Телефон МОЗ «гарячої лінії» 0 800 505 201 |Телефони реєстратур
 
» » Порядок забезпечення населення міста Кропивницького безкоштовними лікарськими засобами

Порядок забезпечення населення міста Кропивницького безкоштовними лікарськими засобами

Основним нормативно-правовим документом, який регулює питання забезпечення пільговими рецептами, є постанова Кабінету Міністрів України від 17 серпня 1998року №1303 «Про впорядкування безоплатного та пільгового відпуску лікарських засобів за рецептами лікарів у разі амбулаторного лікування окремих груп населення та за певними категоріями захворювань» (зі змінами). Ця постановапередбачає безоплатний або пільговий відпуск ліків за рецептами у разі амбулаторного лікування та визначає категорії населення, які мають право на такі пільги, та категорії захворювань, на які розповсюджуються пільги.

По галузі «Охорона здоров’я» міста Кропивницького діє Програма розвитку галузі охорони здоров'я на 2017-2020 роки, затверджена рішенням Кіровоградської міської ради від 15 березня 2017 року № 833 (зі змінами), одним із заходів якої є забезпечення безоплатного та пільгового відпуску лікарських засобів. Відповідно до Програми мешканці міста забезпечуються пільговими рецептами, які виписують лікарі амбулаторно-поліклінічних закладів відповідно до Національного переліку основних лікарських засобів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2009 року № 333, в межах затверджених кошторисних призначень.

Також, вже четвертий рік у місті Кропивницькому успішно реалізується Урядова програма «Доступні ліки», яка у повному обсязі задовольняє потребу населення міста із захворюваннями на цукровий діабет II типу, бронхіальну астму та серцево-судинні захворювання. Відшкодування вартості лікарських засобів повністю або частково фінансується за рахунок коштів державного бюджету відповідно до підписаних Національною службою здоров'я України контрактів з комунальними некомерційними підприємствами первинної ланки та аптечними закладами.

За даними сайту Національної служби здоров'я України з 01 квітня по 31 грудня 2019року по місту Кропивницькому виписано 79 951 електронний рецепт, відпущено аптеками 72 810 рецептів.

Забезпечення препаратами інсуліну хворих на цукровий діабет, відбувається відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 05 березня 2014 року № 73 «Питання реалізації пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на препарати інсуліну». Відшкодування вартості ліків здійснюється через аптечну мережу за рахунок коштів, що виділяються з державного бюджету. Тобто, інсуліном хворих на цукровий діабет безкоштовно забезпечує держава, шляхом виплати компенсації аптекам за відпущені їм препарати.

Для отримання ліків за пільговими рецептами необхідно звернутися до сімейного лікаря, який ознайомить з переліком лікарських засобів та випише необхідний рецепт відповідно до наявного захворювання, а також вкаже адресу аптечного закладу, в якому можна отримати ліки безкоштовно або за пільговою ціною.

Крім того, заклади охорони здоров'я міста Кропивницького доводять до відома населення інформацію про наявність лікарських засобів та виробів медичного призначення, які були придбані за кошти медичної субвенції з державного бюджету та міського бюджету, шляхом розміщення на сайті управління охорони здоров'я Міської ради міста Кропивницького, яка щотижнево оновлюється за посиланням https://uozkmr.gov.ua/nformacya-pro-nayavnst-lkarskih-zasobv-v-lkuvalno-proflaktichnih-zakladah-komunalnoyi-vlasnost-msta-.htm, та інформаційних стендах розміщених безпосередньо у закладах.