соціальні послуги екстрено (кризово).

Додамо, що за останню добу в Кропивницькому підтверджено 40 нових випадків захворювання на коронавірус. Цього тижня Центральна міська лікарня розгорнула 100 додаткових ліжок для госпіталізації хворих із COVID-19. Загалом же від квітня 2020 року, коли в Україні було введено карантинні заходи, у жителів обласного центру було зафіксовано 1163 випадки захворювання на коронавірус. 808 хворих вже побороли хворобу, ще 41 особу врятувати не вдалося.