Телефон МОЗ «гарячої лінії» 0 800 505 201 |Телефони реєстратур
 
» » Із бюджету міста дофінансували забезпечення інсуліном хворих на діабет

Із бюджету міста дофінансували забезпечення інсуліном хворих на діабет

Із бюджету міста дофінансували забезпечення інсуліном хворих на діабетІз міського бюджету Кропивницького додатково виділили кошти на забезпечення інсуліном хворих на цукровий діабет. Таке рішення прийняли депутати нового скликання на сесії міської ради, що відбулася 16 грудня.

Забезпечення хворих на цукровий та нецукровий діабет безкоштовними препаратами інсулінів здійснюється за Державною програмою, згідно з постановою Кабміну від 23 березня 2016 року № 239 "Деякі питання відшкодування вартості препаратів інсуліну", за рахунок державних коштів у межах бюджетних призначень. Безкоштовний відпуск препаратів інсулінів здійснюється при надходжені щомісячних лімітів медичної субвенції з державного бюджету. Цьогоріч місто отримало субвенцію з державного бюджету на лікування хворих на діабет у розмірі 5,637 млн грн. Однак кошти на лікування хворих на цукровий та нецукровий діабет, передбачені держсубвенцією, були вичерпані у повному обсязі, тож питання забезпечення інсуліном знову повисло в повітрі. У зв’язку з кредиторською заборгованістю, яка постійно виникає у закладах охорони здоров'я та внаслідок фінансової незабезпеченості кошторисними призначеннями, аптечні заклади видають у борг або взагалі припиняють видачу життєво необхідних препаратів інсуліну, що в свою чергу створює соціальну напругу серед населення міста Кропивницького та загрожує життю людей.

Аби вирішити проблему з лікування хворих на цукровий і нецукровий діабет, місто вже не перший рік дофінансовує цю статтю витрат. Цього разу з міського бюджету було додатково виділено 1,238 млн грн, які спрямують на відшкодування препаратів інсуліну.